Skip to main content

Se caută artişti vizuali şi peisagişti, pentru punerea în valoare a Conacului Mocioni! Doi dintre ei au şansa de a merge într-o vizită de lucru, în Islanda

Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului de reabilitare a Conacului Mocioni, anunță lansarea unui apel deschis pentru realizarea unei expoziții itinerante ca parte din programul de revitalizare a bijuteriei arhitecturale din Foeni.

Expoziția își propune să integreze manifestări artistice contemporane în patrimoniul cultural al Conacului Mocioni și să încurajeze schimbul de bune practici între artiștii români și islandezi.

Pentru prima rezidență artistică se caută 3 artiști vizuali și 2 peisagiști care să execute lucrări murale pe fațadele unor clădiri din jurul Conacului Mocioni și lucrări de amenajare peisagistică în localitate, punând în valoare spațiile verzi din fața imobilelor selectate.

CITEŞTE ŞI: Scandal de proporţii, la un supermarket din Timişoara! Un agent de pază a ajuns la spital, după ce a fost bătut de trei indivizi

Pentru cea de-a doua rezidență artistică vor fi selectați 3 pictori, 2 fotografi și un artist video.

Lucrările de artă realizate de aceștia vor face parte dintr-o expoziție care va fi amenajată inițial în Reykjavík (martie 2024), apoi în Timișoara (martie/aprilie 2024), destinația finală fiind Conacul Mocioni.

Doi dintre artiștii români vor merge într-o vizită de studiu în Islanda, în martie 2024, pentru a se întâlni cu comunitatea locală de artiști, curatori și galeriști.

Activitatea de revitalizare este structurată în jurul istoriei Conacului Mocioni, a reconstrucției și conservării clădirii care, de-a lungul timpului, a servit comunității în moduri diferite.

Accentul va fi pus pe inovarea și conceptualizarea patrimoniului cultural reprezentat de conac și destinațiile sale multiple de-a lungul timpului.

„Conacul Mocioni a fost construit inițial în 1750, ca reședință pentru familia Mocioni, dar în ultimele decenii a avut destinații diverse, de la grădiniță, baie publică, discotecă până la adăpost împotriva inundațiilor. Considerăm că această adaptabilitate rapidă și legătura cu comunitatea constituie teme excelente pentru expoziția itinerantă din Islanda și România”, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Toți artiștii vor fi remunerați pentru serviciile lor, la finalul rezidențelor, iar materialele necesare lucrărilor vor fi asigurate de Asociația Miltonia.

Artiștii interesați își pot trimite candidaturile prin e-mail la adresa miltoniaassociation@gmail.com până în data de 21 ianuarie 2024.

Detalii despre criteriile de selecție și conținutul dosarului de înscriere pot fi accesate la: http://miltonia.ro/anunt-rezidente-artistice/

Apelul deschis pentru organizarea rezidențelor artistice și organizarea expoziției itinerante fac parte din activitățile de revitalizare a Conacului Mocioni prin intermediul proiectului „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, proiectul este implementat de Consiliul Județean Timiș, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Miltonia și North Consulting ehf. din Islanda, în calitate de parteneri.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti! Cum combatem virusul care ne atacă pe 95% dintre noi?

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă este afecțiunea contagioasă  de care suferă un număr foarte mare de persoane, de multe ori, fără să știe.

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.

Finanțare de peste 6,1 milioane lei, alocată de CJ Timiș pentru proiecte culturale din județ!

Consiliului Județean Timiș alocă un bugetul de 6.150.000 lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”.