Skip to main content

Județul Timiș, regiune gastronomică europeană, în 2028! CJT dă startul realizării dosarului de candidatură

Consiliul Județean Timiș și-a asumat rolul de lider de proiect pentru „Banat, regiune gastronomică europeană 2028” și anunță începerea elaborării dosarului de candidatură.

Bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, un antropolog culinar și expert în artele culinare.
În următoarele două săptămâni, până în 22 mai 2024, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta obiectivele, ariile de interes gastronomic, produsele și evenimentele care vor reprezenta Banatul.

Punctele de vedere pot fi transmise în scris la adresa de e-mail: regiune.gastronomica@cjtimis.ro La inițiativa lui Caius Ovidiu Merșa, proiectul se va bucura de consiliere din partea „ambasadorilor bucatelor”, un grup de specialiști și persoane publice cu competențe în domeniu.

„Ideea de a aplica pentru titlul de regiune gastronomică europeană a apărut mai de mult, în perioadă în care ne pregăteam să devenim Capitală Europeană a Culturii. Acum am făcut primii pași pentru concretizarea acestei prezențe firești la nivel european. Experiența de aproape 20 de ani în Comitetul European al Regiunilor și activitatea pe care o desfășor ca expert cultural european m-au ajutat să înțeleg multiplele beneficii aduse comunității prin obținerea acestui titlu. Susțin dezvoltarea întregului Banat și cred în șansa Timișului și Timișoarei de a deveni epicentre ale turismului, gastronomiei și produselor locale”, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Bidbook-ul va fi finalizat în luna iunie a acestui an, iar dosarul de candidatură va fi depus la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) în luna septembrie 2024.

Alături de Consiliul Județean Timiș, parteneri în proiect vor fi Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.
În acest weekend, este programată competiția sportivă Timișoara Triatlon, astfel că circulația rutieră va fi restricționată pentru desfășurarea fără probleme a evenimentului.