Skip to main content

Ligia Deca, la UVT! A ținut un discurs în deschiderea Adunării Generale a Asociației naționale a directorilor generali administrativi din universitățile publice

Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește lucrările Adunării Generale a Asociației naționale a directorilor generali administrativi din universitățile publice.

Evenimentul, desfășurat în perioada 25-27 aprilie, reunește directori generali administrativi, precum și directori economici din toate universitățile publice din România.

Conferința se bucură de prezența a peste o sută de reprezentanți ai conducerilor administrative ale universităților și are drept invitați speciali reprezentanți ai Ministerului Educației și ai mediului privat, printre care: Ligia Deca, ministrul Educației, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, Mihai Corocăescu, președinte al instituției organizatoare, ANDGAUP.

Temele de discuție propuse dezbaterii se concentrează pe arii de interes prioritare pentru spațiul universitar, vizând finanțarea universităților (previziuni pentru anul universitar 2024/2025), managementul datelor în învățământul superior, impactul noilor legi ale educației, implementarea proiectelor finanțate prin PNRR, tehnologia 5G și inovațiile IoT: transferul tehnologiei din laborator în piață, dar și noul domeniu de integrare a inteligenței artificiale în educație.

 „Sunt bucuroasă să văd numărul mare de colegi prezenți aici, la UVT, veniți din universitățile țării, cele care sunt centre de inovare, cu reușite semnificative în investițiile publice. Echipele administrative din universități fac schimb de bune practici, aduc claritate aplicării normelor legale specifice domeniului, iar aici, la Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara reușește să coaguleze comunități. Mă bucur mult că, pe lângă importanta comunitate a rectorilor (prin CNR), există și această comunitate a managerilor administrativi din universități, cei care asigură coloana vertebrală a autonomiei universităților. Departamentele administrative pun în funcțiune universitățile pentru a-și îndeplini misiunea publică. Chiar în condiții mai dificile pentru aplicarea regulamentelor de funcționare, aceste structuri își fac datoria. Iar acest an este cu prioritate un an al provocărilor, sub aspectul investițiilor majore ce se realizează în universități. În județul Timiș, avem o serie de investiții, patru proiecte pe digitalizarea universităților, de peste 18 milioane euro, dar și două proiecte de construcție a infrastructurii universitare, fiecare de câte opt milioane euro, precum și fonduri pentru modernizarea infrastructurii universitare, pentru care urmează contractarea. Vă putem asigura că suntem alături de universități, cu o echipă ministerială dedicată, condusă de domnul secretar de stat Gigel Paraschiv, pentru a susține eforturile importante ale universităților de a se moderniza ca infrastructură deschisă provocărilor viitorului”, a spus Ligia Deca, ministrul Educației, în deschiderea evenimentului.

„Cum spunea Brâncuși – greu nu este să faci; greu este sa te pui in starea de a face. Noi, la UVT, ne-am pus în acești ani în situația de a face lucruri ambițioase, dovadă este și această nouă infrastructură a Casei Universitarilor, un imobil rebilitat și extins printr-un proiect cu finanțare europeană. O universitate funcționează dacă are un corp profesoral bun, are studenți, de asemenea, foarte buni, dar fără un corp profesional administrativ, fără pilonii care susțin de-a lungul mai multor mandate greul proiectelor majore, universitățile ca entități nu își pot realiza obiectivele publice. Ne afirmăm, pe de o parte, rolul de entități publice implicate în parteneriatul social, dar, pe de altă parte, vrem să fim și corporații, în care se îmbină cost-managementul cu eficientizarea resurselor, așa cum se întâmplă în zona corporatistă, ceea ce este foarte greu de complementarizat. Vreau să cred că la UVT am reușit în acest efort dublu de dezvoltare ca organizație universitară modernă. Oportunitățile sunt foarte mari, fondurile europene sunt substanțiale, e important să susținem investițiile majore pentru care atragem finanțări. Noi am propus, la nivelul Consiliul Național al Rectorilor, să creăm un fond de investiții, cu un nivel de 10% din resurse, spre exemplu, pentru utilizare în comun, în circuitul universitar național, resurse de digitalizare sau softuri de management administrativ, ceea ce ar duce la integrare și echilibrare eficientă în sistemul universitar. Vă mulțumesc tuturor pentru munca perseverentă, știm că managerii administrativi din universități sunt partenerii rectorilor, fără de care aceștia nu ar reuși să-și realizeze programele manageriale. Vă doresc mult succes, în cadrul lucrărilor acestei conferințe organizate de Asociația națională a directorilor generali administrativi din universitățile publice”, a completat și Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.