Inlay-ul şi onlay-ul câştigă tot mai mult teren în cabinetele stomatologice din Timişoara!

Veşti bune pentru cei care au dinţii atât de distruşi încât nu pot susţine o obturație şi nici nu vor să apeleze la coroanele dentare.

În astfel de situaţii, stomatologii recomandă un procedeu nou, care reprezintă de fapt, o cale de mijloc între coroana dentară şi obturație.

“Este vorba despre incrustaţiile dentare, reprezentate de inlay-uri si onlay-uri, adică un fel de coroane parţiale. Astfel, se refac în laborator, doar suprafețele afectate din coroana dinţilor. Inlay-ul este o piesa de reconstrucție, care poate reface 1-2 pereți ai unui dinte, iar onlay-ul reface, spre deosebire de inlay 2-3 maxim 4 din cei 5 pereți ai dintelui. Un onlay este mai mare decât un inlay și acoperă mai mulți cuspizi dentari, cunoscută din acest motiv ca și coroană parțială. Rezistenţa si stabilitatea materialelor protejează astfel structura dintelui și, de cele mai multe ori, durata lor de viață este superioară obturațiilor”, explică dr. Dan Butaş.

Asta înseamnă că porţiunea sănătoasă a dintelui este neatinsă, spre deosebire de cazul în care se apelează la coroană, pentru care este necesară şlefuirea completă a dintelui.

CITEŞTE ŞI: Accident cumplit, în această dimineaţă! Au fost implicate 23 de persoane

DAN BUTAS 02

Pe de altă parte, dacă pacientul optează pentru o obturaţie mare, nesusținută de țesuturile dentare restante, aceasta va fi compromisă, deoarece pereţii naturali ai dintelui vor fi extrem de subţiri şi se vor fractura.

“Avem foarte mulţi pacienţi care au înţeles avantajele incrustaţiilor şi apelează fie la inlay-uri, fie la onlay-uri, în funcţie de suprafaţa afectată a dintelui. Acestea sunt confecţionare din materiale compozite, din ceramică sau chiar din aliaje de aur, care sunt extrem de rezistente. Acestea din urmă sunt recomandate în cazul molarilor unde estetica nu este pe primul plan. Cele din ceramică sunt recomandate în zonele vizibile, pentru că sunt estetice. Longevitatea unui incrustații depinde de materialul din care este confecționat, de rezistența și stabilitatea dintelui afectat, suprafața de ocluzie care este supusă restaurării și cooperarea pacientului de a menține o igienă orală corespunzătoare și de a face examinări periodice”, mai spune dr. Dan Butaş.

DAN BUTAS 03

CITEŞTE ŞI: Tânărul de 17 ani care a ucis o fetiță de 3 ani în urma unui accident de mașină, reținut pentru 30 de zile

Alte avantaje ale inlay-urilor şi onlay-urilor, pe lângă faptul că previne pierderea dinţilor, sunt:

– Refacerea perfectă a formei anatomice a dintelui,

– Creează o senzaţie de “natural”, chiar de la început,

– Estetică deosebită în cazul incrustațiilor din ceramică,

– Contribuie la întreţinerea sănătăţii gingiei,

– Elimină sensibilitatea dentară,

– Întăresc structura dentară,

– Rezistență la uzură, superioară oricărui tip de obturație,

– Reduce aproape complet riscul de apariţie al unei carii secundare,

– Longevitate de până la 30 de ani.

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Atenţie, şoferi! Se închide strada Mircea Hoinic din Timişoara

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a primit aviz favorabil din partea Comisiei de circulație pentru închiderea traficului rutier pe strada Mircea Hoinic.

FOTO Sute de agenţi economici, la seminarul de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală, organizat de CCIAT

Seminar de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, organizat de CCIAT în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.