Hai la muzeu! Exponatul lunii august este pregătit pentru vizitatori, la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara
Aşa cum aţi fost obişnuiţi deja, Muzeul Naţional al Banatului din Timioara vă aşteaptă în fiecare lună, cu un exponat nou, pe lângă galeriile permanente.
Începând de astăzi, pe tot parcursul lunii iunie, puteţi admira bustul scriitorului Virgil Birou.
Patrimoniul Muzeului Național al Banatului s-a îmbogățit în anul 2020 prin achiziționarea unei prestigioase sculpturi: bustul lui Virgil Birou (Ticvaniu Mare, 1903 – Timișoara, 1968), inginer, scriitor și fotograf, executat în lemn de sculptorul Romul Ladea în anii ’30 ai secolului XX.
Această lucrare de artă constituie o mărturie despre activitatea celebrului sculptor în perioada interbelică la Timișoara. Din cercul celor apropiați de Școala de Arte Frumoase, transferată din Cluj la Timișoara în anul 1933, a făcut parte scriitorul Virgil Birou, care a studiat ingineria la Politehnica din Timișoara, dar a desfășurat o prodigioasă activitate în domeniul literaturii, reportajului și fotografiei. Președinte al Asociației Scriitorilor Români din Banat în perioada interbelică, Virgil Birou a rămas în istoria culturii din Banat ca membru al grupului „trifoiul cărășan”, alături de istoricul Ion Stoia – Udrea și sculptorul Romul Ladea, care au frecventat boema artistică de la restaurantul Spieluhr, evocată în volumul „Romul Ladea și lumea lui cuprinzătoare” (Dorian Grozdan, coordonator, editura Facla, Timișoara, 1979).
Romul Ladea (Jitin, Caraș-Severin, 1901 – Joița, zona Arcuda, județul Giurgiu, 1970) a fost elevul învățătorului Iuliu Birou, tatăl scriitorului Virgil Birou. După studiile secundare la Oravița și Timișoara (Școala de Arte și Meserii), în anul 1922 devine student al sculptorului Dimitrie Paciurea la Școala de Arte Frumoase din București. În anul 1924 se înscrie la Academia Julian din Paris și frecventează atelierul sculptorului Constantin Brâncuși. A studiat în capitala Franței sculptura lui Auguste Rodin și Antoine Bourdelle. Romul Ladea a fost numit în anul 1927 profesor la Școala de Arte Frumoase din Cluj, transferată în 1933 la Timișoara, unde va rămâne până în anul 1949. La înființarea Institutului Andreescu din Cluj este numit profesor la catedra de sculptură, activitate întreruptă în perioada 1951-1962.
În comuna Ticvaniul Mare (astăzi, în județul Caraș-Severin) s-a născut Virgil Birou în 11 mai 1903, în familia învățătorului Iuliu Birou și a Mariei Birou. După studiile primare în comuna natală (1910-1914), apoi la Ujszéntes (Dumbrăvița, jud. Timiș) pentru învățarea limbii maghiare între 1912-1913, Virgil Birou este înscris la liceele din Lugoj (1914-1916) și Oravița (1916-1920), în anul 1924 devenind student la Facultatea de Mine a Politehnicii din Timișoara. Între 1928 și 1929 tânărul Virgil Birou s-a căsătorit în anul 1934 cu Maria (Măriuca) Opreanu, cu care a avut trei copii – Virginia, Veturia (Turi) și Ioan Horațiu (Ionuț). Între anii 1932 și 1938 a îndeplinit funcția de inginer la Serviciul Tehnic al Primăriei Municipiului Timișoara, ulterior activând ca inginer la Uzina Electrică din Timișoara până la pensionarea sa în anul 1965.
Alături de fotografiile care ilustrează preocupările sale pentru realitatea satelor și orașelor, oamenii și obiceiurile din Banat în prima jumătate a secolului al XX-lea, activitatea literară și publicistică a lui Virgil Birou este documentată prin manuscrisele, extrasele de articole și studiile din numeroase reviste aflate în arhiva donată Muzeului Național al Banatului în anul 2018.
Lasă un răspuns