Skip to main content

Lovitură pentru timișorenii care circulă cu mijloace de transport în comun! Din cauza ordonanței trenuleț, deficitul de șoferi și vatmani nu va fi acoperit nici anul acesta!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Proiectul ordonanței de urgență privind limitarea cheltuielilor statului în anul 2025, cunoscută drept ordonanța trenuleț, afectează tot mai multe domenii, inclusiv transportul public din Timișoara.

Cum angajările în mediul public sunt blocate cu excepția celor de pe posturile unice, deficitul de vatmani și șoferi de la STPT nu poate fi rezolvat.

Această măsură de austeritate vine într-un context deloc favorabil, asta pentru că societatea oricum are mare nevoie de personal de bord, unde organigrama este ocupată în proporție de sub 90%.

Asta face ca, deși Timișoara are o flotă nouă de tramvaie, autobuze și troleibuze, acestea să rămână nefolosite, pentru că nu sunt suficienți angajați de bord. Din acest motiv, continuă și întârzierile mijloacelor de transport în comun, iar disconfortul creat timișorenilor nu se diminuează.

Iar dacă planul ar fi fost ca, în 2025, aceste probleme să rămână de domeniul trecutului, odată cu angajările în cadrul societății care aveau să acopere deficitul, ordonanța trenuleț emisă de Guvern a pus totul pe pauză.

„Sunt înghețate angajările în afară de posturile unice. Pentru un șofer de autobuz nu ai cum să faci post unic, adică să aibă atribuții unice, ce să nu mai aibă niciun alt coleg. Deci, teoretic, acum, noi nu mai putem să angajăm șoferi la STPT. Asta ne ajută oare să închidem gaura din bugetul de la București? Normal că nu, dar cumva băieții de la București s-au scos pentru ca toată lumea să sufere în aceeași măsură”, a declarat Dominic Fritz, la Radio Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.