Investiţii în salvarea de vieţi omeneşti! Ce anunţ a făcut astăzi Raed Arafat, la Timişoara?
Maşinile de ambulanţă şi autospecialele pentru singerea incendiilor sunt extrem de importnate, atunci când vorbim despre salvarea de vieţi omeneşti şi, din păcate, în ţara noastră, aproximativ 40% sunt depăşite.
Sunt cifre îngrijorătoare, care, corelate cu deficitul de personal, fac de multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte.
CITEŞTE ŞI: Tânără agresată sexual, în plină stradă! Un bărbat de 36 de ani, recidivist, este principalul suspect
Tocmai de aceea, achiziţia de maşini noi pentru Serviciile de Ambulanţă, de Pompieri şi Unităţile de Primiri Urgenţe ar trebui să fie o prioritate în domeniul salvării de vieţi.
“Există acţiuni pe care le vor demara autorităţile judeţene şi cele locale, mai ales pe partea de infrastructură şi există acţiuni de achiziţii, care vor continua, pe toate Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi pe partea de aviaţie, iar aceste investiţii se ridică, la nivel national, la suma de 900 de milioane de euro, pe perioada 2015-2021”, a declarat la Timişoara, secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat.
Problema are nevoie de o rezovare cât mai urgentă, dat fiind că la nivel naţional, 500 de autoutilitare de stingere a incendiilor sunt vechi de peste 30 de ani, iar situaţia nu este cu mult diferită nici în Timiş.
“Pentru anul 2019, suntem implicaţi, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, în trei proiecte europene, în valoare totală de 3,2 milioane de euro(…) Acest segment, este unul vulnerabil, în condiţiile în acre avem cam 40% din parcul auto format din autospeciale care au o vechime în serviciu de peste 25 de ani”, a declarat şeful ISU Timiş, Lucian Mihoc.
CITEŞTE ŞI: Tânără agresată sexual, în plină stradă! Un bărbat de 36 de ani, recidivist, este principalul suspect
“Noi avem maşini relativ noi, care au opt ani, însă la modul n care se circulă cu ambulanţele, 8 ani înseamnă extrem de mult (…) În ceea ce priveşte dotările stringente, am beneficiat în ultimii doi ani de o investiţie din partea ministerului Sănătăţii, printr-un împrumut de la Banca Mondială, şi practice am primenit bună parte din echipamente: monitoare, ventilatoare, defribilatoare sau ecografe. Dar, la fel ca şi maşinile de intervenţie, ele au un număr relativ mic de ani în care se pot folosi la întreaga lor capacitate şi deja trebuie să ne gândim cum o să reuşim să le schimbăm şi pe acestea”, a declarat Mihai Grecu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara.
Dotarea tuturor serviciilor de urgenţă cu autospeciale noi va face ca echipajele să ajungă la intervenţii în cel mult 6-7 minute, de la solicitarea ajutorului.
Acest lucru va fi însă posibil, după cum spune Raed Arafat, abia în 2020-2025.
Lasă un răspuns