Mamografii gratuite, la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, pe baza biletului de trimitere!

Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” a încheiat un contract cu CJAS prin care, din această lună, mamografiile pot fi făcute gratuit, în baza unui bilet de trimitere și a unei programări telefonice prealabile.
Screening-ul mamar reprezintă o metodă de investigare imagistică a sânilor pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor sau de identificarea unui nodul palpabil. Mamografia dă posibilitatea depistării microcalcificărilor de la nivelul sânilor. Investigația este o radiografie a sânilor folosită pentru stabilirea unui diagnostic.
„Spitalul Victor Babeș deruleaza o campanie de prevenție a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Prin aceasta, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, fără istoric de cancer mamar, cu domiciliul în Timiș, au beneficiat de o mamografie gratuită. Acum, însă, în urma semnării contractului cu CJAS Timiș, pot fi făcute mamografii gratuite tuturor femeilor care necesită o asemenea investigație . Sunt suficiente o trimitere de la medicul specialist către spital și o programare telefonică”, spune Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara.
Aparatul folosit în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală este unul de ultimă generație și permite, prin folosirea unei tehnici 3D cu tomosinteza, obținerea unor imagini la o calitate superioară. În același timp, face posibilă stabilirea formei și a mărimii unei eventuale neoplazii. Analiza presupune o radiografie a sânului în două planuri, folosind în același timp o doză redusă de raze X.
„Cancerul de sân se numără printre puținele afecțiuni oncologice care, prin screening, pot fi depistate într-o fază incipientă. Studiile arată că supraviețuirea la 5 ani este între 95 și 99%, dacă malignitatea este descoperită în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân). Însă, depistat în formă metastatică, cu întârzierea demarării tratamentului, rata de supraviețuire poate să scadă și sub 30%. De aceea, o asemenea investigație este obligatorie după vârsta de 40 de ani, iar, dacă apar suspiciuni, și mă refer aici la modificări ale sânului, culoare, formă, textură, ce pot fi identificate chiar și prin simpla autopalpare, este necesară realizarea unei mamografii”, mai spune Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase.
Recomandări pentru realizarea unei mamografii:
1. Evaluarea ar trebui realizată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflați sau dureroși). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruația.
2. Se recomandă să vă prezentați cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situația actuală.
3. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică și talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.
4. Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului și a lenjeriei textile din partea superioară a corpului.
5. Uneori examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.
Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0735.222.885, de luni până vineri, între orele 8.00-14.00.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Impact puternic între două mașini, într-o intersecție din Timișoara! O femeie a fost transportată de urgență la spital

„Să vină banii la băieți”! Suporterii Politehnicii Timișoara strâng fonduri pentru un bonus oferit jucătorilor

Pași spre o educație de calitate, pentru copilul tău! Hai la Ziua Porților Deschise de la Colegiul Pedagogic Timișoara

Percheziții, în Timiș, într-un dosar privind deținerea de arme! Ce au descoperit polițiștii?

Ultimele ore în care primăriile mai pot depune proiecte pentru revitalizarea și transformarea radicală a clădirilor și spațiilor publice, din bani europeni! ADR Vest pune la bătaie peste 27 de milioane de euro

S-a certat zdravăn cu soția, iar apoi a amenințat că se aruncă de pe bloc! Cum s-a terminat totul?

Adolescentă dispărută! A plecat dintr-un centru de plasament și nu s-a mai întors! Ați văzut-o?

Schimbare reală pentru persoanele cu dizabilități! Retim donează un elevator modern la CJRAE Timișoara

CCIA Timiș organizează o nouă serie a cursului autorizat de formator

Președintele CCIA Timiș, ambasador al investitorilor italieni în România!

VIDEO: Primul centru de obezitate, într-un spital public, la Timișoara! Echipe complexe de medici îi ajută pe cei care luptă cu kilogramele în plus!

Video: Firma de salubritate a Primăriei Timișoara și-a început activitatea! Primii angajați au ieșit pe teren cu mătura în mână

Video: Depozit de armament, descoperit în județul Timiș! Capul rețelei de trafic de arme, un austriac, a dispărut înainte de descinderile polițiștilor

Video: 5 milioane de lei! Prejudiciul uriaș, dintr-un dosar cu bijuterii și pietre prețioase contrafăcute. Polițiștii au pus pe butuci 10 magazine care vindeau astfel de produse

Sinagoga din Fabric, punctul central al regenerării urbane din zona Traian! Consultări publice pentru viitorul monumentului istoric

Resuscitare, pe marginea drumului! Medicii se chinuie să readucă la viață, o femeie care a rămas încarcerată în urma unui accident

Transport evaluat la aproape 100 de milioane de euro, sub protecție armată! Operele lui Caravaggio și ale discipolilor săi au părăsit Palatul Baroc din Timișoara, în condiții de maximă securitate

Lasă un răspuns