Muftiatul Cultului Musulman reacţionează după ce imamul Alim Sawfan a anunţat că va construi un nou lăcaş de cult pentru arabii acre trăiesc în Timişoara.
La ora actuală există o moschee, ridicată în anul 1992 la inițiativa unor oameni de afaceri musulmani.
Este un centru islamic în care funcționează și o școală arabă, autorizată de Ministerul Educației, unde învață aproximativ de 150 de copii.
Alim Sawfan spune că numărul musulmanilor a tot crescut în ultimii ani, iar acum a ajuns la aproximativ 10.000 de persoane.
Acesta este motivul pentru care spune că este nevoie de construirea unei noi moschei.
“Pentru că au venit acuma muncitorii din toate țările arabe și studenți, de anul trecut au început să fie mai mulți, încercăm și noi să căutam un teren, să construim o moschee mai mare. Acuma vine sărbătoarea Ramadan, vin cam șase sute de persoane. Nu avem posibilitatea să încăpem toți în clădirea aceasta veche. Facem planuri să găsim un teren, la Prefectura au promis să ne ajute”, spune Alim Sawfan.
Declaraţia îi nemulţumeşte pe reprezentanţii Muftiatul Cultului Musulman, care contestă autoritatea lui Sawfan.
Aceştia contestă şi cifrele veficulate de imamul din Timişoara şi se declară îngrijoraţi de întreaga situaţie.
„Un prim aspect pe care dorim să îl corectăm în legătură cu afirmațiile domnului Alim Sawfan este numărul credincioșilor musulmani din județul Timiș: vorbim despre 918 musulmani, potrivit cifrelor oficiale din ultimul Recensământ al populației și locuințelor din 2022, și nu de 10.000, așa cum declară domnul Alim Sawfan. Un alt aspect pe care trebuie să îl lămurim este faptul că până în prezent, de la cei 918 credincioși musulmani din județul Timiș, Muftiatul Cultului Musulman din România nu a primit nicio solicitare de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaș de cult oficial, autorizat de statul român.Un alt aspect îngrijorător pentru noi este în ce calitate prestează servicii religioase în Timișoara domnul Alim Sawfan, având în vedere că în evidențele instituției noastre dânsul nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfășoare astfel de activități. În cazul în care o autoritate publică din România i-a recunoscut, totuși, diploma de studii, este imperios necesar să fie făcut public acest aspect, iar entitatea în cauză să își asume public acest fapt„, transmite Muftiatul Cultului Musulman din România.
Lasă un răspuns