Skip to main content

Maia Sandu, la Timişoara: Orașul dumneavoastră are o semnificație profundă în istoria modernă a Europei

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit astăzi Premiul Pentru Valori Europene, acordat de Primăria Timişoara.

Dinstincția, care este însoțită de un bonus de 30.000 de euro, bani proveniți de la firme timișorene private, a fost instituită în acest an de municipalitate, pentru a onora personalităţi recunoscute pe plan internaţional care promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene.

„Până la urmă, asta ne adună azi: crezul comun că Europa și valorile sale trebuie apărate, cu orice preț. Timișoara, caracterizată de diversitate, coexistență inovatoare și sete pentru libertate, și-a asumat de nenumărate ori destinul european. La Revoluție în 1989, cu Proclamația de la Timișoara în 1990, dar și anul trecut, în 2023. Atunci am arătat lumii întregi că ambiția noastră de a fi Capitală Europeană a Culturii nu se manifestă pur și simplu într-o serie de evenimente, ci mai profund într-o re-ancorare a unor valori comune în comunitatea locală și o re-deschidere spirituală către casa noastră comună Europa. Premiul pe care orașul l-a înființat anul trecut, prin hotărâre unanimă a consiliului local,  înseamnă mai mult decât o recunoaștere a unei personalități importante. Este o declarație că Europa nu este doar o locație geografică sau o entitate politico-administrativă pentru noi, ci o parte integrantă a identității, istoriei și viitorului nostru – un viitor pe care îl modelăm împreună”, a spus Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

„Mă bucur să mă aflu astăzi la Timișoara, la invitația domnului primar Dominic Fritz. Orașul Dumneavoastră are o semnificație profundă în istoria modernă a Europei și, prin spiritul său de deschidere și prin lupta sa pentru libertate și dreptate, reprezintă un simbol al valorilor europene(…) Războiul de agresiune al Rusiei nu doar că a curmat – și continuă să curme – vieți și destine, ci reprezintă o amenințare reală, brutală și imediată la adresa valorilor și principiilor care au stat la baza construcției proiectului european. Sunt aceleași valori pentru care, în 1989, au murit, mai întâi la Timișoara, apoi la București și în alte orașe ale României oameni care nu au mai suportat gândul de a trăi sub jugul apăsător al totalitarismului. Ne înclinăm în fața acestor luptători pentru libertate, cărora le datorăm ceea ce astăzi pare de la sine înțeles: o Europă în care Cortina de Fier din trecut a fost înlocuită de o comunitate a solidarității, a unității în diversitate”, a spus Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, prima laureată a Premiului Pentru Valori Europene.

Juriul care a desemnat-o pe Maia Sandu ca primă laureată a premiului este format din personalităţi marcante din ţară şi din diaspora, care promovează valorile europene: Mircea Cărtărescu (Bucureşti), scriitor; Iulia Motoc (Haga), judecător al Curţii Penale Internaţionale; Cristian Măcelaru (Koln), director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei; Simona Miculescu (Paris), Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Munchen), regizoare şi scenaristă; Adriana Babeţi (Timişoara), scriitoare şi critic literar.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.