Skip to main content

Noutățile legislative din domeniul protecției mediului, prezentate agenților economici din Timiș! Ce trebuie să facă pentru a scăpa de amenzi?

Programul de informare și instruire a agenților economici derulat de CCIAT în parteneriat cu serviciile deconcentrate din teritoriu continuă cu seminarul dedicat noutăților legislative în domeniul protecției mediului.

Este al cincilea seminar organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș în acest an, după cele cu ISU, ITM, DSP și DSVSA. Face parte din programul de acțiuni al CCIAT de informare și de instruire a agenților economici cu privire la noutățile legislative în diferite sectoare de activitate, organizate cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu sub egida Instituției Prefectului Județului Timiș. Mulțumesc celor două organizații, Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, doamnei comisar șef Luci Mușuroi, și doamnei Alina Călușeru, care este directorul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, dar și Instituției Prefectului Timiș, care ne susține în organizarea acestor seminarii de informare„, a spus Mihaela Tomescu, director general CCIA Timis.

Problemele de mediu sunt extrem de importante și de aceea facem apel la întreaga comunitate să sesizeze toate lucrurile care par a fi neconforme, sau par a fi dincolo de limita legalității în ceea ce privește legislația de mediu. Sigur că e o direcție pe care am cerut-o tuturor instituțiilor deconcentrate din Timiș, ca pe lângă partea de control care intră în atribuția și specificul muncii să facă și o parte de îndrumare, pentru că de multe ori legislația este într-o dinamică foarte mare, se schimbă în permanență prevederile legale și este important ca pe deoparte, agenții economici să fie informați, pe de altă parte autoritățile publice locale iar într-o a treia direcție fiecare dintre cetățeni” spune subprefectul județului Timiș, Sorin Ionescu.

Evenimentul organizat în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub genericul ”Aspecte privind responsabilitățile agenților economici în domeniul protecției mediului și al gestionării deşeurilor” a avut loc astăzi, în Sala Banat a Centrului Regional de Afaceri al CCIA Timiș.

Ca în fiecare an, am răspuns invitației de a participa la această sesiune de informare a agenților economici în domeniul protecției mediului, fiind un subiect de interes public și sperăm noi că de importanță pentru toată lumea. Pe lângă faptul că avem dreptul la un mediu sănătos, avem și obligații în domeniul protecției mediului, și de aceea agenții economici cu ocazia acestor sesiuni de informare au posibilitatea, pe lângă adresarea zilnică la Agenție, să vină suplimentar cu alte întrebări sau să asiste la expunerile cu noutățile legislative intervenite în ultima perioadă și să se conformeze prevederilor legale. Ăsta este interesul major al nostru, ca legislația de mediu să fie respectată”, spune Alina Călușeru, directorul Agenţiei Naționale pentru Protecţia Mediului Timişoara.

Garda Națională de Mediu este un corp de inspecție și control în domeniul protecției mediului, așa cum se știe protecția mediului are nevoie de fiecare dintre noi să contribuim pentru a salva mediul înconjurător, noi venim de fiecare dată în sprijinul cetățeanului ori de câte ori suntem sesizați că se întâmplă neconformități în acest domeniu. Suntem totuși foarte puțini, dar în măsura în care putem încercăm să dăm curs la toate solicitările venite. În ultimii ani cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru abandonul de deșeuri, aici amenzile pornesc de la 20.000 de lei și pot ajunge la 100.000 de lei, și totodată putem confisca mijloacele de transport din care se descarcă deșeuri, am confiscat 12 autovehicule până acum”, spune Luci Mușuroi, directorul Gărzii de Mediu Timiș.

Au fost dezbătute aspecte care vizează modul de evidență și de raportare a datelor pentru diferite fluxuri de deșeuri: ambalaje și deșeuri de ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, vehicule scoase din uz, evidența cronologică lunară și/sau anuală privind cantitățile de deșeuri generate și/sau gestionate conform OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 17/2023; aplicarea legislației de mediu în domeniul obținerii actelor de reglementare (avize, acorduri, autorizări, vize anuale); modificările legislative aduse la OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor; modificările legislative aduse la HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului (CE) nr. 1013/2006 privind transferul de deșeuri; HG nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 (republicată) privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Seminarul a fost susținut de de specialiști din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș și ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș.

Seminarul s-a desfăşurat într-o manieră interactivă, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Participarea agenților economici din județ a fost gratuită.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Corpul de Control al primarului Fritz, la Spitalul Municipal pentru RMN-urile ”cadou” făcute unui clan din oraș

Primarul Timişoarei anunţă verificări ample, la Spitalul Municipal, după ce fosta directoare s-a lăudat cu favorurile pe care le-a făcut ţiganilor de pe Loga, pentru a le câştiga bunăvoinţa.

Capelele din Cimitirul Calea Șagului, redeschise după ce au fost modernizate!

Cele două capele din Cimitirul Calea Șagului se redeschid, în urma investițiilor care s-au făcut aici în ultima perioadă.

STPT caută şoferi de autobuz, în Oltenia! Caravana angajărilor este, în aceste zile, în sudul ţării

Pentru a acoperi deficitul de personal cu care Societatea de Transport Public se confuntă de ani de zile, o caravan[ a pornit prin ţară să caute viitori angajaţi.

CD Loga, campioană la volei pe nisip! Echipa “Etiqette” a obținut aurul!

Timișoara a fost la sfârșitul săptămânii trecute gazda celei de-a treia ediții a MONS Beach Volley Festival, un eveniment unic care a adus atmosfera vibrantă a plajei chiar în inima orașului.

Antrenorul Pero Milosevic va rămâne la cârma echipei timișorene de handbal!

Clubul timișorean de handbal și antrenorul Pero Milosevic au căzut de acord pentru continuarea contractului, care urma să expire la finalul acestui sezon.