Skip to main content

Mamografii gratuite, la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, pe baza biletului de trimitere!

Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” a încheiat un contract cu CJAS prin care, din această lună, mamografiile pot fi făcute gratuit, în baza unui bilet de trimitere și a unei programări telefonice prealabile.

Screening-ul mamar reprezintă o metodă de investigare imagistică a sânilor pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor sau de identificarea unui nodul palpabil. Mamografia dă posibilitatea depistării microcalcificărilor de la nivelul sânilor. Investigația este o radiografie a sânilor folosită pentru stabilirea unui diagnostic.

„Spitalul Victor Babeș deruleaza  o campanie de prevenție a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Prin aceasta, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, fără istoric de cancer mamar, cu domiciliul în Timiș, au beneficiat de o mamografie gratuită. Acum, însă, în urma semnării contractului cu CJAS Timiș, pot fi făcute mamografii gratuite tuturor femeilor care necesită o asemenea investigație . Sunt suficiente o trimitere de la medicul specialist către spital și o programare telefonică”, spune Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara.

Aparatul folosit în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală este unul de ultimă generație și permite, prin folosirea unei tehnici 3D cu tomosinteza, obținerea unor imagini la o calitate superioară. În același timp, face posibilă stabilirea formei și a mărimii unei eventuale neoplazii. Analiza presupune o radiografie a sânului în două planuri, folosind în același timp o doză redusă de raze X.

„Cancerul de sân se numără printre puținele afecțiuni oncologice care, prin screening, pot fi depistate într-o fază incipientă. Studiile arată că supraviețuirea la 5 ani este între 95 și 99%, dacă malignitatea este descoperită în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân). Însă, depistat în formă metastatică, cu întârzierea demarării tratamentului, rata de supraviețuire poate să scadă și sub 30%. De aceea, o asemenea investigație este obligatorie după vârsta de 40 de ani, iar, dacă apar suspiciuni, și mă refer aici la modificări ale sânului, culoare, formă, textură, ce pot fi identificate chiar și prin simpla autopalpare, este necesară realizarea unei mamografii”, mai spune Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase.

Recomandări pentru realizarea unei mamografii:

1. Evaluarea ar trebui realizată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflați sau dureroși). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruația.

2. Se recomandă să vă prezentați cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situația actuală.

3. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică și talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.

4. Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului și a lenjeriei textile din partea superioară a corpului.

5. Uneori examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.

Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0735.222.885, de luni până vineri, între orele 8.00-14.00.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.

Topul Firmelor din Județul Timiș, ediție aniversară! Când are loc evenimentul?

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș va găzdui cea de-a 30-a ediție aniversară a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș, desfășurată sub sloganul: “TOP 30 – Împreună pentru afaceri de succes”.  

Pascal Bruckner, invitat de onoare la deschiderea anului universitar de la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara a dat startul noului an universitar 2023-2024 printr-o ceremonie de excepție, avându-l ca invitat special pe celebrul romancier și eseist francez, Pascal Bruckner.

“Nu există drog mai tare decât sexu’!” Rapperul care invocă drogurile, pe scenă, exclus din programul TM2023

Rapperul Guess Who, pe numele său real Laurenţiu Mocanu, a fost oprit miercuri, pentru un control de rutină în traficul din Bucureşti, iar rezultatul DrugTestului a fost pozitiv.

Universul se dezbracă de secrete! Muzeul Naţional al Banatului aduce în prim plan obiecte inedite legate de spațiul cosmic

Muzeul Național al Banatului și Asociația Inițiativă în Educație au pregătit pentru cei interesaţi de univers, o expoziţie inedită, care va fi vernisată miercuri, 4 octombrie, de la ora 17:00.