Skip to main content

O nouă încercare pentru reabilitarea Castelului Huniade! Consiliul Județean lansează, în câteva zile, licitația pentru salvarea obiectivului ajuns în paragină!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Despre reabilitarea Castelului Huniade și repunerea în circuitul cultural al Timișoarei se vorbește de ani de zile, însă obiectivul din centrul orașului este în continuare închis, aflându-se într-o stare avansată de degradare.

Castelul Huniade aparține Muzeului Național al Banatului, aflat în subordinea Consiliului Județean, instituție care se chinuie de ani buni să refacă acest obiectiv. Acum însă, președintele CJT, Alfred Simonis anunță că săptămâna viitoare, va fi lansată o nouă licitație pentru reabilitarea Castelului.

Investiția se ridică la peste 131 de milioane de lei, banii provin din fonduri europene, guvernamentale și de la bugetul județului. Mai exact, 22 milioane de lei vin din PNRR, 35 milioane de lei din Programul Național de Consolidare al Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, 30 de milioane de lei din programul transfrontalier România-Ungaria, iar diferența de 44 milioane de lei va fi acoperită din sursele proprii ale Consiliului Județean Timiș.

Prea mult timp, Castelul Huniade a rămas închis și în paragină. Ne-am ocupat în detaliu de acest subiect, am reziliat contractul cu ceilalți consultanți, ce cei care încurcau dezvoltarea acestui obiectiv. Lansăm o licitație integrată, cu toate sursele de finanțare. N-am dorit ca fiecare componentă să aibă licitație proprie și să fie patru sau cinci constructori pe șantier pentru că nu am fi avut nicio șansă să îl reabilităm. Lansăm o singură licitație și ne așteptăm ca anul acesta să și atribuim contractul pentru a începe renovarea Castelului Huniade”, a declarat Alfred Simonis, președintele Coniliului Județean Timiș.

Conform proiectului, printre lucrările care se vor realiza se numără: restaurarea zidurilor și tavanelor, lucrărilor de consolidare, desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior, refacerea pardoselilor, restaurarea tâmplăriei din lemn, restaurarea feroneriei originare, restaurarea fațadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare, restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest, refacerea și reabilitarea grupurilor sanitare existente în zonă, montarea unor șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și finisaje interioare. 

Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al Muzeului și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. Pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.

Practic, la finalizarea lucrărilor, Castelul Huniade va fi transformat într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent și dinamic, dedicat atât conservării și prezentării colecțiilor, cât și educării și dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Dacă visezi să îți vezi copilul într-un loc unde educația înseamnă mai mult decât studierea unor materii de bază, iar cei care îi ghidează pașii să fie adevărate modele, atunci hai să descoperi Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Primul elevator destinat persoanelor cu dizabilități din Timișoara a fost donat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș.
Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională anunță începerea înscrierilor la o nouă serie a cursului online de formator – Cod COR  242401.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la ediția anuală a Galei Investitorilor Italieni din România, organizată la Timișoara.
După aproape patru luni în care a putut fi admirată la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a ajuns la final, iar cele 43 de lucrări au fost transportate înapoi, în Italia.