Skip to main content

Peste două milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin! Primăria Timişoara a lansat licitaţia

Administraţia Fritz a postat astăzi, pe siteul electronic de achiziţii publice, anunţul pentru găsirea unui constructor care să continue reabilitarea Turnului de Apă din zona Iosefin.

Contra sumei de 9.154.062,42 de lei, fără TVA, firma care va câştiga licitaţia va trebui să amenajeze o rampă de acces, să demoleze gardul existent şi realizeze gradene de beton şi o copertină.

De asemenea, va restaura scările şi balustradele, va realiza scări interioare noi, va înlocui tâmplăriile exterioare şi uşa metalică de acces, cu una de sticlă.

CITEŞTE ŞI: FOTO: Sute de doamne și domnișoare oprite în trafic de polițiști! În loc de amenzi, şoferiţele au primit mărţişoare

Lucrările inlcud şi amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea şi redimensionarea branşamentelor necesare, dar şi a reţelelor tehnico-edilitare.

Firma câştigătoare va realiza şi iluminatul architectural al clădirii şi al zonei exterioare.

“În cadrul proiectului tehnic si caietelor de sarcini intocmite de către proiectantul general SC STUDIO UNU DE ARHITECTURA SRL sunt enumerate lucrările ce urmeaza a fi realizate, respectiv : – Proiectul propune realizarea unor interventii pentru obtinerea de spatii expozitionale si pentru evenimente culturale. – Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constutuie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina. – Spatiile create in turn vor fi: la cota ±0,00m zona de intrare- cafenea conectata cu spatiul exterior, la cota 24,75m – sala de expozitii, la cota +28,50m-spatiu foaier, la cota +34,50m-sala pentru activitati culturale, la cota +45,50m-belvedere. – Lucrarile vor consta in: restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2 dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare. – Alte interventii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea bransamentelor necesare, realizarea /reabilitarea retelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna functionare cu pozare subterana pentru turn si pentru anexa , un iluminat architectural atat pentru cladire cat si pentru spatiu exterior amenajat, instalatie de protective impotriva trasnetului si realizarea prizei de pamant aferenta intregii instalatii electrice propuse”, se arată în anunţul publicat de Primăria Timişoara, pe SEAP.

Reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin şi transformarea lui într-un spaţiu expoziţional, care să poată găzdui evenimente culturale, a început în octombrie 2021.

Licitaţia a fost câştigată atunci, de asocierea Alca European Foundss SRL (lider de asociere) și Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata (asociat) care trebuia să termine lucrările în 15 luni, adică la începutul anului 2023, iar valoarea contractului a fost de 6,3 milioane de lei plus TVA.

În vara anului trecut, stadiul lucrărilor era de numai 30%, iar Primăria a reziliat contractul.

CITEŞTE ŞI: Corul comunitar revine! Cum poți urca și tu pe scenă, alături de artiștii Filarmonicii Banatul Timișoara?

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte.

A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.

După reabilitare, Turnul de Apă din Iosefin va avea o sală de expoziţii, o cafenea, dar şi o terasă de pe care vizitatorii vor putea vedea Timişoara de sus.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în această perioadă ultima ediție din acest an a Salonului Industriei Ușoare, manifestare care îşi propune să aducă mai aproape de sufletul publicului larg bucuria şi magia sărbătorilor de iarnă.
Mai multe echipaje de pompieri s-au mobilizat în această dimineață pentru lichidarea unui incendiu violent.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Un nou centru medico-social va fi amenajat în Timișoara, cu fonduri europene. Acesta urmează să asigure îngrijiri medicale pentru bolnavii cronici, pentru pacienții post-operatori, dar și pentru cei care au nevoie de îngrijiri paliative specializate.