Skip to main content

Primăria Timișoara a semnat un acord de finanțare cu BERD pentru un împrumut de 20,3 milioane de euro!

Primăria Timişoara se împrumută de la BERD cu 20,3 milioane de euro! Astăzi a fost semnat acordul.

Împrumutul a fost realizat pentru a acoperi costurile de finanțare pentru proiectele de mobilitate și transport public ale orașului, respectiv cheltuielile neeligibile și partea de cofinanțare a primăriei pentru înnoirea flotei de tramvaie Bozankaya, reabilitarea liniei 2 – Stan Vidrighin, precum și pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și un studiu de optimizare a liniilor existente.

CITEŞTE ŞI: Cifre de ultimă oră! Câte cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în România?

Aceste proiecte sunt un „trigger investment” pentru Timișoara, prin care orașul va deveni al 53-lea membru al „Programului de Orașe Verzi pentru Dezvoltare Durabilă” al BERD. Prin acest program, municipalitatea va dezvolta, alături de celelalte orașe membre, un „Plan de Acțiune pentru Orașul Verde” care să prioritizeze provocările principale în zona de mediu și să dezvolte soluții particulare orașului vizat.Infrastructura de transport electric (tramvaie, troleibuze) din Timișoara îi conferă un avantaj pentru tranziția către mobilitate verde, iar aceste proiecte joacă un rol important în valorificarea și menținerea ei la standard.

Împrumutul are o marjă de 1,15% pe an și o dobândă care rezultă din suma acestei marje cu rata interbancară (Euribor) care este în acest moment în teritoriu negativ. În contextul în care suma marjei cu rata interbancare este mai mică decât zero, se va considera că rata este egală cu zero.

Partea substanțială a valorii proiectelor de investiții este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 al Uniunii Europene. Prin acest proiecte se estimează o eficientizare cu 22,2% din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră – echivalentul reducerii a 683 de tone de CO2 pe an.

CITEŞTE ŞI: Program de sărbători pentru mijloacele de transport în comun! Şi chioşcurile de bilete vor fi închise

Ne bucurăm de încrederea pe care ne-o conferă BERD prin acest acord care va aduce Timișoara mai aproape de a fi un oraș verde din punct de vedere al mobilității. Este un semnal puternic că orașul dorește cu adevărat reformă pe acest sector. BERD este un finanțator cu experiență, de renume internațional în sectorul de mobilitate și transport public, iar acest împrumut ne deschide poarta către piața europeană de consultanță pe mobilitate. Avem nevoie de cei mai competenți oameni pentru realizarea documentelor strategice ale orașului” transmite viceprimarul Ruben Lațcău.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara au început deja procesul de admitere, prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea cât mai facilă, admitereonline.uvt.ro, unde peste o mie de candidați și-au creat deja cont.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face cunoscută firmelor timișene oportunitatea de a lua parte la o misiune economică la Montréalși New York, care va avea loc în perioada 04 – 15 noiembrie, anul acesta.
Este anchetă de amploare, la această oră, după ce un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că dinspre remorca unei maşini parcate în apropierea locuinţei lui vine un miros ciudat.