Mult zgomot, pentru nimic! Terapie de grup, în şedinţa Consiliului Local, pe tema falimentului care bate la uşa Colterm

Mai bine de două ore a durat şedinţa Consiliului Local Timişoara, convocată de Roxana Iliescu, pentru găsirea unei soluţii care să permită Colterm cumpărarea certificatelor de CO2 aferente anului trecut.

Încă de la început, primarul Dominic Fritz a explicat că nu pot fi alocaţi bani de la bugetul local, special pentru această achiziţie.

“Bineînţeles ca noi suntem acţionarul la Colterm, dar strict legal, compania are obligaţia să cumpere aceste certificate. Noi, ca Primărie sau Consiliu Local, nu putem să cumpărăm în locul lor, aceste certificate. Noi avem doar două variantele legale să dăm bani la Colterm: prin subvenţii şi prin compensarea pierderilor tehnologice, pentru că reţeaua de distribuţie este domeniu public, este a noastră”, a spus Fritz, care a amintit de cele 165 de milioane de lei care au fost prevăzute în bugetul pe acest an, pentru subvenţii şi pierderi tehnologice.

Dar, cum banii vor fi daţi treptat, Colterm nu va putea folosi din această sumă, cele 80 de milioane de lei necesare pentru certificatele de poluare, care trebuie achitate până pe 30 aprilie.

CITEŞTE ŞI: Maşină lovită de tren! Şoferul şi pasagera au scăpat, ca prin minune, cu viaţă

Aşa că Fritz a propus două soluţii, însă niciuna nu este viabilă.

Spre exemplu, Primăria să ia un credit pentru investiţii, iar din banii alocaţi pentru lucrări, să achite cu prioritate facturile către Colterm. Dar, nici aşa Primăria nu ar reuşi să adune 80 de milioane de lei într-un timp atât de scurt.

A doua variantă ar fi o cesiune de creanţe între Primărie – Colterm şi o instituţiei bancară, dar societatea de termoficare nu are credibilitate, fiind în insolvenţă.

Bogdan Alic, din partea administratorului judiciar al Colterm, spune că mai sunt şi alte soluţii, iar Primăria ar trebui să ia cât mai repede o decizie, pentru a evita falimentul.

„Mă bucur că ne-aţi primit, dar vreau să amintesc că societatea a intrat în insolvență la cererea debitoarei, cu ştiinţa Consiliului Local. Sunteți asociat unic și ar trebui să ne îngrijim împreună să asigurăm aceste fonduri pentru achiziționarea certificatelor. Ok, nu se face majorare de capital, nu se dau banii pentru că nu există execuţie bugetară, faceți un împrumut, o creditare. Sunteţi asociat unic. Trebuie să găsim o soluție”, a spus Bogdan Alic.

Rând pe rând, au intervenit şi administratorul special al Colterm, şi preşedinte Federaţiei Asociaţiilor de Locatari, dar şi mai mulţi consilieri locali, iar concluzia a fost că nimeni nu vede o soluţie clară pentru salvarea Colterm.

“Eventual poate ar trebui să îi dăm un mandat domnul primar şi domnului city manager şi eventual să le dăm şi un termen, să închidem povestea. Eu aşa o văd, ca să nu ne fi întâlnit degeaba, să ne auzim, să fi făcut terapie de grup”, a spus consilierul local Radu Ţoancă, la finalul celor mai bine de două ore de discuţii.

CITEŞTE ŞI: Unic în România! Şoferii, avertizaţi din timp că un pieton traversează strada şi din ce direcţie vine!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Foto şi video: Cel mai instagramabil loc din Timişoara! Tunelul iubirii oferă, în aceste zile, un adevărat spectacol vizual şi olfactiv

În Timişoara, ştii că a venit cu adevărat primăvara, atunci când înfloresc prunii sălbatici din spatele Catedralei.

Transport uriaş de medicamente contrafăcute, oprit de poliţişti! Au fost descoperite mii de cutii cu pastile falsificate

A fost deschisă o anchetă de amploare pentru destructurarea unei reţele care punea în vânzare medicamente care le puteau face bolnavilor, mai mult rău decât bine.

Se reiau lucrările pe drumul spre autostradă, prin Giarmata! Licitaţia a fost câştigată de Strabag

Epopeea lărgirii la patru benzi a drumului care face legătura din Timişoara şi autostrada A1 pare să se apropie de sfârşit, odată cu finalizarea licitaţiei pentru sectorul de după Dumbrăviţa.

Infracțiuni pe bandă rulantă! Un tânăr, drogat și cu permisul suspendat, prins la volanul unei mașini neînmatriculate!

Trei infracțiuni, dintr-un foc! Un tânăr de 34 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a fost oprit în trafic de polițiști, pe Calea Lugojului din Timișoara.

Începe simularea Evaluării Naționale! În Timiș sunt așteptați să participe la testări peste 5.500 de elevi de clasa a VIII-a

Încep emoțiile pentru elevii de gimnaziu din anii terminali. Mâine are loc prima probă scrisă din cadrul simulării Evaluării Naționale.

Nesimțirea l-a costat scump pe un tânăr din Timiș! A fost amendat cu peste 10.000 de lei și a rămas și fără mașină

Un tânăr de 23 de ani a încasat două amenzi, în valoare de peste 10.000 de lei, iar mașina i-a fost confiscată.

FOTO Apariţie surpriză, pe Stadionul Dan Păltinişanu! O vulpe a fost surprinsă în timp ce se plimba nestingherită în tribune

Vizitator neașteptat, pe Stadionul ”Dan Păltinișanu” din Timișoara! Arena închisă de autorități de mai bine de un an, are parte de vizitatori mai puțin obișnuiți. O vulpe a fost surprinsă în timp ce inspecta cu atenție tribunele stadionului.

Zeci de tone de îngrășământ de azot, confiscate de polițiștii timișeni! Au fost întocmite și trei dosare penale

Aproape 70 de tone de îngrășământ de azot, confiscate de polițiștii din Timiș, în urma unor verificări.

Vă pregătiți de curățenia de primăvară? Scăpați gratuit de deșeuri la unul dintre cele patru puncte de colectare ale Retim?

Municipalitatea face apel la timișoreni să folosească punctele de colectare a deșeurilor deschide în oraș.

Continuă acțiunea de plantare la centura verde a Timișoarei! Cei care vor să participe încă se mai pot înscrie

În acest sfârșit de săptămână Asociația Verde de Banat va continua acțiunea de plantare la centura verde a Timișoarei, în zona din spatele Pieței Mehala, înspre podul de la ieșirea din oraș către Săcălaz.

Atac în apropierea unui loc de joacă din Timișoara! Un copil a fost lovit și jefuit! Mama acestuia a alertat Poliția

Scene șocante în apropierea unui parc din Timișoara! Un copil a fost tâlhărit în miezul zilei.

Anunţ de ultimă oră, privind Centura de sud a Timişoarei! Când va fi gata şoseaua?

Începe un nou episod din epopeea Variantei de ocolire a Timişoarei, prin zona de sud. Anunţul a fost făcut în urmă cu puţin timp, de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

FOTO Palatul Apelor din Timișoara își deschide porțile și își întâmpină vizitatorii cu o expoziție realizată de artiști locali

Administrația Bazinală de Apă Banat organizează pentru prima dată de când Palatul Apelor a fost restaurat un eveniment cultural, pentru a marca anul Timișoarei – Capitală Culturală Europeană și sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei.

TNTm deschide Anotimpurile FEST-FDR cu spectacolul BROS de Romeo Castellucci!

În anul Capitalei Europene a Culturii, Teatrul Național din Timișoara deschide Anotimpurile FEST-FDR vineri, 31 martie.

100.000.000 de lei, pentru Colterm! Consilierii locali votează săptămâna viitoare, achitarea în avans, a subvenţiilor pentru energia termică

Pe ultima sută de metri, autorităţile locale au agreat soluţia propusă de administratorul judiciar şi cel special de la Colterm, pentru evitarea falimentului.

Liceului Shakespeare din Timişoara intră în şantier! Va fi refăcut acoperişul

A fost semnat contractual pentru refacerea acoperişului de la Liceul Teoretic „William Shakespeare” din Timişoara, în valoare de 378.377,62 lei plus TVA.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.