Skip to main content

Moment aniversar la Universitatea Politehnica Timişoara ! 100 de ani de la prima atestare a Bibliotecii

Marilen Pirtea

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara împlinește, în 15 martie 2021, 100 de ani de la prima atestare documentară.  

Documentele prezente în arhivele instituției relevă rolul cultural, de sursă pentru răspândirea științei și culturii pe care și l-a asumat Școala Politehnică din Timișoara, în spiritul larg al oricărei universități cu chemare umanistă, de știință pură sau aplicativă.

CITEŞTE ŞI: Număr uriaş de pacienţi COVID, la terapie intensivă! Mai sunt libere 26 de paturi, în toată ţara

Într-un memoriu referitor la activitatea Școlii se spune: „Pe lângă activitatea de specialitate pe care urma să o dezvolte Școala, ea nu putea lipsi în acest loc, la granița țării, să pășească cu curaj ladezvoltarea unui progres cultural pe scară largă, pentru marele public”. Animatori ai vieții culturale din Banat, profesorii și studenții Școlii Politehnice din Timișoara au inițiat o „mișcare culturală la sate”.

Activitatea bibliotecii Școlii Politehnice a fost începută în clădirea şcolii primare de pe strada Telbisz, unde a activat până în anul 1947, când colecţiile acesteia au fost mutate în sediul de pe strada Piatra Craiului.

După doar un an de la înființare, a urmat o perioadă de 16 ani în care, pe lângă bibliotecar, apare menţionat şi un custode de sală, ceea ce demonstrează creşterea numărului de publicaţii şi a numărului de cititori.

După 1989, Biblioteca Universităţii Politehnica Timișoara a devenit nu doar colecţionara valorilor culturii tehnice ci şi cea care, prin ajutorul oferit de tehnica informaţională a acestui început de mileniu, diseminează informaţiile de ultima oră şi oferă posibilitatea regăsirii acestora prin metode moderne.

Din noiembrie 2014, Biblioteca UPT are un nou sediu, pe strada Vasile Pârvan nr.2B, o clădire ultramodernă apreciată ca fiind cea mai modernă bibliotecă universitară din țară.

Astăzi, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara este mai mult decât un simplu spațiu de lectură, este unul în care se desfășoarã o serie de evenimente, în special din domeniul cultural-artistic, dar nu numai. Aici au loc proiecții de filme, seri muzicale, expoziții de tot felul, festivități, acordãri de premii, lansări de carte etc.

“Dacă, în timpul anului, pragul Bibliotecii UPT e trecut zilnic de circa 1.000-1.500 persoane, în sesiuni se ajunge la peste 2.000 persoane pe zi. Pe lângă dotările ultramoderne (calculatoare, imprimante, scannere, săli de studiu grup, acces la internet WI-FI), Biblioteca asigură și momente de relaxare necesare în perioadele de studiu intensiv (șezlonguri, canapele, sală pentru tenis de masă). În sesiuni, Biblioteca UPT își prelungește programul, fiind deschisă zilnic între orele 9-24. În plus, existã și o sală de lectură cu 100 de locuri deschisă non-stop, un serviciu unicat la nivel național, care a fost folosită chiar și în zilele de Crăciun și Anul Nou”, transmite conducerea Universităţii Politehnica.

Astăzi, Biblioteca UPT înseamnă circa 1.000.000 de volume, peste 10 km de documente la raft, 8400 mp pe 6 niveluri, peste 200 de bibliotecari angajați de-a lungul timpului, 25 de ani de acces liber la raft, 25 de ani de informatizare a activităților, 600 de locuri pentru lectură, 100 de locuri în sala de lectură cu program non-stop, peste 1000 de utilizatori, în medie, pe zi, peste 400.000 de accesări online în 2020, peste 200 de calculatoare, 4 multifuncționale și stație de autoîmprumut și autorestituire pentru utilizatori, sistem de securitate RFID pentru acces liber la raft, sistem integrat de bibliotecă Aleph, versiunea 522, peste 200 de evenimente organizate de-a lungul unui an.

CITEŞTE ŞI: Încep programările pentru etapa a III-a de vaccinare. Ce faci, dacă nu găseşti niciun loc liber?

În prezent, este în curs achiziția a 35.000 de titluri de e-books în domeniul știință și tehnologie, care vor fi puse la dispoziția studenților și a cadrelor didactice în cel mai scurt timp posibil.

Chiar dacă situația epidemiologică nu permite organizarea unui eveniment aniversar pe măsură, toți cei interesați de activitatea Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara sunt invitați să urmărească pagina de Facebook a acesteia, unde, pe parcursul întregii zile de 15 martie 2021 îi așteaptă o serie de surprize.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primăria Șag a fost premiată pentru contribuția deosebită în dezvoltarea comunității prin investiții durabile, în ediția regională sud-vest a Galei „Romania eşti TU”.
Firmele interesate să-și deschidă un business în centrul Timișoarei, în cadrul Bastionului Theresia, sunt invitate de Consiliul Județean să liciteze pentru închirierea unui spațiu.
Polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au descins la patru adrese, pentru a aduna probe într-un dosar de violare de domiciliu, loviri și alte violențe, tulburarea ordinii şi liniştii publice, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept.
Începând cu anul școlar 2024/2025, Aquatim a încheiat un parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual, cu Liceul Tehnologic de Vest și Primăria Timișoara.
Unul dintre programele esențiale pentru Kunsthalle Bega, încă de la înființare, a fost dedicat împrietenirii și apropierii copiilor de diferite vârste  cu artiștii și lumea artei contemporane.
O anchetă de amploare este în plină desfășurare, la această oră după ce un bărbat de 35 de ani a fost găsit inconștient, spânzurându-se cu elasticul de la chiloți.
La trei săptămâni de când judecătorii de la Curtea de Apel București au respins propunerea de arestare preventivă pentru Laura Bîlc și doi presupuși complici, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis măsura cerută de Parchetul General.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează un nou program de formare profesională  a angajaților din zona de vest a țării, cu tema: Schimbările climatice: cadrul normativ, obiective și principii!