Skip to main content

Regulament nou de publicitate stradală, la Timişoara! Proiectul va fi supus dezbaterii publice

Noul regulament de publicitate stradală a fost prezentat consilierilor locali, în cadrul unui grup de lucru la care au participat reprezentanți ai tuturor partidelor prezente în Consiliul Local Timișoara.

Noul regulament urmează să intre în dezbatere publică, iar apoi va ajunge în dezbaterea Consiliului Local Timișoara.

Timișoara nu mai are un regulament de publicitate stradală din 2013, când vechiul regulament, ce data din 2009 a fost abrogat de drept. De mai bine de opt ani, nu există nicio reglementare pentru amplasarea pe domeniul public a meshurilor, panourilor și altor materiale publicitare. Acest nou regulament are ca principale obiective curățarea vizuală a orașului și punerea în valoare a arhitecturii și ansamblurilor arhitecturale. Readucem civilizația pe spațiul public al orașului. Beneficiile pentru timișoreni sunt un oraș mai curat, mai ordonat și apropiat de idealurile timișorene”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

CITEŞTE ŞI: Explozie de cazuri de coronavirus! Peste 11.000 de infectări, în ultimele 24 de ore! Au fost şi peste 200 de decese

Prin noul regulament propus se stabilesc 4 zone de publicitate în Timișoara. 

Zona de publicitate restrânsă (ZPR) formată din:  

ZPR1 (Cartierul istoric Cetate, Parcul Civic, Botanic, Zona C.D.Loga și B-dul M.Eminescu, Fabric, Elisabetin, Iosefin, Campusul Universitar, Abator, Pestalozzi, Piața Badea Cârțan, Take Ionescu, Str. Oituz-Popa Șapcă ) 

ZPR2 (interior inel IV – ZPR1)    

ZPR3 (axe de circulatie majoră)        

Zona de publicitate lărgită ZPL – teritoriul administrativ al Timișoarei, cu excepția ZPR

Astfel, în ZPR1 va fi permisă doar amplasarea firmelor și meshurilor sub formă de plasă de protecție pe schele, panouri publicitare citylight pe domeniul public cu modul electronic de transmitere a datelor, citylight în lateralul refugiilor de călători, panouri pentru informații de interes public, culturale, sportive.

În ZPR2 vor fi permise, pe lângă cele de mai sus, bannere pe clădiri, ecrane luminoase pe clădiri, steaguri publicitare pe catargele existente, denumirile firmelor inscriptionate pe vitrine/uși de acces, copertine inscripționate cu denumirea firmei.

În ZPR3 vor fi permise doar bannere verticale și indicatoare directionale.

În ZPL vor fi permise toate tipurile de mijloace de publicitate (inclusiv tip unipol de mari dimensiuni).

Astfel, vor fi eliminate meshurile din zona de publicitate restrânsă, cu excepția celor de pe schele.

În ZPR1, având în vedere că aici se află numeroase clădiri istorice, acestea vor fi permise doar dacă se reproduce și imaginea construcției după restaurare, iar publicitatea comercială este permisă pe cel mult 25% din suprafața asupra căreia se intervine. Aceste meshuri se vor autoriza odată cu autorizarea organizării de șantier, autorizația fiind valabilă pe toată durata acestuia.

În ZPR2 vor fi permise meshuri pe schele doar dacă reproduc imaginea construcției după restaurare, iar publicitatea comercială este permisă pe cel mult 50% din suprafața  asupra căreia se intervine. Și aceste autorizații sunt valabile pe toată durata șantierului, acestea fiind eliberate odată cu autorizarea organizării de șantier. 

În exteriorul Inelului IV de circulație, respectiv ZPL, meshurile vor fi autorizate printr-un aviz de publicitate temporară.

Pirn noul regulament se propune interzicerea acoperirii cu orice mijloc de publicitate a suprafețelor vitrate, obiectivul fiind ca acestea să nu mai fie acoperite de reclame, astfel încât să nu permită vizibilitatea în interior. Va fi permisă doar amplasarea de firme inscriptionate pe vitrine/ uși de acces în magazine în ZPR2 și ZPL.  

Este  reglementat  modul în care va arăta design-ul vitrinelor, sticla de tip transparent, incolor, obiecte expuse în vitrine la minimum 10 cm de acestea, etc.

În noul regulament de publicitate stradală mai este prevăzut ca standardele de brand (de ex: NOTAR PUBLIC) nu pot constitui pretexte pentru nerespectarea Regulamentului. Orice signalistica – logo, brand – se va subordona Regulamentului.

Sunt prevăzute reglementări specifice în ZPR  pentru firmele amplasate care anunță  desfășurarea de  activități de comerț cu amănuntul, alimentație publică, instituții publice, etc.

Este permisă amplasarea de bannere, mesh-uri, proiecte publicitare speciale, realizate/amplasate cu ocazia unor evenimente, manifestări culturale, sportive în ZPR și ZPL pentru perioada evenimentului, însă cu obligația de a obține aviz de publicitate temporară.

CITEŞTE ŞI: Teatrul Naţional Timişoara îşi suspendă spectacolele, pe fondul pandemiei COVID!

Dacă pe perioada de existență a mijlocului de publicitate titularul acesteia dorește schimbarea înscrisurilor fără a modifica forma, dimensiunea, suportul și mijloacele de prindere, nu este necesară emiterea unei noi autorizații de construire. Pentru asta, vor prezenta la Primăria  Timișoara macheta color, autorizația de construcție inițială, avizul de la Direcția Județeană pentru Cultură (daca este cazul) și raportul de verificare a sistemelor de ancoraj al sistemului publicitar.

Este permisă utilizarea ca suport publicitar doar a adăposturilor destinate publicului/stațiile de autobuz și tramvai. Pe chioșcuri de ziare și alte chioșcuri comerciale se va putea amplasa doar firma.

Curățăm fațadele Timișoarei și repunem în valoare clădirile și monumentele orașului. Acest nou regulament ne va permite să eliminăm debandada vizuală din oraș prin reguli clare și simple de aplicat și respectat. De asemenea, ne dorim să încurajăm concurența reală pe piața publicității din Timișoara, creând condiții egale pentru toți operatorii. Totodată, creștem atractivitatea orașului pentru locuitori și turiști și creăm premisele pentru o mai bună promovare a evenimentelor culturale și pentru creștere economică prin turism. Nu în ultimul rând, facem ordine pe străzi în pregătirea Timișoarei pentru anul 2023”, a mai spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la picnic! Relaxare și voie bună pentru timișorenii din zona Soarelui și nu numai

Dacă vrei să mergi la picnic, dar fără să te îndepărtezi prea mult de casă, îți poți lua o pătură și oamenii dragi alături și să vă bucurați de atmosferă, într-unul dintre parcurile orașului.

Ultimul meci acasă pentru Banat Girls Comloșu Mare, în acest campionat!

  Banat Girls Comloșu Mare încheie serie meciurilor de acasă din play-out-ul Superligii de fotbal feminin cu cel mai puternic adversar din această fază a sezonului, Gloria 2018 Bistrița Năsăud.

VIDEO La un pas de tragedie! O mașină a fost făcută praf după ce a lovit puternic un tir

Impact violent între două mașini și un tir! Unul dintre autoturisme a fost proiectat într-un zid de susținere de pe marginea drumului.

Ești în căutarea unui utilaj agricol sau industrial, sau poate a unui iaht? Maxutil este locul care satisface și cele mai exigente gusturi!

Maxagro, un titan al companiilor cu profil agricol din Uniunea Europeană, cu o experiență de 31 de ani, își propune să devină cel mai important partener pentru mediul de business din România, odată cu inaugurarea Maxutil.