Skip to main content

Prăbuşirea Colterm, tot mai aproape! Roxana Iliescu trece în revistă soluţiile la care ar putea recurge administraţia Fritz, pentru salvarea companiei

Societatea de Termoficare a Timişoarei mai are la dispoziţie doar trei luni pentru a cumpăra cele aproximativ 200.000 de certificate verzi aferente anului 2022.

Însă, în conturile companiei nu există cele 80 de milioane de lei necesare, astfel că o nouă amendă este iminentă.

Iar de aici, până la prăbuşirea Colterm nu mai este decât un pas, pentru că Administraţia Fondului de Mediu poate cere falimentul, în orice moment.

Soluţii există, însă cheia este la primarul oraşului, Dominic Fritz, care nu pare interesat de soarta timişorenilor, care riscă să rămână în frig şi fără apă caldă.

CITEŞTE ŞI: Unic în România! Uite ce cool arată cantina unui liceu din Timişoara! Parcă ar fi din filme

Cea mai la îndemână ar fi reîntregirea capitalului social, ceea ce înseamnă ca Primăria să vireze în conturile Colterm, 85 de milioane de lei.

Alte variante ar fi ca municipalitatea să achite acum, nu anul viitor, piederile tehnologice ale societăţii de termoficare, pe anul 2022, în valoare de 90 de milioane de lei, sau să plătească în avans a subvenţiilor de la bugetul local.

Dar, pentru că aceste sume nu există în bugetul local, iar timpul este scurt, consilierul local Roxana Iliescu, propune o soluţie mai simplă.

“În contextul în care pentru primele două soluții există o procedură în spate care prezintă un risc major să nu se finalizeze în timp util pentru ca Certificatele să fie achiziționate până la data limită de 30 aprilie 2023, iar plata în avans reprezintă o sumă pe care municipiul nu o are în vistierie, intervine a patra soluție: apelarea la un terț finanțator, operator pe bursa certificatelor, care ar putea cumpăra cele 200.000 de Certificate de CO2 pentru Colterm. S-ar putea realiza această achiziție contra unui comision perfect legal plătit terțului respectiv, urmând ca Colterm să-i restituie costul Certificatelor și al comisionului cu plata în rate, plată care ar trebui garantată de municipiul Timișoara (la câți bani are de primit de la municipiu, restituirea în rate a costului Certificatelor este viabilă)”, scrie Roxana Iliescu, pe facebook.

Consilierul local subliniază că Primăria putea recurge la oricare dintre aceste soluţii şi în 2022, sau 2021, astfel încât Colterm să nu ajungă în situaţia de astăzi, cu amenzi de 35 de milioane de euro.

Şi mai atrage atenţia că oricine va prelua sistemul de alimentare cu apă caldă și căldură în Timişoara, va avea soarta Colterm, în cel mult doi ani.

“Aceste soluții nu au venit din partea Băncii Mondiale, plătită de administrația Fritz cu bani grei pentru așa-zisa salvare a acestei societăți, ci au fost cunoscute de către reprezentanții Colterm/ ai municipiului de ani de zile. Municipiul Timisoara trebuie să pună umărul pentru ca aceste Certificate să fie cumpărate! Realizez că este o sumă mare de bani, greu de digerat mai ales de timișorenii care nu sunt abonați la Colterm. Eu însă cred că trebuie să fim uniți în rezolvarea acestui mare impas și să nu facem abstracție de cei zeci de mii de timișoreni abonați la Colterm și de faptul că majoritatea spitalelor, școlilor și alte instituții sunt de asemenea, abonate la Colterm- lăsarea acestora fără alternativă ar fi un dezastru! Administrația Fritz, în ciuda sumelor de bani consistente date pe consultanță, nu a prezentat până acum timișorenilor niciun plan B viabil, ci doar povești”, mai punctează Roxana Iliescu.

CITEŞTE ŞI: FOTO Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Timişoara! S-a încins Hora Unirii!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Urmează încă trei zile caniculare, avertizarea meteorologilor de tip cod galben de temperaturi extrem de ridicate fiind valabilă până marți, inclusiv.
Valul de căldură extremă care s-a abătut asupra României va rămâne și săptămâna viitoare, deși meteorologii anunțaseră cod roșu, doar pentru zilele de astăzi și mâine, pentru mai bine de jumătate din țară.
Brian Michael Taylor, un jucător american aflat la prima sa experiență în Europa, se va alătura lotului timişorean pentru sezonul viitor.
Având în vedere prognoza meteo, care anunță o zi caniculară în data de 13 iulie, UVT a devansat pentru ora 9:00 începerea Ceremoniei de Absolvire UVT, organizată în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul este deschis pentru întreaga comunitate timișoreană.