Skip to main content

LIVE: Imagini care îţi taie respiraţia! Cum explică fizicianul Sandu Golcea, fotografile prezentate de NASA?

În urmă cu foarte puţin timp, NASA a început să transmită imaginile suprinse de telescopul James Webb, care arată cele mai îndepărtate galaxii ale Universului.

Sunt fotografii realizate la 1,5 milioane de kiometri distanţă de Pământ.

Telescopul a ajuns acolo, în decembrie anul trecut, iar până acum au fost necesare aliniearea oglinzilor şi calibrarea instrumentelor.

CITEŞTE ŞI: Reacţia Primăriei Timişoara, acuzată că încalcă protocolul cu UVT: Timişoara nu are nevoie de gelozii universitare

Telescopul costă aproape 10 miliarde de dolari, iar la lansarea lui au participat NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, precum şi cea din Canada.

Telescopul James Webb are un parasolar de dimensiunea unui teren de tenis.

“Ne ajung informaţiile care sunt cât mai aproape ca timp, de formarea universului. Dacă Universul s-a format în cunoscuta teorie Big Bang, atunci, în urma exploziei iniţiale, radiaţia luminoasă s-a împrăştiat în toate direcţiile, într-un spaţiu relativ  omogen. Radiaţia luminoasă are viteză limitată. Viteza luminii este viteza maximă în Univers, aproape 300.000 de km/s. Cu alte cuvinte, şi luminii îi trebuie un timp ca să parcurgă o anumită distanţă”, a explicat prof. dr. Sandu Golcea, la podcastul sursa de Vest fără Filtru.

Mai exact, imaginile prezentate acum de NASA, reprezintă Universul, la scurt timp după momentul Big Bang.

TRANSMISIUNEA LIVE A IMAGINILOR AICI

“Dacă telescopul preia lumina de la stele foarte îndepărtate, înseamnă că lumina care ajunge să fe preluată de telescop, a fost emisă cu foarte mult timp în urmă. Ceea ce telescopul preia ca imagine, nu mai există poate, de milioane de ani. Aşa că, ceea ce vedem cu un telescop care are capacitatea de a prinde radiaţie slabă şi foarte îndepărtată, sunt de fapt imagini a ceea ce a existat cândva, la începutul formării Universului”, mai spune Golcea.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Istoria prinde viață la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, care, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, inaugurează pe 18 decembrie 2024 expoziția „Banatul Habsburgic”.
Potop de infracțiuni săvârșite de un șofer de 36 de ani, care își va petrece sărbătorile după gratii. Bărbatul a ajuns în vizorul polițiștilor din Timișoara, după ce a fost reclamat de un alt conducător auto, în vârstă de 22 de ani. Acesta a cerut ajutorul agenților de la Poliția Locală, pe care i-a observat […]
Aquatim SA informează clienții că, începând cu 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare noile tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare.
Pentru al doilea an consecutiv, sub egida Federației de Padel din România, Timișoara găzduiește cea mai importantă competiție a sportivilor profesioniști de padel.
Studenții din cadrul Clubului Food Safety al Facultății de Inginerie Alimentară din Timișoara au adus spiritul sărbătorilor mai aproape prin organizarea “Atelierului mâini pricepute, turte dulci”, un eveniment ce îmbină tradiția cu inovația în procesarea alimentelor.
După ce în urmă cu o săptămână Primăria Timișoara anunța organizarea unui concurs de recrutare pentru ocuparea a șapte funcții publice, acum municipalitatea vine în completarea echipei administrației locale și scoate la concurs alte două posturi vacante.
restrictii trafic
Anunț important pentru șoferii care tranzitează centrul orașului! Municipalitatea anunță că închiderea circulației rutiere, pentru remedierea unei avarii la o conductă magistrală de apă.