Timișoara nu vrea să piardă nicio secundă și dă startul primei etape de implementare a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. De astăzi avem chiar și un director artistic și nu unul oarecare.
Este vorba despre Chris Torch, un suedez ce a renunțat la programul Rijeka 2020 – Capitală Culturală Europeană pentru a veni la Timișoara. Acesta are o importantă experiență în domeniul cultural, fiind extrem de cunoscut pe plan cultural în întreaga lume.
Proiectul cu care orașul de pe Bega a câștigat competiția Capitală Culturală Europeană 2021 și pe care urmează să-l implementeze în următorii doi ani nu-i este străin actualului director artistic. Acesta s-a implicat activ în construirea lui, la fel cum s-a implicat și în cazul orașului Matera 2019. Așadar, experiența vastă îl recomanda pentru continuarea colaborării cu Timișoara 2021.
„Nu sunt aici să invadez, nu vreau să mă vedeți ca pe un colonialist. Eu vreau să vedem sectorul artistic de aici și să facem ca el să fie în prim-plan. Cultura este necesară pentru că ea ne aduce împreună. (…) Când mi s-a făcut oferta de a veni aici ca director artistic am fost pus în fața unei provocări de nerefuzat. Este pentru poziția pe care Timișoara o are în teritoriu. Cu Ungaria la granița, cu migranți care vin, cu granița cu Serbia … Vreau să facem la Timișoara un pod către aceste regiuni. Provocarea a fost mult prea atractivă”, a spus Chris Torch.
Acesta spune că pentru moment nu va prezenta niciun proiect artistic, pentru că mai întâi vrea să vadă cum lucrurile pot fi făcute perfect.
“N-am venit să prezint un proiect artistic, pentru că mai întâi trebuie să mă orientez să văd cu exactitate ce există aici. Proiectul ne spune ce vrea orașul să facă, nu ne spune cum o să facă. Nu sunt nume în el, nu sunt date. Dar totul este aici, și vreau să găsesc o modalitate de a pune totul în practică”, a mai spus Torch.
Chris Torch se va ocupa de călătoria Timșoarei în stratup-ul perioadei de implementare, adică până în 2018. Ulterior, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană va demarat etapa de producție (2019-2021). Ulterior, echipa se va concentra pe ceea ce programul TM2021 va lăsa ca moștenire după anul 2021 (2022-2023).
Lasă un răspuns