Skip to main content

Primul vehicul pe patru roți, propulsat cu hidrogen, din România! Este o invenție a studenților politehniști și a liceenilor din Timișoara

O nouă premieră națională la Universitatea Politehnica Timișoara! Studenții au realizat primul vehicul pe patru roți, propulsat cu hidrogen, din România.

Atunci când a lansat, cu succes, bicicleta cu hidrogen (H2 Bike), cu ocazia Nopții Cercetătorilor, colectivul de la Departamentul Ingineria Materialelor şi a Fabricaţiei din Universitatea Politehnica Timişoara, condus de profesorul Corneliu Crăciunescu, a promis că următorul obiectiv va fi realizarea unui vehicul pe patru roți, propulsat tot pe bază de hidrogen. Iată că s-au ținut de cuvânt, realizând primul astfel de vehicul din România”, transmite UPT.

Noul proiect, cel cu maşinuţa cu hidrogen, promite să continue afirmarea rolului UPT de promovare a unor soluţii tehnice de interes pentru comunitate şi este de remarcat în special interesul tinerilor pentru aceste soluţii. Elevi de la mai multe licee din Timișoara au fost angrenaţi în activitatea de dezvoltare a soluţiilor de acţionare pe bază de hidrogen, cu ocazia unor vizite de practică în atelierele Departamentului de Ingineria Materialelor şi a Fabricaţiei.

Chiar dacă nu este încă finalizată complet, pentru că mai este de lucru la realizarea caroseriei și la sistemul de frânare, mașinuța este funcțională, iar studenții implicați în construcția acesteia au realizat chiar și o demonstrație.

Pentru construcția mașinuței s-au folosit aceleași componente utilizate și la bicicleta cu hidrogen, la care s-au adăugat și unele elemente suplimentare specifice.

Ideea principală a fost de a fi utilizată ca proiect demonstrativ pentru studenții Facultății de Mecanică a UPT, iar satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât, pe lângă studenți, s-au arătat deosebit de interesați și elevii de la mai multe licee din județele Timiș și Hunedoara, care își doresc să urmeze o carieră în domeniul ingineriei. Din cunoștințele mele, acesta este primul vehicul pe 4 roți care s-a realizat în România și care folosește energie pe bază de hidrogen”, a declarat inginerul Corneliu Crăciunescu, coordonatorul proiectului.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Politehnica Timișoara învinge campioana și intră ca lider în play-off! Banat Girls, la cea mai dură înfrângere a sezonului

Politehnica Timișoara a câștigat derby-ul din Superliga de fotbal feminin, în timp ce Banat Girls a suferit o înfrângere usturătoare pe terenul Farului în ultima rundă din sezonul regular.

Șase jucători de la SCM Timișoara, inclusiv căpitanul, în primul XV cu Georgia!

Trei înaintași ai Timișoarei și trei jucători de pe treisferturi se vor afla pe teren mâine, împotriva Georgiei. 

Românii, tot mai dornici să viziteze locuri exotice! Jamaica, în topul listei cu cele mai căutate destinații în 2024

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice, autorități de turism  internaționale și peste 80 de agenții de turism din România au ajuns la concluzia că piata de turism autohtonă are din ce în ce mai mult potențial în […]

Mobilizare pe tronsonul lipsă de autostradă cu tunelurile pentru urși! Se amenajează accesul în șantier

Pregătiri pentru demararea lucrărilor propriu-zise de amenajare a tunelurilor pentru urși de pe tronsonul lipsă al autostrăzii A1 între Margina și Holdea.