Se înfiinţează primul hub de inovare din vestul României! Ce alte decizii au fost luate de membrii Consiliului de Dezvoltare Regională?

Președintele Consiliului Județean Timiș preia preşedinţia Consiliului de Dezvoltare Regională Vest, funcţie pe care o va ocupa timp de un an.

CDR este organismul care coordonează activităţile de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională.

Nica îi succede lui Romeo Dunca, președintele C.J. Caraș-Severin şi, tot pentru o perioadă de un an, vicepreședinte al CDR va fi Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

„Le mulțumesc colegilor din consiliu pentru încredere și sper să mă ridic cel puțin la nivelul domnului Dunca, cel care a condus lucrările CDR în acest an”, a declarat Alin Nica, imediat după numire.

CITEŞTE ŞI: Viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, audiat la DNA!

Conform statutului CDR Vest, președintele și vicepreședintele nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ.

Cele două funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.

În cadrul şedinţei CDR au fost aleși reprezentanții unităților administrativ-teritoriale în Comitetul de Monitorizare a Programului Regional Vest 2021 – 2027.

Este vorba de Ioan Popa – primarul municipiului Reşiţa, Dan Bobouţanu – primarul municipiului Hunedoara, Petru Antal – primarul oraşului Pecica și Dănuţ Groza – primarul oraşului Sânnicolau Mare.

Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională au votat și alocarea financiară pentru Programul Operațional Vest 2021-2027, inclusiv sumele pe care le pot accesa UAT-urile din mediul urban, pentru dezvoltarea urbană durabilă.

Cele mai mari sume vor putea fi accesate de reședințele de județ.

Timișoara va putea accesa peste 91 de milioane de euro, Aradul are alocat peste 65 de milioane, Reșița – 56 de miioane, iar Deva – 47 de milioane de euro.

Spre celelalte municipii din regiune vor ajunge peste 111 milioane de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, după cum urmează: Hunedoara – 21 milioane de euro, Lugoj și Petroșani – 15 milioane de euro, Caransebeș – 13 milioane, Vulcan și Lupeni – 12 milioane, Orăștie – 11 milioane, Brad – aproape 10 milioane de euro.

Tot în acest scop, orașele din regiune au alocate 124 de milioane de euro. Sumele vor putea fi accesate pentru proiecte de eficiență energentică – blocuri, respectiv clădiri publice, mobilitate urbană, educație, revitalizare și regenerare urbană.

CITEŞTE ŞI: Vrei să fii părinte de suflet, pentru copiii abandonaţi? DGASPC caută asistenţi maternali

Tot la ședința CDR a fost aprobată și înființarea unui hub de inovare în regiunea de Vest. Acesta va oferi competențe și opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorități publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare.

„Ne propunem ca, odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, să investim mai mult în zona de inovare, cercetare și digitalizare Am gândit această strategie astfel încât regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare în regiune”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Hubul vine să completeze alte inițiative similare ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care mai pregătește pentru Programul Regional Vest o agenție de inovare, un accelerator de afaceri, un fond de capital de risc, precum și centre de creativitate și inovare în fiecare județ.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Video: Momentul în care un pieton a fost spulberat de o maşină, filmat de camerele de supraveghere

Un accident cumplit s-a petrecut în această seară, în comuna Şag, lângă Timişoara, unde o maşină a lovit în plin, un pieton.

Dănuţ Stoica, la Sursa de Vest fără Filtru

Dănuţ Stoica, primarul comunei Găvojdia, este acum în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – joi, 8 decembrie 2022.

Prostie sau interese meschine? Piaţa de Roţi din zona Traian, organizată “după ureche”. Şefii de la SC Pieţe au dat bir cu fugiţii

Deschiderea Pieţei pe Roţi din zona Traian, care va avea loc mâine, este învăluită în mister, chiar şi pe ultima sută de metri.

Încep să sune sirenele, la Timișoara! Primăria anunță că face teste

Primăria Timișoara anunță testarea sirenelor electronice în cadrul unor exerciții de verificare, prin emiterea de semnale scurte și mesaje vocale.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.