Skip to main content

Mult zgomot, pentru nimic! Terapie de grup, în şedinţa Consiliului Local, pe tema falimentului care bate la uşa Colterm

Mai bine de două ore a durat şedinţa Consiliului Local Timişoara, convocată de Roxana Iliescu, pentru găsirea unei soluţii care să permită Colterm cumpărarea certificatelor de CO2 aferente anului trecut.

Încă de la început, primarul Dominic Fritz a explicat că nu pot fi alocaţi bani de la bugetul local, special pentru această achiziţie.

“Bineînţeles ca noi suntem acţionarul la Colterm, dar strict legal, compania are obligaţia să cumpere aceste certificate. Noi, ca Primărie sau Consiliu Local, nu putem să cumpărăm în locul lor, aceste certificate. Noi avem doar două variantele legale să dăm bani la Colterm: prin subvenţii şi prin compensarea pierderilor tehnologice, pentru că reţeaua de distribuţie este domeniu public, este a noastră”, a spus Fritz, care a amintit de cele 165 de milioane de lei care au fost prevăzute în bugetul pe acest an, pentru subvenţii şi pierderi tehnologice.

Dar, cum banii vor fi daţi treptat, Colterm nu va putea folosi din această sumă, cele 80 de milioane de lei necesare pentru certificatele de poluare, care trebuie achitate până pe 30 aprilie.

CITEŞTE ŞI: Maşină lovită de tren! Şoferul şi pasagera au scăpat, ca prin minune, cu viaţă

Aşa că Fritz a propus două soluţii, însă niciuna nu este viabilă.

Spre exemplu, Primăria să ia un credit pentru investiţii, iar din banii alocaţi pentru lucrări, să achite cu prioritate facturile către Colterm. Dar, nici aşa Primăria nu ar reuşi să adune 80 de milioane de lei într-un timp atât de scurt.

A doua variantă ar fi o cesiune de creanţe între Primărie – Colterm şi o instituţiei bancară, dar societatea de termoficare nu are credibilitate, fiind în insolvenţă.

Bogdan Alic, din partea administratorului judiciar al Colterm, spune că mai sunt şi alte soluţii, iar Primăria ar trebui să ia cât mai repede o decizie, pentru a evita falimentul.

„Mă bucur că ne-aţi primit, dar vreau să amintesc că societatea a intrat în insolvență la cererea debitoarei, cu ştiinţa Consiliului Local. Sunteți asociat unic și ar trebui să ne îngrijim împreună să asigurăm aceste fonduri pentru achiziționarea certificatelor. Ok, nu se face majorare de capital, nu se dau banii pentru că nu există execuţie bugetară, faceți un împrumut, o creditare. Sunteţi asociat unic. Trebuie să găsim o soluție”, a spus Bogdan Alic.

Rând pe rând, au intervenit şi administratorul special al Colterm, şi preşedinte Federaţiei Asociaţiilor de Locatari, dar şi mai mulţi consilieri locali, iar concluzia a fost că nimeni nu vede o soluţie clară pentru salvarea Colterm.

“Eventual poate ar trebui să îi dăm un mandat domnul primar şi domnului city manager şi eventual să le dăm şi un termen, să închidem povestea. Eu aşa o văd, ca să nu ne fi întâlnit degeaba, să ne auzim, să fi făcut terapie de grup”, a spus consilierul local Radu Ţoancă, la finalul celor mai bine de două ore de discuţii.

CITEŞTE ŞI: Unic în România! Şoferii, avertizaţi din timp că un pieton traversează strada şi din ce direcţie vine!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

VIDEO Tractor în flăcări, pe câmp! Utilajul a fost distrus complet

Flăcări și fum intens în apropiere de centura municipiul Arad! Un tractor a luat foc, iar pompierii au fost solicitați să intervină de urgență.

Banat Girls joacă mâine pe teren propriu împotriva liderului din play-out, Gloria Bistrița!

Banat Girls Comloșu Mare întâlnește mâine, în runda a V-a a play-out-ului pe Gloria Bistrița, echipă care joacă bine în această parte a sezonului și care a adunat 4 victorii în tot atâtea meciuri.

Pistoale, săbii, macete și droguri găsite în locuințele unor contrabandiști de țigări! Patru bărbați, duși la audieri!

Contrabandiști de țigări, călcați de mascați! Oamenii legii au descins la 11 adrese ale suspecților, unde pe lângă țigări au mai descoperit arme, muniție, săbii dar și droguri.

Tragedie fără margini! Tată şi fiică, intoxicaţi în propria locuinţă! Doar bărbatul a putut fi salvat

S-a dat alarma aseară, după un apel la 112, care anunţa un miros puternic de gaz, iar la faţa locului au ajuns, de urgenţă, mai multe echipaje de intervenţie.