Skip to main content

O nouă victorie pentru UVT! Echipa care a reprezentat Universitatea la „UNITA PhD International Talent Challenge”, declarată câştigătoare la „Economie circulară”!

Universitatea de Vest din Timișoara anunță succesul obținut de echipa reprezentativă în cadrul competiţiei „UNITA PhD International Talent Challenge” 2023/2024.

În cadrul ariei ştiinţifice „Economie circulară”, echipa UVT a fost declarată câştigătoare a competiţiei prin proiectul intitulat „The Transition from Linear to Circular Economy in the Făget Area through Industrial Symbiosis”.

Aceasta a fost formată din: Alexandra Burdulea (drd. Drept, an IV), Paul Handro (drd., Finanţe, an II), Amelia Laura Mariș (drd., Geografie, an I) şi Elena-Alexandra Sinoi (drd., Finanţe, an I). Mentoratul echipei a fost asigurat de cercetătoarea Ştefana Maria Dima, CSII, dr., Habil., East European Center for Research in Economics and Business (ECREB), din cadrul Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor UVT.

Proiectul acestei echipe are ca obiectiv fundamental elaborarea unui plan de acțiune pentru crearea unei rețele de simbioză industrială bazată pe principiile economiei circulare. Scopul său aplicativ este acela de a stimula revitalizarea economică a zonei Făget, prin crearea de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea de noi afaceri sau extinderea celor existente, prin creşterea rezilienţei mecanismelor, sistemelor şi proceselor economice la nivel comunitar şi a coeziunii sociale.

În plus, această rețea valorifică contextul geografic și socio-economic al Făgetului, permiţând transformarea deșeurilor provenite din activitățile agricole, forestiere și industriale în inputuri valoroase pentru alte procese. Se realizează astfel minimizarea consumului de materii prime şi alinierea la obiectivele urmărite pe plan internaţional vizând dezvoltarea durabilă, bunăstarea umană şi prezervarea ecosistemelor.

Datorită specificului regiunii analizate, modelul propus de echipa UVT poate fi replicat în alte regiuni ale țării, dar și în alte state UE care se confruntă cu provocări similare.

De asemenea, în cadrul aceleiași competiții, pentru domeniile „Patrimoniu Cultural” și „Energii Regenerabile” au concurat cu succes alte două echipe UVT, cu proiecte înscrise acestor două domenii prioritare UNITA, ocupând locul al II-lea.

„Felicit echipele şi mentorii UVT pentru activitatea intensă desfăşurată în ultimele opt luni şi, mai ales, pentru că proiectele pe care aceștia le-au creat reflectă spiritul alianței europene UNITA în cadrul universităţii noastre, fiind o ilustrare foarte bună a faptului că un domeniu nou de interes poate fi abordat cu seriozitate şi dedicare la cel mai înalt nivel”, transmite rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Premiul câștigat de echipa UVT în cadrul ariei ştiinţifice „Economie circulară” are valoarea de 5000 de Euro, competiția „UNITA PhD International Talent Challenge” 2023/2024 fiind organizată sub umbrela proiectului „Re-UNITA” – coordonat de Cătălina Ancuța, deschisă doctorandelor și doctoranzilor din cele șase universități fondatoare ale alianței UNITA. Proiectul Re-UNITA face parte din constelația de proiecte ale alianței și vizează dezvoltarea politicilor de cercetare ale acesteia, dar și dezvoltarea de acțiuni privind consolidarea unei comunități de cercetare în domeniile prioritare ale alianței.

Alianța de universități europene UNITA reunește 10 universități partenere din Portugalia, Spania, Franța, Italia și România, și două universități partenere asociate din Elveția și Ucraina. Acestea sunt: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Transilvania din Brașov, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Università degli Studi di Torino, Università degli Studi di Brescia, Universidad Zaragoza, Universidad Pública de Navarra, Universidade Beira Interior, Politécnico da Guarda, HES-SO – Haute Ecole Spécialisée de Suisse occidentale, Chernivtsi National University.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.