Skip to main content

Pirtea critică administraţia Fritz, pentru modul în care gestionează situaţia educaţională!

Anunţul Primăriei Timişoara că va demara un studiu pentru a identifica nevoile din sistemul de învăţământ local, îi revoltă cei de la Universitatea de Vest.

Asta pentru că de acest lucru se va ocupa Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, ca urmare a unei încredinţări directe.

Rezultatele analizei vor sta la baza investițiilor viitoare în infrastructura educațională, care vor ține cont de necesitățile reale din municipiu și zona sa urbană funcțională, în funcție de nivelul de învățământ, gradul de ocupare a sălilor de clasă, condițiile minime de funcționare, corelat cu trendul demografic al fiecărui areal în parte.

În aceste condiţii, reprezentanţii UVT le amintesc celor din Primărie de parteneriatul dintre cele două instituţii, care intră în contradicţie cu planurile administraţei locale.

Desigur, această scăpare produsă în decizia de față poate fi corijată chiar de către comunitatea academică, prin cooperare, iar UVT își dorește depășirea acestui moment de impas și consideră că poate să contribuie în mod real la conturarea viziunii de viitor pentru dezvoltarea Timișoarei, pe dimensiunea educațională, dar și în alte direcții strategice.„, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

În plus, reprezentanţii UVT spun că instituţia deține expertiză de calitate în domeniul politicilor pentru educație. Mai exact, la UVT sunt consacrate programele de studii de licență, masterat și doctorat în domeniul științelor educației, dar este binecunoscut și Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, care susține programele de studii de masterat didactic. De asemenea, la UVT funcționează de un deceniu și Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar, în care sunt centralizate resurse și baze de date apreciabile, structurate prin proiectele și studiile asupra mediului preuniversitar pe care acest departament le-a realizat an de an, în cele zece județe ale macro-regiunii vest. Nu în ultimul rând, la UVT funcționează Centrul de Dezvoltare Regională și Amenajare Rațională a Teritoriului, care reunește specialiști de calibru în domeniile dezvoltării și planificării teritoriale, sociologiei și geografiei umane.

În acest context, reprezentanţii UVT consideră că instituţia putea oferi o diagnoză a mediului educațional local la un nivel de expertiză incomparabil mai bună față de oricare altă entitate cu competențe în domeniu, dar care nu face parte din comunitate.

„Nu înțelegem, de aceea, cum a fost posibilă o astfel de decizie, de încredințare a unei lucrări de studii educaționale către un furnizor de date exterior vieții orașului, atât timp cât UVT, care grupează o comunitate semnificativă, formată din peste 1000 de cadre universitare și peste 15 de mii de studenți, care dezvoltă zeci de proiecte de utilitate publică, în parteneriate strategice cu administrația și mediul de afaceri, este un partener deocamdată neglijat. Este perfect plauzibil să interpretăm decizia luată de administrația locală chiar și printr-o insidioasă auto-sabotare a intereselor Timișoarei, produsă chiar din interiorul PMT o ipoteză față de care mediul universitar timișorean își exprimă îngrijorarea cum, de altfel, este posibil și ca reprezentanții PMT să se fi adresat altfel decât instituțional unor membri ai comunității UVT. Trebuie să înțelegem că o colaborare eficientă se realizează atunci când comunicarea se face instituțional, la nivelul conducerilor instituțiilor implicate și nu printr-un mecanism de tipul „implicare personală”, transmit reprezentanţii Universităţii.
 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Istoria prinde viață la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, care, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, inaugurează pe 18 decembrie 2024 expoziția „Banatul Habsburgic”.
Potop de infracțiuni săvârșite de un șofer de 36 de ani, care își va petrece sărbătorile după gratii. Bărbatul a ajuns în vizorul polițiștilor din Timișoara, după ce a fost reclamat de un alt conducător auto, în vârstă de 22 de ani. Acesta a cerut ajutorul agenților de la Poliția Locală, pe care i-a observat […]
Aquatim SA informează clienții că, începând cu 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare noile tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare.
Pentru al doilea an consecutiv, sub egida Federației de Padel din România, Timișoara găzduiește cea mai importantă competiție a sportivilor profesioniști de padel.
Studenții din cadrul Clubului Food Safety al Facultății de Inginerie Alimentară din Timișoara au adus spiritul sărbătorilor mai aproape prin organizarea “Atelierului mâini pricepute, turte dulci”, un eveniment ce îmbină tradiția cu inovația în procesarea alimentelor.
După ce în urmă cu o săptămână Primăria Timișoara anunța organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea a șapte funcții publice, acum municipalitatea vine în completarea echipei administrației locale și scoate la concurs alte două posturi vacante.
restrictii trafic
Anunț important pentru șoferii care tranzitează centrul orașului! Municipalitatea anunță că închiderea circulației rutiere, pentru remedierea unei avarii la o conductă magistrală de apă.