Skip to main content

Noi promisiuni pentru Spitalul de Copii din Timişoara! Ministrul Sănătăţii anunţă sprijin în obţinerea finanţării pentru dotări, cu condiţia ca lucrările să fie gata

La 10 ani de când a fost pusă piatra de temelie a noului Spital de Copii din Timişoara, lucrările încă nu sunt gata.

În aceste condiţii, încă nu se poate vorbi despre cumpărarea echipamentelor medicale, şi nici măcar despre identificarea unei surse de finanţare, spune ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a vizitat, astăzi, şantierul, pentru a vedea de ce aparatură este nevoie, deşi există o listă clară făcută încă de anul trecut, atunci când Primăria a încercat să obţină finanţare prin PNRR.

Proiectul a fost respins, iar acum ministrul Sănătăţii promite că va rezolva problema, printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, care va asigura şi construcţia unui heliport.

“Ca să aplici la un proiect pentru dotări, clădirea trebuie să fie funcţională. Sper ca măcar acum, în al 12-lea ceas, Primăria Timişoara va face cele necesare pentru ca această clădire să fie finalizată. Nu mai este nevoie de o investiţie mare. Sunt anumite instalaţii aici, de un an, de doi ani, eu cred că ar trebui să devină operaţionale înainte de expirarea perioadei de garanţie. Noi vom oferi posibilitatea ca acest spital, care se află în subordinea autorităţii locale, să aplice foarte curând, pentru procesul de dotare şi de aceea trebuie finalizat şi recepţionat acest spital”, a anunţat astăzi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Construcţia noului Spital de Copii din Timişoara a început în 2014, după ce una dintre clădirile în care erau trataţi micuţii, a fost retrocedată clanului Cârpaci.

Investiţia trebuia finalizată în 2016, însă firma care a câştigat licitaţia a intrat în insolvenţă, iar ulterior lucrările au fost întârziate din cauza banilor care au venit în tranşe rare şi insuficiente.

Acum, ar mai fi nevoie de aproximativ un milion de euro pentru finalizarea şantierului şi de încă 21 de milioane de euro, pentru aparatură medicală.

“E un proiect de suflet, deşi nu e cea mai mare investiţie în domeniul de sănătate din jdueţul Timiş. Am doi copilaşi şi chiar am avut neşansa de a ajunge cu unul dintre ei la Spitalul Louis Ţurcanu şi am văzut cât de dedicaţi sunt medicii de aici, dar câtă nevoie este de investiţii, de spaţii şi de aparatură medicală. Banii necesari pentru a finaliza această clădire, pe care ar trebui să îi asigure Primăria Timişoara, înseamnă cam un milion de euro, iar dotările pentru acest spital sunt de 21 de milioane de euro. Primăria trebuie să cheltuie unul, ca să primească spitalul, 21.  Proiectul poate fi depus, dar dacă se fac licitaţiile şi se cumpără aparatura şi spitalul nu e gata, ce facem? O punem în curte? De aceea, dincolo de dispute politice şi de atitudinea de arici pe care o văd din partea Primăriei, haideţi să terminăm spitalul”, a spus Alfred Simonis, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Noua clădire a Spitalului de Copii Timişoara are demisol, parter si şase etaje şi o suprafaţă utilă de 8.000 de metri pătraţi.

Unitatea este prevăzută cu 150 de paturi, Unitate de Primiri Urgenţe, policlinică, laboratoare de analize, secţii de chirurgie, radiologie, ATI şi îngrijire bebeluşi născuţi prematur.

De asemenea, vor fi amenajate spaţii speciale pentru mamele copiilor internaţi, astfel încât acestea să poată rămâne lângă micuţii lor.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.