Skip to main content

Responsabilizarea Europei: Viziunea pentru securitatea energetică și materiile prime critice

„Proiectul european a fost construit pe energie și cu energie”, transmit reprezentanții Partidului Popular European.

Tot ei, transmit un mesaj puternic europenilor, cu scop de conștientizare și responsabilizare: „După dezastrul cauzat de cel de-al Doilea Război Mondial, am ales să integrăm producția noastră de cărbune și oțel pentru a ne reconstrui economiile.

De atunci, nu am încetat niciodată să ne construim succesul împreună: o mai mare integrare energetică a dus la o prosperitate mai mare. De aceea, economiile noastre au nevoie de acces continuu la energie sigură, eficientă și durabilă. Când Putin a invadat Ucraina, prețurile energiei în Europa au crescut de 15 ori în câteva săptămâni. Energia nu este doar o marfă, este un bun vital. Trebuie să construim în sfârșit o adevărată uniune energetică care să asigure că aprovizionarea noastră cu energie nu poate fi șantajată, că cetățenii își pot permite să-și plătească facturile, și care să ofere afacerilor noastre un adevărat avantaj competitiv în economia viitorului.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și criza energetică ne-au arătat că suntem prea dependenți de rivalii noștri geopolitici. Europa și-a redus aproape complet dependența de gazul rusesc, dar încă suntem vulnerabili în ceea ce privește energia și materiile prime esențiale. Dependența este o amenințare constantă la adresa securității și competitivității noastre.

Între 2021 și 2022, costul unor importuri de energie s-a triplat, afectând sectoare-cheie ale economiei noastre, cum ar fi bunurile de consum și industria prelucrătoare. De asemenea, fermierii și producătorii și-au văzut costurile cu combustibilul și îngrășămintele crescând cu peste 30%. Pentru a rămâne competitive, industriile noastre au nevoie de o strategie pe termen lung pentru aprovizionarea lor cu resurse, inclusiv cu materii prime primordiale. Cererea pentru aceste materiale se va dubla în următorii 30 de ani, însă în Europa se produc doar câteva dintre ele. În prezent, Europa produce mai puțin de 1% din bateriile de litiu din lume, o tehnologie necesară pentru mașinile electrice și pentru stocarea energiei.

Într-o lume în care toți luptă pentru acapararea acestor resurse, Europa trebuie să devină un actor principal. Pentru a evita să depindem de țări terțe, trebuie mai întâi să ne identificăm vulnerabilitățile. De aceea, trebuie să cartografiem lanțurile de aprovizionare strategice la nivel mondial, așa cum se prevede în Legea europeană privind materiile prime critice. Trebuie să construim reziliența prin crearea unor lanțuri valorice sigure și competitive pentru a aduce producția și prelucrarea anumitor materiale strategice în interiorul UE și mai aproape de piețele noastre.

Avem nevoie de o uniune energetică bazată pe tehnologii ecologice pentru a produce mai multă energie în Europa și pentru a reduce importurile. Acest aspect include hidrogenul în diferitele sale forme. Trebuie să investim în infrastructura energetică transfrontalieră. Piața noastră de energie electrică ar trebui să se bazeze pe o rețea electrică la nivel european – complet interconectată. Dacă diversificăm importurile și creștem producția internă de energie cu emisii reduse de carbon în general, nimeni nu ne-ar mai putea șantaja cu reduceri de petrol și gaze.

Grupul PPE crede în puterea pieței. Ecologizarea mixului nostru energetic va necesita instrumente bazate pe piață, care să ofere stimulente adecvate pentru oameni și întreprinderi. Așadar, după ce și-a dovedit succesul, am constatat că ETS este instrumentul potrivit în acest sens. Obiectivul nostru rămâne ca mai multe țări din întreaga lume să urmeze acest exemplu. 

În prezent, sărăcia energetică este o realitate în multe regiuni, întregi familii văzând-și facturile la electricitate crescând cu 20% în ultimii ani. Pactul Verde european este un acord cu oamenii.  În timp ce Verzii și Stânga propun mai multe obiective și interdicții tehnologice, noi ne dorim să stimulăm capacitatea de inovare a Europei pentru a furniza energie durabilă pentru planetă, oameni și industrii. Vrem o Uniune energetică care să se asigure că oamenii își pot permite să își plătească facturile. Aceasta înseamnă să investim în clădiri eficiente din punct de vedere energetic, să ajutăm familiile să facă față costurilor de renovare și să oferim întreprinderilor, inclusiv IMM-urilor, stimulente pentru a trece la practici mai durabile.

Integrarea europeană a început cu energia, pentru că fondatorii știau cât este de importantă. Acum Europa are o oportunitate: să construiască o adevărată Uniune energetică care să asigure energie la prețuri accesibile, să să ne facă mai puțin dependenți de Putin și să protejeze lumea și oamenii săi”.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.