Skip to main content

Nevoie uriaşă de sânge, pentru salvarea bolnavilor de cancer de la Timişoara! La OncoHelp sunt transfuzaţi peste 500 litri anual

Nevoia de sânge în oncologie este permanentă, iar medicii face apeluri disperate la către cei care pot dona, să conştientizeze că un gest mic poate salva o viaţă.

La OncoHelp Timişoara, sunt transfuzate zilnic, şapte unităţi, ceea ce înseamnă peste 500 de litri de sânge pe an.

„Oncohematologia, prin definiție, implică sânge. Leucemiile acute au un necesar major de transfuzii de componente sanguine. Apoi, tratamentele chimio afectează celulele măduvei osoase, ceea ce duce la o scădere a numărului de leucocite. Sunt pacienți cu mielodisplazii, o boală oncologică ce necesită un aport de sânge la fiecare 3-4 săptămâni. Cancerul digestiv implică de multe ori sângerări interne, care conduc la anemie, și în acest caz vorbim de un necesar transfuzional. Noi nu stocăm rezerve de sânge în cadrul spitalului, așa că, în fiecare zi, în baza unei comenzi făcută pe fiecare pacient în parte, sângele ne este adus de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină”, explică dr. Ioana Ogner – medic specialist hematologie Asociația OncoHelp.

Unitățile de sânge, odată ajunse la spitalul Asociației OncoHelp, sunt testate pentru a nu a apărea riscuri de incompatibilitate.

CITEŞTE ŞI: Filarmonica Banatul aduce muzica clasică mai aproape de copiii din spitale, persoanele aflate în centrele pentru vârstnici și chiar de cele private de libertate!

Este esențial ca fiecare pacient să primească exact tipul de sânge adecvat lui, ceea ce include grupa sanguină, RH-ul, dar și fenotipul eritrocitar.

„Vorbim de mai multe testări, care se fac în laboratorul din cadrul spitalului, pe fiecare „pungă” de sânge, pentru că securitatea transfuzională este primul și cel mai important pas în cadrul procedurii de administrare.. Avem un protocol de teste transfuzionale pe care îl respectăm „la sânge”. Ultimul control se face la patul pacientului, înainte de administrare, când se verifică grupa sanguină și RH-ul. Pe întreaga procedură de transfuzie, pacientul este atent monitorizat pentru a nu apărea reacții adverse”, mai spune dr. Ioana Ogner.

Mai mult, din fiecare unitate de sânge este prelevată o probă care se păstrează timp de 6 luni, și asta pentru cazul în care pacientul care a beneficiat de transfuzie ar avea reacții adverse.

“Asigurarea necesarului de sânge însă implică eforturi financiare semnificative din partea noastră întrucât, în ciuda faptului că se administrează pacienților oncologici care potrivit legii beneficiază de gratuitate pe durata întregului tratament, noi suntem obligați să plătim Centrului de Transfuzii Timișoara sume considerabile pentru fiecare unitate de sânge livrată. Cu toate acestea, cunoscând nevoia crescută de sânge, am decis să organizăm campanii de donare la care au participat mulți dintre colegii noștri. La campania organizată la începutul anului cu sprijinul Centrului de Transfuzie Timișoara au participat 80 de angajați ai Asociației Oncohelp reușind astfel să donăm peste 35 de litri de sânge. Suntem deciși să continuăm astfel de campanii și în perioada următoare pentru că știm cât de mare este nevoia de sânge și, din păcate, cât de mic este numărul celor care donează”, spune dr. Valeriu Boruga, managerul Asociației OncoHelp.

CITEŞTE ŞI: VIDEO: Accident cumplit, la o Rugă din judeţul Timiş! Trei copile s-au prăbuşit în gol, după ce un carusel s-a rupt

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.