Skip to main content

Expoziţii, spectacole de teatru sau ateliere de balet şi etnografie! La Timişoara, încep „Zilele Redutelor Culturale din Transilvania și Banat”

„Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” este un demers cultural care își propune promovarea reciprocă a unor valori culturale comune din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, prin cercetarea și documentarea istoricului și specificului redutelor culturale din trei centre urbane din Transilvania și Banat, valorificarea în forma unei expoziții foto-documentare a istoricului și specificului redutelor culturale din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, precum și conceperea și prezentarea publică a unui program cultural și artistic specific celor trei redute culturale din Transilvania și Banat.

Poiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în etapa I/2023, implementat de către Centrul Cultural Reduta Brașov.

Istoria redutelor culturale începe în Viena secolului al XVIII-lea, odată cu îndepărtarea fronturilor războaielor turco-austriece de capitala Imperiului Austriac.

CITEŞTE ŞI: Muzeul Apei se conectează la rețeaua culturală! Vezi aici programul de vizitare

Urbaniștii vienezi au ales să răspundă creativ provocării ridicate de demantelare a sistemului defensiv al orașului, prin transformarea mai multor redute militare în săli de bal pentru publicul larg, în care puteau intra până la 3000 de persoane.

Transilvania și Banatul, fiind parte a Imperiului Austriac încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, au preluat în mod natural „moda” de la capitală. Ca urmare, în secolul al XIX-lea, sunt edificate în Transilvania și Banat săli de spectacole, arte și cultură, recunoscute ca atare de întreaga comunitate sub denumirea de redute.

Deși au existat în mai multe orașe, cele care au rezistat probei timpului sunt cele din Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sigetul Marmației.

Prin conceperea și prezentarea publică a unui program cultural și artistic specific celor trei redute culturale din Transilvania și Banat, fiecare partener propune o activitate reprezentativă pentru specificul activității proprii: Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca o expoziție foto-documentară și un atelier educațional etnografic, Teatrul German de Stat Timișoara un spectacol de teatru și un atelier educațional de teatru, iar Centrul Cultural Reduta Brașov un spectacol de balet și un atelier educațional de balet. Programul cultural (vernisajul expoziției, spectacolul de teatru și spectacolul de dans) și atelierele educaționale vor fi prezentate public în toate cele trei orașe din proiect.

Pe toată perioada proiectului vor avea loc activități de comunicare și promovare, atât direct către membrii comunitatii locale și turisti, cât și la nivel regional și național, prin intermediul mediului online (site-uri de internet și rețele de socializare ale tuturor partenerilor).

Managementul, evaluarea și monitorizarea, precum și raportarea proiectului vor fi realizate permanent de echipa liderului de proiect.

Astfel, la Timișoara evenimentele se vor desfășura conform următorului program: în 9 iunie 2023, începând cu ora 17.00, în foaierul TGST va avea loc vernisajul expziției foto documentară realizată de pecialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Expoziția își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul celor trei instituții de cultură din Timișoara, Brașov și Cluj de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”.

În expoziție vor fi punctate, concret, datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziție de fiecare instituție.

Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat” cuprinde 20 de panouri cu dimensiunea de 100/100 cm, printate color. Pe fiecare panou vor fi expuse 4 fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare. Întrucât există o redută culturală și la Sighetul Marmației, de care echipa de proiect a aflat mai târziu, sunt incluse pe 2-3 panouri informații și fotografii cu istoricul și importanța acestei clădiri.

În aceeași zi, începând de la ora 19.00, Teatrul German prezintă spectacolul Oameni. De vânzare – de Carmen Lidia Vidu; regia: Carmen Lidia Vidu – un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Oameni. De vânzare expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.

A doua zi, 10 iunie 2023, între orele 10 și 15 vor avea loc mai multe ateliere de teatru, balet și etnografie susținute de echipele Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Teatrului German de Stat Timișoara și Centrului Cultural Reduta Brașov.

CITEŞTE ŞI: Mâine se oprește apa pe mai multe străzi din zona Stadion! Aquatim anunță o serie de lucrări

Apoi, începând cu ora 19.00, Centrul Cultural Reduta Brașov organizează, în sala Teatrului German, spectacolul Euphoria, o combinație de balet clasic și balet contemporan, în care tinerele balerine, interpretează fragmente din lucrări clasice recunoscute internațional cum sunt Rondo alla turca de W. A. Mozart, Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, Rapsodia Română de George Enescu, Vrăjitorul din Oz sau Opera Lakme de Leo Delibes, precum și un moment coregrafic de dans contemporan pe melodia Wade in the water a celor de la Alvin Ailey American Dance Theater.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primarul din Săcălaz, pe făraş! Preşedintele PMP îi cere demisia din partid, după un şir lung de abuzuri

Scandalurile care se ţin lanţ, în comuna Săcălaz, de lângă Timişoara, i-ar putea aduce primarului Nicu Viorel, pierderea calităţii de membru al Partidului Mişcarea Populară.

Tineri, tâlhăriţi în plină stradă, la Timişoara! Atacatorii au folosit un cuţit şi un baston telescopic

O fată în vârstă de 19 ani și un băiat de 22 de ani au fost tâlhăriţi, pe strada Gheorghe Lazăr din Timişoara, de trei indivizi care s-au năpustit asupra lor cu un baston telescopic şi cu un cuţit.

Gusturi autentice de toamnă: Zacusca proaspătă, gata de savurat la AgroVillage – USVT

Sunt în plină toamnă, perioadă cunoscută pentru farmecul ei, când natura ne răsfață cu culorile calde ale frunzelor și cu recolta sa bogată.

Pompieri atacaţi cu cuţitul, în timpul unui incendiu violent! A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor

S-a dat alarma aseară, după lăsarea întunericului, când o persoană a sunat la 112 şi a cerut ajutorul pompierilor, pentru lichidarea flăcărilor care au cuprins o casă din vecinătate. Incendiul a izbucnit la p locuinţă din localitatea Fiscut, judeţul Arad. unde au ajuns de urgenţă mai mulţi pompieri voluntari de la Şagu. Doar că, ajunşi […]

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.