Skip to main content

Punctul final al Conferinței Internaționale a Convenției Teatrale Europene, un spectacol pe scena Teatrului Național din Timișoara!

Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese a fost spectacolul care a încheiat Conferința Internațională a Convenției Teatrale Europene!

Punctul final al Conferinței internaționale va avea loc peste puțin timp aici, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, la spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese. Titlu care, în fond, rezumă foarte bine ceea ce am trăit noi în aceste câteva zile”, a punctat Heidi Wiley, directorul executiv al Convenției Teatrale Europene, în încheierea lucrărilor Conferinței internaționale a ETC, Timișoara devenind în week-end-ul care tocmai s-a încheiat, capitala de facto a teatrelor publice din Europa.

Practic, ultima zi a Conferinței a reunit în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara reprezentanți ai teatrelor-membre din Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Ucraina, Cipru, Muntenegru, Albania, Croația, Austria, Bulgaria, Franța, Grecia, Ungaria, Olanda, Kosovo, Lituania, Slovacia, Norvegia, Slovenia, într-o sesiune de analiză asupra programelor și proiectelor în derulare, urmată de prezentarea perspectivelor pentru următoarele șase luni de activitate și de prezentarea viziunii strategice a Convenției pentru perioada 2024 – 2030, intitulată ETC 2030 Strategic Vision.

Structura și conținutul rețelei teatrale europene pentru următoarea perioadă au fost stabilite și votate în cadrul Adunării Generale a Convenției Teatrale Europene, aceasta fiind urmată de o foarte dinamică sesiune de prezentare, în cadrul căreia o serie de teatre-membre și-au anunțat proiectele pentru care caută parteneri europeni.

Ultima parte a Conferinței Internaționale a ETC a fost dedicată grupurilor de lucru, reunite în jurul setului de teme care construiesc profilul rețelei teatrale europene și unde reprezentanții teatrelor – membre au creat o masă de opinii, idei și sugestii privind viitorul ETC și al activităților pe care le propune. Temele discutate s-au referit la teatru ca spațiu al schimbării prin intermediul întâlnirilor și al comunicării, la rolul și importanța teatrului în mediile școlare, la prezentarea Academiei de Teatru și Digitalizare, la proiectul de descoperire și promovare a tinerilor autori europeni în cadrul programului Theatre and Diversity: Young Europe V și Young Europe VI și, nu în ultimul rând, au analizat modalități de dezvoltare a sustenabilității în teatre și au cercetat formule și exemple privind felul în care teatrul se poate mobiliza în sprijinul susținerii sănătății și, cu precădere, a sănătății mintale.

În cuvântul său de încheiere, Ada Hausvater, directorul Teatrului Național din Timișoara, a mulțumit tuturor participanților și echipei ETC și a exprimat convingerea că teatrul are capacitatea de a vindeca, individual și social, efectele dezinformării, ale fenomenului fake news – aceasta fiind una dintre principalele teme puse în dezbatere pe durata Conferinței și că, prin teatru, valorile umanității vor fi duse mai departe și dezvoltate, prin dezbaterea de idei și de principii specifică artei teatrului.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Prestaţie de excepţie a elevilor de la „Ion Vidu” în cadrul TM2023! Vor urca pe scenă, alături de Katie Melua, într-un concert de zile mari

Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Se sparge din nou betonul în zona Torontalului! Eroare gravă, pe şantierul de pe Cetăţii! Constructorul a  montat greşit, linia de tramvai

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au primit concluziile finale după incidentul de săptămâna trecută când tramvaiul care efectua probe pe liniile proaspăt reabilitate de pe tronsonul Cetăţii-Torontalului, a acroşat un stâlp.

UVT lansează MapSense, un proiect unic de accesibilizare instituțională pentru nevăzători!

Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile clădirea principală de pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4.

Nu-l mai vor nici USR-iştii! Petiţia cu iz electoral pentru susţinerea lui Fritz, semnată de mai puţin de 2.000 de oameni

Au trecut aproape şase săptămâni de când USR Timişoara lansa, cu surle şi trâmbiţe, o petiţie cu scop vădit electoral, dar îmbrăcată într-o iniţiativă demnă de toată lauda.

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.