Skip to main content

Roboţi, drone şi alte elemente de inteligenţă artificială, în agricultură! Provocările noilor tehnologii, în dezbatere la Universitatea de Ştiinţele Vieţii Timişoara

Premieră, la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Timişoara, unde specialiști din agribusiness au pus pe tapet implicațiile digitalizării și utilizarea A.I. în agricultura de precizie.

În cadrul conferinței denumite “Digitalizarea și Inteligența Artificială în educație, cercetare și mediu socio-economic din domeniul științelor vieții” s-a pus accent pe evoluţia şi impactul noilor tehnologii, asupra domeniul agricol.

„Avantajele sunt foarte multe, de natură socială, inclusiv persoanele care sunt cu dizabilități folosind această digitalizare și inteligența artificială nu sunt marginalizate și acesta este un aspect foarte important. Din punct de vedere economic, folosind inteligenta artificială și digitalizarea se câștigă foarte mult timp, iar în ceea ce privește partea de mediu prin utilizarea digitalizării și inteligenței artificiale, imaginați-vă că eu fac o fertilizare sau fac un tratament pentru că a apărut o boală undeva într-o cultură sau un dăunător, ei bine, mă duc țintit pentru că planta sau solul îmi transmite mie un mesaj pe care îl percepe foarte bine calculatorul și merg țintit în zona respectivă și fac tratamente, înseamnă timp, înseamnă economie de bani, și impactul față de mediu, pentru că nu mă duc să fac fertilizare sau acel tratament pe 10 hectare, fac doar în zona unde există acea problemă”, explică rectorul USVT, Cosmin Popescu.

CITEŞTE ŞI: AUR Timişoara are un nou preşedinte, după demisia lui Ovidiu Szime! Cine este noul şef de filială?

“Este un subiect extrem de important, pentru că de aici începe secolul XXI, dntr-un moment de digitalizare, dintr-un moment în care agricultura secolului XXI nu se va mai face doar în câmp, aşa cum eram obişnuiţi, ci se va face în faţa calculatorului, se va face şi cu ajutorul dronelor şi cred că lucrul care ne interesează cel mai mult, din perspectivă guvernamentală este de a identifica în mod corect suprafeţele cultivate, pentru a sprijini corect fermierii care îşi desfăşoară activitatea”, a spus subprefectul de Timiş, Sorin Ionescu, prezent la eveniment.

“Cred că în era în care copii noştri învaţă mai repede să lucreze cu tableta decât să citească, pe toată lumea ar trebui să intereseze digitalizarea. Digitalizarea completă ajută la grăbirea lucrurilor şi la eficientizarea lor. Ar trebui ca de la administraţiile publice, până la tot ceea ce înseamnă stat, să mergem spre digitalizare. Sunt câteva ţări care au demonstrat asta. Atât timp cât noi încă trebuie să ducem acte xeroxate de la o intituţie la alta şi nu avem nici măcar o bază de date comună, cred că este foarte mult de muncă”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Cristian Moş.

Însă, pentru a fi cu adevărat utilă, inteligenţa artificială ar trebui să fie un ajutor al omului, şi nicidecum un înlocuitor.

„În ceea ce privește dezavantajele, Doamne ferește să fim comozi și să lăsam o mașină să gândească pentru noi, sau să lăsăm o mașină să ia decizia finală pentru noi și doamne ferește să lăsăm ca inteligența artificială să fie cea care gândește infrastructura critică în România, adică dacă lăsăm inteligența artificială să gestioneze în totalitate sistemul de energie, alimentarea cu apă a unei localități, un baraj sau alte sisteme care fac parte din infrastructura critică, gen sateliții, infrastructura de comunicații, înseamnă că suntem ușor inconștienți”, a mai spus Cosmin Popescu.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.
Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.