Skip to main content

Investiție de 1,5 milioane de euro, în pericol! Roxana Iliescu spune că administrația Fritz va pierde banii pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin

S-a ales praful de proiectul privind transformarea Turnului de Apă din Iosefin, într-o adevărată atracție a anului 2023, când Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii.

Contractul de reabilitare a obiectivului, semnat în toamna lui 2021, care prevedea 15 luni de șantier, a fost reziliat, iar Primăria Timișoara nu a fost în stare, ca în opt luni de zile, să organizeze o nouă licitație.

Și asta chiar dacă, în acest timp suma pentru efectuarea lucrărilor a fost majorată cu aproape șase milioane de lei.

Însă, dincolo de termene depășite și suplimentări bugetare, consilierul local Roxana Iliescu atrage atenția și asupra lipsei de transparență.

Nimeni nu știe câți bani a încasat constructorul care și-a făcut treaba doar pe jumătate și care este cu exactitate stadiul lucrărilor.

“O ceață totală referitor la: presupusa expertiză făcută lucrărilor deja realizate de fostul constructor, pe care nu a văzut-o nimeni (impropiu spus nimeni, doar useriștii); nu cunoaștem câți bani au fost decontați fostului constructor; nu știm ce fonduri nerambursabile au fost absorbite până la acest moment din totalul de 7,03 milioane de lei finanțare nerambursabilă; nu știm ce lucrări au mai ramas de executat, cu alte cuvinte care este stadiul actual al lucrărilor (…) Am găsit doar noi dovezi ale „competenței” actualei adminisțrații USR și m-am gândit să vi le împărtășesc si vouă!

Turnul de Apă din Iosefin este unul dintre obictivele de infrastructură culturală care ar fi trebuit inaugurat în anul de Capitală Culturală Europeană al Timișoarei. Dar… n-a fost, pentru că administrația Fritz n-a fost în stare să ducă la bun sfârșit nici acest proiect care, în teorie, suna foarte bine.

Contractul de execuție pentru transformarea Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural a fost semnat în octombrie 2021, cu un termen de 15 luni. Adică, februarie 2023, numai bine să prindă anul de capitală culturală. Doar că exact în februarie 2023 lucrările au fost sistate, pentru mai multe clarificări solicitate de antreprenor. Până în mai 2023, spune primăria, s-a încercat găsirea unor soluții care să mulțumească părțile implicate. Nu s-a reușit, astfel că, în iunie 2023, contractul de execuție a fost reziliat.

In septembrie 2023, viceprimarul Latcau declara: “primaria deja a contractat o expertiza tehnica, prin care sa constatam exact stadiul lucrarilor puse in opera (…) vom avea probabil la mijlocul lunii septembrie un status actualizat cu ce a fost pus in opera si o expertiza finalizata, iar dupa acel moment vom relicita practice actualizarea lucrarilor si executia. Eu ma astept la sfarsitul lui septembrie sa avem aceasta relicitare pe SEAP.

O alta minciuna marca Latcau…Opt luni mai târziu, adică la un an de la data la care lucrările ar fi trebui să fie gata, s-a votat în consiliul local „modificarea HCLMT nr. 303/31.07.2020 privind aprobarea cererii de finantare pentru proiectul «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu» și a cheltuielilor aferente, cu modificările și completările ulterioare”, a scris Roxana Iliescu, pe facebook.

Din valoarea totală a proiectului, 7,03 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, prin Programul RO-Cultura – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, granturi SEE din Norvegia, Islanda și Lichtenstein.

Iar în cazul în care lucrările nu vor fi gata până la finalul acestui an, banii trebue returnați.

“În aceeași hotărâre de consiliu local scrie că pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de șase luni. Suntem la început de martie, iar licitația pentru găsirea unui nou constructor nu a fost nici măcar lansată. Finalizarea procedurii de achiziție va dura, conform uzanțelor, câteva săptămâni, în cazul ideal în care nu vor fi înregistrate contestații. Tot ideal, șantierul efectiv nu poate începe mai devreme de luna mai, ceea ce înseamnă că, pentru a fi respectat termenul de 31 decembrie 2024, lucrările ar trebui să meargă ceas și să nu fie înregistrate întârzieri.

Mie, una, având în vedere istoricul lucrării, o astfel de variantă mi se pare imposibilă. Mi-aș dori să mă înșel, însă nu pot să nu mă întreb cine va răspunde în cazul în care Turnul de Apă nu va fi gata, iar primăria va trebui să restituie banii primiți de la RO-Cultura. Vorbim de circa un milion și jumătate de euro pe care nu cred că-i vor plăti nici Dominic Fritz, nici Ruben Lațcău, nici „administrația USR” în general. O să-i plătim noi, din taxe și impozite, ca preț al competenței și al grijii față de banul public…”, a mai scris Roxana Iliescu.

Suma inițială pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin a fost de 10,98 milioane de lei, iar ulterior a fost majorată la 16,03 milioane de lei.

Lucrările includ restaurarea scărilor și a balustradelor, reamenajarea rezervoarele înlocuirea tâmplăriei exterioare şi a ușii de acces şi curățarea finisajelor existente.

De asemenea, proiectul prevede și montarea unui lift.

În interior trebuie amenjate o cafenea şi spaţii culturale, administrate de Asociația Prin Banat.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Robu: „Vom revitaliza Centrul Istoric” (P)

Nicolae Robu, candidatul la Primăria Timișoara din partea Alianței PSD-PNL, își propune revitalizarea centrului istoric al orașului, pentru valorificarea mai bună a transformării la care el a fost supus de Administrația Robu în anii 2013-2015.

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo (P)

Ne-am adunat aici ca susținători ai valorilor de dreapta și ca oameni care conștientizează amenințarea pe care o avem în față, aceea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real.

Primăria Timişoara a transformat Bulevardul Cetăţii, în loc de întâlnire pentru întreaga comunitate

Bulevardul Cetății, devenit, prin investiția derulată de municipalitate, o arteră etalon a mobilității urbane moderne și sustenabile, a fost astăzi gazda evenimentului „Străzi pentru comunitate”.

Destinație de vis, la două ore distanță de Timișoara! Când încep zborurile charter către Mallorca?

Nu ți-ai stabilit concediul încă? Nicio problemă! Palma de Mallorca te așteaptă, iar începând din iunie încep zborurile charter pentru această destinație.