Skip to main content

Satul din Banat care a prins culoare în cadrul proiectului „Color the Village”! 500 de voluntari și-au adus aportul pentru renovarea a 30 de case

Un festival de fapte bune, sute de oameni cu suflet mare, care au venit să dea o mână de ajutor micului sat din Banat, tone de materiale și de alimente, acesta ar fi pe scurt rezumatul celor trei zile de Color the Village, ediția din acest an.

A șasea ediție a evenimentului a avut loc în acest sfârșit de săptămână în satul Altringen, din comuna Bogda, județul Timiș. Aici, peste 500 de voluntari, din țară și străinătate au participat în cele trei zile de eveniment, vârful de participare fiind în ultima zi, când 400 de voluntari unici au lucrat pe 25 de șantiere deschise concomitent.

Voluntarii au lucrat efectiv la 27 de case, inclusiv fosta școală din Altringen. Dintre acestea 17 gospodării au fost în Altringen, 7 în Bogda, 2 în Sintar și una în Comeat. Însă, pentru a  da un plus comunității, a fost refăcută complet împrejmuirea la parcul de copii din Altringen, a fost renovată stația de autobuz și monumentul german din sat.

Cea mai dificilă casă inclusă în proiect este cea a unei femei în vârstă ce locuiește în satul Sintar, unde decizia a fost ca toată casa să fie renovată, interior și exterior. Aici au fost făcute ample reparații structurale, reparații la acoperiș, s-au refăcut tavanele prăbușite, înlocuit ferestrele, s-a făcut o amplă igienizare și deratizare.

Pentru finalizarea acestui proiect umanitar echipa Acasă în Banat va reveni la Sintar în perioada următoare.

În cazul unei gospodării din Altringen compusă din două case, s-au făcut intervenții ample la acoperișuri și mai este necesară o zi pentru a finaliza lucrările.

Aproape toate casele au fost abordate integrat și s-a lucrat nu doar la fațada de la drum ci și la cele laterale, pridvoare, anexe, garduri, porți, fântâni etc. Cele mai rapide intervenții au durat numai șase ore și au fost realizate de echipe de câte 20 de voluntari.

Cu toate că evenimentul principal s-a încheiat, echipa de proiect va continua lucrul pe toată perioada verii, iar în luna iulie va fi organizată o nouă acțiune de voluntariat.

În cadrul acesteia, vor fi zugrăvite încă 3 case până la atingerea obiectivului propus, vor fi finalizate casele începute, se vor face retușuri și îmbunătățiri acolo unde este necesar, se vor monta ancadramente și obloane.

Color the Village este un eveniment organizat de Asociația Acasă în Banat. În acest an, partenerul principal al proiectului este Asociația „Johann Scharnel” din Altringen.

 Evenimentul are loc alternativ, un an în județul Timiș, un an în județul Caraș Severin, așadar echipa Acasă în Banat va selecta pentru ediția din 2025 o localitate din Banatul de Munte.

Color the Village se află la a șasea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Valeapai (2023), Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.