Skip to main content

Retim schimbă modalitatea de colectare a deșeurilor! Apar noi pubele pentru gunoi și plătești pentru cât arunci!

Retim se pregătește de implementarea unui nou proiect care va ajuta la o mai bună colectare a deșeurilor. Este vorba despre un proiectul ”Plătește Pentru Cât Arunci – PPCA”.

Totodată, Retim anunță introducerea pubelelor de patru culori, în funcție de tipul deșeului, pe lângă cele deja utilizate, cele negre și cele galbene, se introduc cele maro și cele albastre.

Cu ajutorul pubelelor maro se vor colecta deșeurile biodegradabile, cele rezultate ”în bucătărie”, care în prezent sunt parte a pubelei negre, cu deșeuri menajere.

Bidonul albastru va duce la o separare mai bună a deșeurilor reciclabile, din pubela galbenă. În cel albastru urmând să fie introdus deșeurile din metal și cele din carton, restul rămânând în cea galbenă.

Compania de salubrizare a demarat un program pilot care s-a întins pe o perioada de 3 luni și a vizat 500 de locuințe din Timișoara, Lugoj și Giroc. Reprezentanții companiei au verificat tomberoanele timișenilor pentru a arata cum trebuie separate deșeurile.

Pubelele vor fi distribuite gratuit de RETIM. În zonele de case nu vor fi amplasate pubele albastre sau maro, ci vor fi distribuiți saci de aceleași culori.

Odată cu această etapă se va trece și la colectarea pe volum a gunoiului, astfel că fiecare client va plăti exact cât va consuma.

Deocamdată sistemul se aplică experimental la cartierele cu case.

De ce se vor a se colecta separat? Pentru ca trebuie sa fie reciclate. Țintele europene aplicabile din 2025 cer ca jumătate din tot ce înseamnă deșeu colectat, trebuie reciclat. În județul Timiș sunt în peste 200.000 de tone, deci 100.000 de tone vor trebui reciclate. Hârtie, carton, plastic, metal, astea rezolva doar o treime, și restul biodegradabil, care e cel mai mare ca și volum. Trebuie sa se întoarcă în acel compost pentru agricultura„, spune Dan Pascu, director RETIM.

De asemenea, plata pentru serviciul de ridicare al deșeurilor va fi în așa fel gândită încât deșeurile clasice să fie în cantitate cât mai mică, să se meargă pe reciclabile, care vor fi mai ieftine, ceea ce va și stimula comportamentul oamenilor.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un bărbat din vestul țării este căutat de polițiști, după ce a dispărut de cinci zile, iar mama sa a cerut ajutorul oamenilor legii.
Rezultate extraordinare pentru România, în cadrul celei de-a Șasea ediție a Olimpiadei Balcanice de Fizică, unde s-a făcut cu adevărat remarcat și un elev timișorean, devenind unul dintre cei mai buni din regiunea sud-estică a Europei, la fizică.
În această dimineaţă, angajaţi ai Primăriei Timişoara şi poliţiști locali au descins în zona Blaşcovici, la o familie de rromi care s-a făcut stăpână peste un teren de 2.000 de metri pătraţi.
La invitația Camerei de Comerț Româno-Germană (AHK), președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a participat la Sărbătoarea Verii  2024, unul dintre cele mai așteptate evenimente organizate de AHK România.