Skip to main content

Muzeul Apei se conectează la rețeaua culturală! Vezi aici programul de vizitare

Muzeul Apei din Timișoara se va deschide curând publicului larg şi astfel, prima uzină de apă a Timișoarei revine în viața comunității, în urma unui amplu program de intervenție și reabilitare, realizat de compania de apă, Aquatim.

Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, continuă acest demers prin proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, ce face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

CITEŞTE ŞI: Mâine se oprește apa pe mai multe străzi din zona Stadion! Aquatim anunță o serie de lucrări

Grație proiectului amintit, în lunile următoare, Muzeul Apei va fi transformat, dintr-un obiectiv reabilitat de patrimoniu, într-un loc viu, ce va spune vizitatorilor săi povestea apei și va găzdui numeroase activități culturale și educaționale, de la ateliere până la expoziții, concerte și spectacole new media art.

Un website dedicat, un traseu de vizitare cu parcurs explicativ și ghidaj audio multilingv și un festival propriu, intitulat Seri de vară la Muzeu, sunt câteva dintre propunerile proiectului pentru activarea acestui spațiu inedit și integrarea sa în rețeaua culturală.

Activitatea muzeului va fi orientată către comunitate, accesibilizarea și democratizarea culturii, proiectul facilitând crearea unui instrumentar de mediere culturală pentru dezvoltarea și diversificarea publicului.

Perioada de implementare este 1 mai – 31 decembrie 2023, iar valoarea totală a proiectului este de 1.500.000 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 1.275.000 lei.

Inaugurarea Muzeului Apei va avea loc în data de 9 iunie, cu un eveniment destinat mediului cultural local, partenerilor și susținătorilor proiectului, precum și presei.

Primul eveniment public va avea loc sâmbătă, 10 iunie, când muzeul va găzdui conferința de specialitate Ziua Internațională Art Nouveau la Timișoara: rolul patrimoniului în actul cultural.

Accesul este gratuit și se face pe bază de înscriere prealabilă online. Linkuri utile: formular înscriere, program.

Muzeul va fi deschis publicului larg începând din 17 iunie, programul de vizitare pentru luna iunie fiind de două zile pe săptămână – marți, între orele 15-18 și sâmbăta, între orele 11-14.

CITEŞTE ŞI: Femeie lovită cu ciocanul în cap, de propriul soț, în urma unui scandal în familie! Au intervenit și polițiștii

Din luna iulie, programul va fi extins, urmând a fi anunțat pe parcurs. Accesul va fi gratuit.

Muzeul Apei pune în valoare patrimoniul industrial Secession (1914) al fostei Uzine de Apă Urseni, reconstituind legăturile identitare dintre oameni și locuri emblematice, pentru evoluția orașului.

La confluența dintre științe, tehnologie și arte, muzeul va fi un spațiu al experimentării și creativității interdisciplinare, în care apa, ca element vital, redevine liant social, obiect de investigație și sursă de inspirație.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primarul din Săcălaz, pe făraş! Preşedintele PMP îi cere demisia din partid, după un şir lung de abuzuri

Scandalurile care se ţin lanţ, în comuna Săcălaz, de lângă Timişoara, i-ar putea aduce primarului Nicu Viorel, pierderea calităţii de membru al Partidului Mişcarea Populară.

Tineri, tâlhăriţi în plină stradă, la Timişoara! Atacatorii au folosit un cuţit şi un baston telescopic

O fată în vârstă de 19 ani și un băiat de 22 de ani au fost tâlhăriţi, pe strada Gheorghe Lazăr din Timişoara, de trei indivizi care s-au năpustit asupra lor cu un baston telescopic şi cu un cuţit.

Gusturi autentice de toamnă: Zacusca proaspătă, gata de savurat la AgroVillage – USVT

Sunt în plină toamnă, perioadă cunoscută pentru farmecul ei, când natura ne răsfață cu culorile calde ale frunzelor și cu recolta sa bogată.

Pompieri atacaţi cu cuţitul, în timpul unui incendiu violent! A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor

S-a dat alarma aseară, după lăsarea întunericului, când o persoană a sunat la 112 şi a cerut ajutorul pompierilor, pentru lichidarea flăcărilor care au cuprins o casă din vecinătate. Incendiul a izbucnit la p locuinţă din localitatea Fiscut, judeţul Arad. unde au ajuns de urgenţă mai mulţi pompieri voluntari de la Şagu. Doar că, ajunşi […]

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.