Skip to main content

Medicii infecționiști trag un semnal de alarmă după ce au apărut primele cazuri de parvoviroză umană cunoscută drept ”boala obrajilor pălmuiți”! Este extrem de contagioasă!

Primele cazuri din acest an de parvoviroză umană cunoscută drept Boala Obrajilor Pălmuiți au ajuns la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Medicii spun este o afecțiune extrem de contagioasă, care se transmite prin aer, prin contactul direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate, picături de salivă sau secreții nazale, ori prin atingerea obiectelor contaminate.

Boala este declanșata de PV 19 (Parvovirus 19). Perioada de incubație este între 4 zile și două săptămâni, acesta fiind intervalul de timp între momentul în care o persoană este expusă la virus și debutul simptomelor.

Boala afectează în special copiii și este mai prezentă în timpul lunilor de primăvară și toamnă. I se mai spune și a cincea boală dintre bolile copilăriei, și asta pentru că este una dintre cele mai frecvente erupții virale la cei mici, după rujeolă, scarlatină, rubeolă și oreion. Și, chiar dacă este specifică vârstei de grădiniță sau școlare, există din ce în ce mai multe cazuri în care persoane adulte sunt infectate. Iar în cazul lor poate determina apariția unor complicații, chiar majore. La femeile gravide poate declanșa avortul spontan sau poate afecta fătul, în special în primul trimestru al sarcinii”, spune Voichița Lăzureanu – medic primar boli infecțioase – Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara.

Simptomele Parvovirozei Umane pot varia și pot include febră, erupții cutanate, congestie nazală, dureri de cap și articulare, îndeosebi la articulațiile „mici”, oboseală și uneori dureri de gât. Diagnosticarea afecțiunii se realizează prin identificarea in laborator a anticorpilor IgM antiPV-19.

„Caracteristic acestei afecțiuni este eritemul ce apare la nivelul feței, și anume o înroșire a obrajilor. E ca și cum pacientul ar fi fost pălmuit. De aici și numele afecțiunii, Boala Obrajilor Pălmuiți. Trebuie spus că este o boală extrem de contagioasă. De exemplu, dacă într-o clasă, un elev, sau, la grădiniță, un copil se infectează, în câteva zile majoritatea copiilor vor trece prin boală. Din fericire, la copii, boală este ușoară și se rezolvă, de obicei, fără complicații majore. Dar, la adulți poate să apară anemia plastică temporară, o scădere a numărului de celule roșii din sânge”, mai spune Voichița Lăzureanu.

În majoritatea cazurilor Boala Obrajilor Pălmuiți trece de la sine și nu necesită tratament specific. Administrarea de medicamente antipiretice sau antiinflamatorii poate însă ajuta la gestionarea simptomelor.

În cazurile severe sau în cazul unor complicații asociate, poate fi necesară monitorizarea și tratamentul în spital.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la picnic! Relaxare și voie bună pentru timișorenii din zona Soarelui și nu numai

Dacă vrei să mergi la picnic, dar fără să te îndepărtezi prea mult de casă, îți poți lua o pătură și oamenii dragi alături și să vă bucurați de atmosferă, într-unul dintre parcurile orașului.

Ultimul meci acasă pentru Banat Girls Comloșu Mare, în acest campionat!

  Banat Girls Comloșu Mare încheie serie meciurilor de acasă din play-out-ul Superligii de fotbal feminin cu cel mai puternic adversar din această fază a sezonului, Gloria 2018 Bistrița Năsăud.

VIDEO La un pas de tragedie! O mașină a fost făcută praf după ce a lovit puternic un tir

Impact violent între două mașini și un tir! Unul dintre autoturisme a fost proiectat într-un zid de susținere de pe marginea drumului.