Skip to main content

Integrarea resurselor culturale ale Universității de Vest din Timișoara – Orizont 2023

Marilen Pirtea

Evenimentul organizat de Universitatea de Vest sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, contribuie la profilul cultural al viitoarei „Capitale Europene a Culturii – Timișoara 2023”.

Această temă a fost în centrul atenției în conferința deschisă, organizată astăzi la UVT sub titlul „Integrarea resurselor culturale ale Universității de Vest din Timișoara – Orizont 2023”, în care s-au dezbătut evenimentele culturale pe care UVT le propune public și care, alăturate, pot forma un master-plan cultural al participării UVT la ansamblul evenimentelor culturale din 2023, contribuția comunității UVT la anul cultural „Timișoara 2023”. 

CITEȘTE ȘI: Peste 3.200 de cazuri noi de coronavirus şi 137 de decese, de ieri până azi! Alţi aproape 1.500 de pacienţi sunt internaţi la ATI

 „Proiectele concrete din acest master-plan cultural, propus și susținut de către Universitatea de Vest din Timișoara, sunt adevărate punți de legătură reală, axe ale realizării parteneriatului funcțional dintre administrația locală și universitatea noastră. Propunem un program „UVT 2023 pentru Timișoara 2023”. UVT este un izvor de talente prin excepționalii săi oameni de cultură, prin artiștii săi, prin cercetătorii și formatorii vieții culturale, mulți dintre aceștia aflați astăzi în mijlocul aceastei dezbateri, dar este prezentă pe scena culturală și prin mulți alți absolvenți, nume care sunt sonore pentru public, așa cum sunt și binecunoscuții Daniel Vighi, Ileana Pintilie, Radu Pavel Gheo, Brîndușa Armanca, Șerban Foarță, Adrian Bodnaru, Sorina Jecza, Smaranda Vultur, Cornel Ungureanu, Gabriel Malancioiu, Camelia Mingasson, Dorian Branea și Marius Lazurca, iar aici nu am amintit decât pe o mică parte dintre aceștia. Familia culturală a UVT se regăsește în întreaga comunitate timișoreană, în toată țara și în cele patru puncte cardinale, iar anul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii 2023 – ne aduce împreună și ne motivează pentru ca să oferim publicului un program de evenimente și spectacole pe măsura așteptărilor”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea. 

Iată o proiecție a modului în care vom integra resursele culturale din UVT prin proiectele pe care le propunem în cadrul viitorului calendar al programului „Timișoara 2023 –  Capitală Europeană a Culturii”, dezbătute și apreciate în cadrul conferinței deschise de astăzi:

 Ciclul de evenimente cu invitați, „La UVT, Cultura este capitală!”

Așa cum s-a observat, de mulți ani încoace, de dinaintea câștigării de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii, UVT a elaborat un program cultural susținut, care a devenit și mai pregnant în ultimii ani, când mari personalități culturale ale României de azi s-au perindat pe scena Aulei Magna „Ioan Curea”, devenită neîncăpătoare. Evenimentele din 2020, organizate în acest cadru, au presupus o agendă de subiecte și o serie de invitați de talie națională și internațională, relevante pentru mediul public timișorean: Horia Roman – Patapievici, Ioan T. Morar, Dorian Branea, Germina Nagât, șa. De aici și deviza noastră actuală : „La UVT, Cultura este capitală!”, sub care intenționăm să extindem programul cultural în perioada 2021-2023.

 Un Program cultural „UVT 2023” cu identitate proprie

Resursele culturale din UVT sunt multiple. Ele se manifestă în toate domeniile în care facultățile noastre evoluează și formează elite: 

• Literatură și muzică

• Arte vizuale și arte aplicate 

• Teologie și filozofie

• Sport și educație fizică

• Ecologie urbană și mediu

În toate aceste domenii, UVT se pregătește pentru dezvoltarea propriul program cultural 2023, care va fi finanțat din buget propriu și care va fi inserat în programul general al Timișoarei. 

Unele proiecte și-au conturat deja specificul și s-au individualizat, dintre acestea fiind de remarcat:

Expoziția anuală cu selecția lucrărilor de licență și dizertație ale studenților Facultății de Arte și Design 

Bienala Interfoto – expoziție internațională de fotografie aflată la cea de a șaptea ediție• Bienala Interdesign – eveniment complementar cu Interfoto, desfășurat de aceeași structură, dar orientat spre direcțiile de studiu ale designului: ambient, produs, grafic, bijuterie, eco etc.

Eveniment internațional ART A.I. – orientat spre mixul instrumentelor de inteligență artificială și creativității umane.

Festivalul de artă stradală FISART – organizat în parteneriat cu Asociația Enduromania, cel mai mare din România, se desfășoară în Timișoara și orașele învecinate. 

PUBLIC – ART Intervenții artistice în spații publice – parcuri, gară, aeroport, piețe, microzone urbane – intervenții artistice în spațiul public.

Artist Talk – serie de conferințe deschise publicului susținute de artiști de renume. 

Trienala internațională a studenților din institute de artă – rețea de tinere talente din plan internațional.

Produse de artă legate de cultura vizuală – plan editorial care facilitează fixarea culturii în memorie și în arhive. 

CITEȘTE ȘI: Victorie în instanţă! Închiderea sălilor de sport în localităţile cu rata peste 4, nu are niciun temei

În cadrul acestui program generic, cuprinzător, rețelele de parteneri și operatori culturali în care UVT este integrată reprezintă o infrastructură ce merită să fie activată și propulsată. Doar în rețeaua Facultății de Arte și Design se află peste 20 de instituții internaționale cu care sunt stabilite parteneriate, dar și peste 100 de absolvenți foarte cunoscuți ai FAD, care în timp au devenit personalități culturale recunoscute în plan național sau internațional. La fel se întâmplă și pentru Facultatea de Muzică și Teatru, un izvor de talente și de artiști apreciați.

 Cooperare internațională culturală – prin rețeaua UNITA și prin proiectul ELIA 

Până în acest moment, UVT a dezvoltat un consistent program cultural național, însă ne propunem să  deschidem și cooperări internaționale în domeniul cultural. După cum probabil se știe prea bine, din acest an UVT s-a integrat într-o rețea europeană de universități din țări europene de limbi romanice: Franța, Spania, Italia și Portugalia, structură numită rețeaua europeană „UNITA – Universitas Montium” cu următorii parteneri: Università degli studi di Torino (Italia), Université de Pau et des Pays de l’Adour (Franța), Université Savoie Mont Blanc (Franța), Universidad de Zaragoza (Spania) şi Universidade Beira Interior (Portugalia). Internaționalizarea programului nostru cultural se va face în primul rând, dar nu exclusiv, prin rețeaua UNITA. De asemnea, Proiectul ELIA va facilita parteneriatul cultural internațional (ELIA este o rețea europeană conectată la nivel global, care oferă o platformă dinamică pentru schimbul profesional și dezvoltarea în învățământul artistic superior. Cu peste 260 de membri în 48 de țări, ELIA reprezintă peste 300.000 de studenți în toate disciplinele artistice). 

 Festival Internațional de Literatură din Timișoara – pilon central al „TM2023” 

UVT își va extinde parteneriatul pentru organizarea FILTM, pentru că prestigiosul Festival Internațional de Literatură din Timișoara, aflat la a X-a ediție, condus de Robert Șerban și echipa lui de colaboratori, merită să fie susținut considerabil mai mult, cu resurse și idei creatoare complementare, de care UVT nu duce lipsă.

 Logistică pentru evenimente culturale – oferită gratuit de către UVT în spațiile și sălile din patrimoniile UVT

În 2023, UVT va pune la dispoziția Capitalei culturale întreaga sa logistică, cu titlu gratuit, fiindcă suntem conștienți și deplângem situația precară a rețelei logistice a Timișoarei. Ne așteptăm la un cadru de discuții pe această temă cu municipalitatea, un dialog permanent și eficient, cu propuneri de soluții concrete. Ne așteptăm, în contrapartidă, ca administrația locală să disponibilizeze un spațiu pentru dezvoltarea Facultății noastre de Sport și Educație fizică. De asemenea, vom integra în dotările orașului un spațiu nou, o sală de spectacole de 500 de locuri, dar și o mare sală de expoziție, multifuncțională, pentru care există un proiect și un buget. Amplasarea centrală a acestor spații noi, convertibile și pretabile pentru multe categorii de evenimente culturale, oferă mari oportunități programului TM2023.

 Fundația Silviu Oravitzan

Personalități ale UVT organizează în această perioadă înființarea Fundației Silviu Oravitzan, o formulă asociativă ce va avea ca prim obiectiv major crearea, cu fonduri mixte, a unui nou muzeu al orașului, dedicat exclusiv punerii în valoare a unei mari donații din partea artistului. Și la acest capitol vom avea nevoie de implicarea decisă a Primăriei Timișoara, în care, trebuie să precizăm, nu este vorba de fonduri.

La conferința deschisă „UVT2023 pentru TM2023” au participat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, alături de profedorii universitari Vasile Popovici și Mircea Mihăieș, dar și mai multe personalități reprezentative ale comunității academice din UVT – profesorii universitari Marcel Tolcea, Violeta Zonte, Camil Mihăiescu, Loredana Pungă, Irina Macsinga – alături de invitații lor speciali: 

• scriitoarea Adriana Babeți, 

• Excelența Sa, domnul ambasador Emil Hurezeanu,

• fostul director al Operei din Viena, Ioan Holender

• Directoarea Teatrului Național Timișoara, Ada Hausvater, 

• Directorul Operei Române Timișoara, Christian Rudic, 

• artistul plastic Silviu Oravitzan, 

• Directorul Direcției de Cultură Timiș, Sorin Predescu, 

• președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, scriitorul și jurnalistul Robert Șerban,

• Directorul Zonal Retail BCR, Anca Flueraș, 

• General Manager & VP Operations FLEX, Alexander Klein.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primarul Dominic Fritz a pornit un proiect de amploare pentru Timișoara: un nou spital municipal, realizat în parteneriat public-privat și cu sprijinul Băncii Mondiale.
Este o săptămână cu semnificație pentru țările europene, care celebrează „European Fertility Week”, perioadă în care societatea își exprimă solidaritatea pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea.
La o săptămână de când circulația tramvaielor a fost blocată, în zona centrală a Timișoarei, aproximativ două ore, din cauza unei garnituri care a deraiat, avem primul rezultat al anchetei demarate de firma producătoare.
Un râs protejat de lege a fost filmat, azi noapte, pe o stradă din municipiul Lugoj, iar în imagini se observă că animalul este rănit și are nevoie de ajutor.
Balul de caritate „Dovleacul Roz”, organizat anual de Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, un smbol al solidarității cu pacienții oncologici, revine și în acest an, la Timișoara.
Mobilizare uriașă de forțe, în această dimineaă, când pompierii au fost solicitați să lichideze un incendiu violent care a cuprins casa unui bărbat de 70 de ani.
În perioada noiembrie – decembrie 2024, la Timișoara se desfășoară o serie de evenimente sub umbrela ”35 de ani de libertate”, organizate de instituții de cultură, organizații și instituții publice din Timișoara, și nu numai.
CCIAT în calitate de partener al Proiectului Centre of Vocational Excellence in Welding and Non-Destructive Testing organizează workshop-ul „New trends in welding sector”, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale – ISIM Timișoara, coordonator al proiectului.
Un bărbat care a încercat să intimideze un alt șofer cu un pistol airsoft, în urma unei dispute pentru un loc de parcare, s-a ales cu dosar penal.