Skip to main content

Planetariul Facultății de Fizică de la UVT, primul care a fost înființat în România, înscris în rețeaua internațională!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Primul planetariu din România a fost adus de la o firmă privată și instalat la Universitatea de Vest din Timișoara în 1964, de către profesorul si rectorul Ioan Curea.

La acel moment, dotarea a costat 200.000 de lei, sumă acoperită din buget public, de către Ministerul Educației.

Acum, planetariul UVT se află în grija Facultății de Fizică, aceasta realizând înscrierea pentru prima data a acestui planetariu în baza de date internațională a planetariilor.

Dotările planetariului sunt utilizate în regim gratuit pentru elevi și studenți, oferind 24 de locuri, proiectorul original fiind de tip Zeiss ZKP-1. Planetariul poate servi cu succes pentru instruirea elevilor și studenților în domeniul Astronomiei, după perioada pandemică acesta deschizându-se pentru public, începând cu 2 noiembrie 2022. De atunci și până în prezent, numărul de vizitatori elevi ai planetariului a trecut de 5000, fiind înregistrate aproximativ 200 de vizite, fiecare cu 24 până la 40 de elevi, toate în regim gratuit.

Importanța înscrierii planetariului timișorean în baza de date internațională a planetariilor face referire la deschiderea oportunităților pentru viitoare programe comune de pregătire, alături de partenerii internaționali din rețea. Faptul că nu sunt multe planetarii în lume care să fie supervizate de facultăți de profil și care să fie oferite gratuit, în regim de vizitare, la dispoziția elevilor si studenților, amplifică atractivitatea acestui obiectiv.

Așa cum o dovedește experiența de utilizare a planetariului pentru cursul de Astronomie și Astrofizică, această dotare susține programele de popularizare a științei, iar legătura internațională cu alte planetarii care funcționează prin supervizarea universitară dezvoltă noi premise pentru participarea studenților la studiile internaționale de astrofizică. De asemenea, sunt vizate schimburile de date și schimburile de programe, chiar realizarea de conferințe internaționale gazduite de UVT, prin fructificarea existenței planetariului.”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Aflată la București în cursul săptâmânii trecute pentru o serie de vizite oficiale destinate internaționalizării companiilor timișene, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a avut o întrevedere cu E.S. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România.
Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Timișoara au obținut rezultate spectaculoase la cel mai important concurs internațional de robotică pentru liceeni – FIRST Championship Houston 2025, desfășurat în perioada 16-19 aprilie în Houston, Texas, SUA.
Crimă înfiorătoare, în vestul țării! O femeie de 52 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost trântită pe șinele de cale ferată și ținută cu forța chiar de cumnatul ei, în vârstă de 46 de ani, până când trenul a lovit-o.
Opera Națională din Timișoara invită doritorii să pășească dincolo de cortină și să descopere farmecul din spatele spectacolelor, prin două tururi ghidate organizate în luna mai.
Un cetățean albanez care a încercat să mituiască un polițist de frontieră de la Moravița, pentru a putea intra în țară, fără acte, este cercetat acum de polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Timiș.
Un accident s-a petrecut în această dimineață, pe autostrada A1, în zona localității Orțișoara, pe sensul de mers Arad-Timișoara.
După ce Pirtea a acuzat administrația Fritz de discriminare în școli și a cerut ca Primăria să publice sumele alocate per elev pentru fiecare unitate de învățământ, Ruben Lațcău a reacționat dur și a numit comentariile liberalului „mârlănie dâmbovițeană”.
Camera de Comerț, Industrie și  Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivel 3 OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ȘI PRELUCRARE DATE, în cadrul Proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest!, ID 317710.
Poliţiştii care anchetează accidentul de ieri după-amiaza, din județul Hunedoara, în care au fost implicate cinci persoane, au stabilit cum s-a produs totul.