Muzeul Satului Bănăţean Timișoara prezintă expoziția Fast din Regat!

Muzeul Satului Bănăţean Timișoara vernisează marți expoziția FAST DIN REGAT – Costume tradiționale din zona Munteniei, aflată la cea de-a zecea expoziție din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România.

Expoziția va cuprinde ansambluri vestimentare tradiționale din zona Munteniei din colecția doamnei Elena Iagăr, formată cu preponderență din costume de Muscel.

Colecționara ne povestește despre o eleganță aparte a costumelor din această regiune, care se datorează proporțiilor perfecte, ce avantajează orice siluetă, și mai ales despre modul în care sunt dispuse câmpurile ornamentale: spațiile albe sunt aproape inexistente, iar motivele geometrice sau florale repetitive de pe ie se continuă și pe fotă, într-o armonie perfectă a formelor și culorilor.

Elementele de port popular mușcelean nu au doar valoare estetica, ci au au conotații, puteri magice protective, înțelesuri profunde. De aceea, mulți încă se înmormântează îmbrăcați în straie. Cu pasiune și răbdare, colecționara se luptă să pună în valoare aceea parte a trecutului a comunității din care face parte, prin piesele extrem de valoroase prin unicitatea lor artistică. În cadrul vernisajului vor avea loc două momente artistice inedite, respectiv dansul călușarului și un muzical la caval”, transmit organizatorii.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 23 august – 23 septembrie, între orele 10.00 și 17.00 în fiecare zi de marți până sâmbătă, iar duminica de la 12:00 la 19:00.

Coordonatorul evenimentului este muzeograful Marius Matei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Tun imobiliar, marca USR! Primarul din Dumbrăviţa vrea să plătească un preţ umflat de 10 ori, pentru un teren

Comuna Dumbrăviţa este raiul celor care vor să se îmbogăţească peste noapte, iar Primăria condusă de USR-istul Horia Bugarin îi ajută, prejudiciind bugetul local.

Eveniment de amploare organizat de CCIA Timiș: Adunarea Generală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a găzduit cel mai important eveniment al anului din domeniul economic și anume Adunarea Generală Anuală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.