Skip to main content

Investiție gigantică, la Timișoara! Proiectul imobiliar al lui Țiriac intră în linie dreaptă! Ce va construi omul de afaceri, în zona fostului Abator?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

A fost avizat PUZ-ul pentru zona fostului Abator din Timișoara, iar următorul pas este aprobarea lui, în Consiliul Local.

Acesta prevede reabilitarea clădirilor de patrimoniu și reconversia fostului spațiu industrial de aproape 5 hectare într-un cartier modern, cu trei cvartale de blocuri, piațete publice și spații verzi.

Municipalitatea a avizat PUZ- ul cu un procent minim de 30% spații verzi, dintre care cel puțin 10% vor fi pe sol natural, asigurând astfel un echilibru între dezvoltare și sustenabilitate.

Potrivit documentației, vor fi construite 17 clădiri – locuințe, birouri, spații comerciale, hoteluri și servicii.

De asemenea, zona va beneficia de aproximativ 1.600 de locuri de parcare, atât subterane, cât și la nivel, ascunse sub covoare verzi. 

Investiția este împărțită în trei etape. În prima etapă, dezvoltatorul va reabilita, conserva și da o nouă viață clădirilor monument istoric. În același timp, va amenaja o piațetă publică între clădirile reabilitate și va activa zona, demolând gardul care o ține închisă. 

“Am avut mai multe discuții cu echipa care se ocupă de proiect, pentru că Abatorul și terenul de acolo e o zonă cu mare impact urbanistic și istoric pentru Timișoara. Acest proiect are potențialul de a transforma complet întreaga zonă, dându-i o nouă viață. Timișoara recâștigă un spațiu public valoros, abandonat de decenii, și ne salvăm o parte importantă din istorie: primul abator al orașului. Pentru prima dată, acest loc va fi deschis publicului, oferind acces la un patrimoniu până acum inaccesibil”, a declarat primarul Dominic Fritz. 

Terenul vizat de Planul Urbanistic are o suprafață de 48.877 mp și este deținut de GOLDALE REAL ESTATE SRL, parte din grupul Țiriac Imobiliare.

Dezvoltatorul este responsabil pentru realizarea rețelelor de utilitate publică, respectiv apă, canalizare, electricitate și gaz. În plus, acesta va amenaja strada Deliblata, va lărgi trotuarul de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 și va modifica intersecția Deliblata – bulevardul Eroilor. 

Documentația poate fi consultată AICI.

Fostul Abator a fost proiectat de László Székely, arhitectul orașului, și a fost construit în 1904-1905 la inițiativa Primăriei Timișoara, pentru a răspunde creșterii populației orașului. Din cele 11 clădiri construite inițiale, doar 5 au rămas astăzi nedemolate și necesită intervenții. Acestea sunt într-o stare acceptabilă, însă terenul este dezafectat. Ansamblul de clădiri ale abatorului are un caracter unitar și este monument istoric cu codul TM-II-m-A-06134. 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.
Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.