Skip to main content

Nu vă lăsați păcăliți! Poliția trage un semnal de alarmă, după ce mai mulți timișeni au fost înșelați anul acesta prin diverse metode

Marilen Pirtea

Atenție la înșelăciuni! Este avertisentul Poliției din Timiș, după ce în primele luni ale anului s-au înregistrat mai multe infracțiuni de înșelăciune, fapte comise prin metodele de înșelăciune cunoscute sub numele de „comis-voiajorul”, „instalatorul” sau „accidentul”.

Mai exact, în primele 8 luni ale anului, au fost înregistrate 24 de sesizări privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Și, deși numărul sesizărilor nu este alarmant, totuși, polițștii atrag atenția cetățenilor asupra acestui fenomen, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.

Metoda „comis-voiajorul” presupune oferirea spre vânzare de către vânzători ambulanți, la un preț „minim“, greu de refuzat, a diferite produse (detergent, veselă, tacâmuri ambalate în cutii intens colorate și cu o reclamă pe măsură), în realitate, însemnând vânzare de produse de slabă calitate la prețuri foarte mari.

„Vânzătorii”, folosesc diferite tertipuri ( de genul „ofertă bombă”, „marfă pe stoc”, etc.) și astfel reușesc să înșele cu ușurință persoanele vârstnice și uneori, prin distragerea atenției victimei, să sustragă sume de bani din casă.

Metoda „instalatorul” constă în faptul că autorul infracțiunii se deghizează în instalator păcălind în special persoanele în vârstă să îi deschidă și să îl primească în casă pentru a le repara presupuse defecțiuni ale instalațiilor sanitare sau de alt tip și într-un moment de neatenție, sustrage sume de bani din casă.

Metoda „accidentul” constă în realizarea contactului telefonic, de regulă pe postul telefonic fix cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Producerea acestui gen de infracţiune se bazează, în mare măsură, pe specularea stării emoţionale a victimei şi pe informaţiile oferite chiar de aceasta în clipa primirii veştii că un membru al familiei a provocat sau a suferit un accident şi trebuie ajutat. În acest caz infractorii încearcă să obțină o sumă cât mai mare de bani de la persoanele pe care reușesc să le manipuleze, iar intervalele de timp vizate sunt cele în care există o probabilitate crescută ca la domiciliu să se afle un bătrân – categorie cu risc ridicat de victimizare în cazul acestui tip de infracțiune.

În scopul evitării de a deveni victimă a înșelăciunilor, cetățenii sunt sfătuiți să nu primească persoane străine în casă indiferent de pretextul invocat de acestea, să nu intre în vorbă cu necunoscuți și să nu păstreze în casă sume mari de bani! Uneori, din dorința de a face bine, ajungem să fim victime ale unor persoane rău intenționate. Sfatul nostru este să nu vă lăsați pradă emoțiilor, să rămâneți calmi și să nu luați decizii în grabă. Nu vă lăsați păcăliți de aceste persoane! Fiți vigilenți, luați legătura cu persoanele apropiate și verificați veridicitatea informațiilor primite în urma apelului telefonic”, transmite IPJ Timiș.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primarul Dominic Fritz a pornit un proiect de amploare pentru Timișoara: un nou spital municipal, realizat în parteneriat public-privat și cu sprijinul Băncii Mondiale.
Este o săptămână cu semnificație pentru țările europene, care celebrează „European Fertility Week”, perioadă în care societatea își exprimă solidaritatea pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea.
La o săptămână de când circulația tramvaielor a fost blocată, în zona centrală a Timișoarei, aproximativ două ore, din cauza unei garnituri care a deraiat, avem primul rezultat al anchetei demarate de firma producătoare.
Un râs protejat de lege a fost filmat, azi noapte, pe o stradă din municipiul Lugoj, iar în imagini se observă că animalul este rănit și are nevoie de ajutor.
Balul de caritate „Dovleacul Roz”, organizat anual de Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, un smbol al solidarității cu pacienții oncologici, revine și în acest an, la Timișoara.
Mobilizare uriașă de forțe, în această dimineaă, când pompierii au fost solicitați să lichideze un incendiu violent care a cuprins casa unui bărbat de 70 de ani.
În perioada noiembrie – decembrie 2024, la Timișoara se desfășoară o serie de evenimente sub umbrela ”35 de ani de libertate”, organizate de instituții de cultură, organizații și instituții publice din Timișoara, și nu numai.
CCIAT în calitate de partener al Proiectului Centre of Vocational Excellence in Welding and Non-Destructive Testing organizează workshop-ul „New trends in welding sector”, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale – ISIM Timișoara, coordonator al proiectului.
Un bărbat care a încercat să intimideze un alt șofer cu un pistol airsoft, în urma unei dispute pentru un loc de parcare, s-a ales cu dosar penal.