Skip to main content

Muzeul Satului Bănăţean Timișoara prezintă expoziția Fast din Regat!

Muzeul Satului Bănăţean Timișoara vernisează marți expoziția FAST DIN REGAT – Costume tradiționale din zona Munteniei, aflată la cea de-a zecea expoziție din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România.

Expoziția va cuprinde ansambluri vestimentare tradiționale din zona Munteniei din colecția doamnei Elena Iagăr, formată cu preponderență din costume de Muscel.

Colecționara ne povestește despre o eleganță aparte a costumelor din această regiune, care se datorează proporțiilor perfecte, ce avantajează orice siluetă, și mai ales despre modul în care sunt dispuse câmpurile ornamentale: spațiile albe sunt aproape inexistente, iar motivele geometrice sau florale repetitive de pe ie se continuă și pe fotă, într-o armonie perfectă a formelor și culorilor.

Elementele de port popular mușcelean nu au doar valoare estetica, ci au au conotații, puteri magice protective, înțelesuri profunde. De aceea, mulți încă se înmormântează îmbrăcați în straie. Cu pasiune și răbdare, colecționara se luptă să pună în valoare aceea parte a trecutului a comunității din care face parte, prin piesele extrem de valoroase prin unicitatea lor artistică. În cadrul vernisajului vor avea loc două momente artistice inedite, respectiv dansul călușarului și un muzical la caval”, transmit organizatorii.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 23 august – 23 septembrie, între orele 10.00 și 17.00 în fiecare zi de marți până sâmbătă, iar duminica de la 12:00 la 19:00.

Coordonatorul evenimentului este muzeograful Marius Matei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la picnic! Relaxare și voie bună pentru timișorenii din zona Soarelui și nu numai

Dacă vrei să mergi la picnic, dar fără să te îndepărtezi prea mult de casă, îți poți lua o pătură și oamenii dragi alături și să vă bucurați de atmosferă, într-unul dintre parcurile orașului.

Ultimul meci acasă pentru Banat Girls Comloșu Mare, în acest campionat!

  Banat Girls Comloșu Mare încheie serie meciurilor de acasă din play-out-ul Superligii de fotbal feminin cu cel mai puternic adversar din această fază a sezonului, Gloria 2018 Bistrița Năsăud.

VIDEO La un pas de tragedie! O mașină a fost făcută praf după ce a lovit puternic un tir

Impact violent între două mașini și un tir! Unul dintre autoturisme a fost proiectat într-un zid de susținere de pe marginea drumului.

Ești în căutarea unui utilaj agricol sau industrial, sau poate a unui iaht? Maxutil este locul care satisface și cele mai exigente gusturi!

Maxagro, un titan al companiilor cu profil agricol din Uniunea Europeană, cu o experiență de 31 de ani, își propune să devină cel mai important partener pentru mediul de business din România, odată cu inaugurarea Maxutil.