Skip to main content

Podul Solventul are autorizație de construire! Primăria caută acum surse de finanțare pentru proiectul de 40 de milioane de euro!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Podul Solventul, primul ce va fi construit de la Revoluție încoace, a obținut autorizația de construire.

Estimat la aproximativ 207 de milioane de lei, noul pod va avea patru benzi de circulație rutieră, linie dublă de tramvai, piste de biciclete și trotuare pe ambele sensuri și va conecta strada Gării de bulevardul Dâmbovița.

După obținerea autorizației de construire, municipalitatea pregătește acum documentele necesare atragerii de finanțări pentru proiect.

Podul Solventul e un proiect crucial pentru Timișoara. O investiție așteptată de zeci de ani, care schimbă radical mobilitatea în oraș. Noua legătură de la Solventul nu doar că va conecta Ronațul de Dâmbovița, ci va da un impuls dezvoltării întregii zone, aducând beneficii reale pentru timișoreni. A fost un drum foarte lung până aici, cu multe provocări și sunt recunoscător echipei pentru curajul asumării unor decizii dificile. Asta mă face încrezător că vom duce la bun sfârșit acest proiect pentru Timișoara”, spune primarul Dominic Fritz.

Totodată, Primăria a emis autorizația de construire și pentru legătura dintre Bulevardul Dâmbovița și Splaiul Nicolae Titulescu. Drumul în continuarea podului, până la strada Gării, va fi autorizat ulterior.

Podul și Pasajul Solventul fac parte din Inelul IV Vest, o legătură nouă între nordul și sudul Timișoarei, și vor prelua parte din traficul care trece astăzi prin zona centrală.

Proiectul municipalității include legături cu pistele de bicicletă de pe malul Begăi, dar și reconfigurarea a două intersecții mari, respectiv cu strada Gării și Bulevardul Dâmbovița, lângă depoul de tramvaie.

Valoarea totală a investiției este de 207.483.048,35 lei (TVA inclus), din care 134.507.531,70 lei (TVA inclus) sunt pentru construirea podului și a legăturii între Blvd. Dâmbovița și Spl. Nicolae Titulescu.

De-a lungul anilor, investiția s-a confruntat cu mai multe probleme, printre care și cea legată de contaminarea chimică a unei părți a terenului. Mai exact, în aprilie 2023, Agenția pentru Protecția Mediului anunța că solul de sub fostul combinat chimic Solventul este poluat, ceea ce îngreuna obținerea avizelor necesare.

Câteva luni mai târziu, Primăria Timișoara vorbea despre o soluție de compromis, care să permită obținerea avizului de mediu și a autorizației de construire: împărțirea investiției în două loturi. Primul lot include noul pod și drumul până la Bulevardul Dâmbovița, care nu are nicio legătură cu terenul contaminat, iar cel de-al doilea lot vizează legătura dintre Splaiul Titulescu și Strada Gării, care va trece peste platforma industrială, adică exact prin zona poluată. Acest lot ar urma să fie dat în lucru după decontaminare.  

O altă problemă a fost legată de proprietățile private de pe traseul lucrărilor, însă și aceasta a fost rezolvată.

În septembrie 2024, consilierii locali au aprobat suma de 6 milioane de lei, necesară pentru  exproprierea unei suprafețe de teren de peste 2.200 mp. Este vorba despre nouă parcele, din proprietatea a opt persoane fizice și a uneia juridice, aflate pe traseul viitorului pod și a drumului de legătură.

Acum, lucrurile au intrat în linie dreaptă, urmând ca investiția să înceapă chiar în acest an.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.