Skip to main content

FOTO Atmosfera Evului Mediu, recreată la Timişoara! A început Festivalul Medieval!

Forța Dreptei

Cavaleri, domniţe și meșteșugari iscusiți înseufleţesc în acest sfârșit de săptămână, oraşul de pe Bega.

A cincea ediţie a Fesivalului Medieval al Castelului Huniade a debutat seara trecută, iar organizatorii promit că va fi una specială, dat fiind faptul că Timişoara este, în acest an, Capitala Europeană a Culturii.

Evenimentul, devenit o tradiție prețioasă pentru Timișoara și județul Timiș, a fost conceput din dorința de a celebra și de a valorifica patrimoniul istoric.

Practic, parcul Castelului Huniade din centrul Timișoarei, s-a transformat într-o lume de basm, demult apusă.

„În jurul Catelului Huniade vor fi taberele, atelierele, bătăliile, inclusiv pe cai se va organiza un turnir, va fi o spânzurătoare, o vânătoare de comori. Va fi ceva nou, inreresant (…) Vor fi mai multe tabere, mai mulţi participanţi şi mai multe surprize, bineînţeles. Începe vineri seara, la ora 19:00, cu parada taberelor şi a celor care participă, prin tot centrul, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei. Va fi ceva deosebit. Cu siguranţă, aşa ceva nu s-a mai văzut la Timişoara, pentru că Muzeul Naţional al Banatului are şansa şi echipa necesară să organizeze evenimente frumoase, de amploare şi cu mare impact”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţioan al Banatului, la Sursa de Vest fără Filtru.

Seara trecută a avut loc parada participanților, care a adus la viață personaje fascinante din trecut, precum: cavaleri în armură, războinici nomazi, mercenari pedeștri și multe altele. Tot aseară au avut loc și concerte de muzică veche dar și un spectacol pirotehnic.

Evenimentele continuă și astăzi, dar și mâine. Iată programul:

𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟓 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞: Marele Turnir al Castelului Huniade

Este ziua în care întrecerile și serbările sunt în centrul atenției! Și avem întreceri pentru toți, de la cei mai străluciți cavaleri, la oștenii de rând, rătăcitorii stepelor și, bineînțeles, pentru norodul timișorean, iubitul public al Festivalului! Și, așa cum se cade la un fastuos turnir, cântecele și voia bună se împletesc cu sunetul armelor, urmând ca întreaga seară să se încheie cu un BAL MASCAT medieval și povești misterioase, din negura timpului.

SCENĂ

12:00 – Fiare din Beci – Legende din oțel – prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale. Noile fiare – ultimele achiziții ale colecției. Mânuire și încercări ale eficienței vechilor spade și săbii.

13:00 – STARTUL ÎNTRECERILOR PENTRU PUBLIC! – Concurs de ținute cu temă medievală, Treasure Hunt

14:00 – Eyalet-ul de Timișoara, Ignis Vultus și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea I: Asediul din 1551

19:15 – MARELE BANCHET AL COMITELUI – Un fastuos ospăț găzduit de către Ioan Huniade, în cinstea cavalerilor participanți la Turnir, unde vor fi răsplătiți câștigătorii întrecerilor războinice și se va împărți dreptatea comitelui.

20: 20 – Anunțarea câștigătorilor concursurilor de ținute cu temă istorică și Marea Aventură Medievală

20:30 – 𝐏𝐄𝐑𝐄𝐆𝐑𝐈𝐍𝐈𝐈 – PAZNICII LEGENDELOR: Barzii castelului Huniade aniversează zece ani de călătorii și aventuri cu un concert în care vechile cântece ale trubadurilor întâlnesc stilurile vremurilor noastre. Instrumente medievale sunt puse alături de cele ale viitorului pentru un spectacol demn de seara castelanilor

21:30 – 𝐂𝐈𝐌𝐏𝐎𝐈𝐄𝐑𝐈𝐈 𝐃𝐈𝐍 𝐓𝐑𝐀𝐍𝐒𝐈𝐋𝐕𝐀𝐍𝐈𝐀

22:30 – 𝐃𝐄𝐄𝐏 𝟔 𝐏𝐑𝐎𝐉𝐄𝐂𝐓 – 𝐂𝐈𝐑𝐂𝐋𝐄𝐒 𝐎𝐅 𝐏𝐀𝐈𝐍: Un spectacol pirotehnic inspirat din Infernul lui Alighieri, creat pentru ediția din acest an a FMCH, care aduce tot ce are mai bun asocierea dintre veteranii focului din Timișoara, Deep6 Project

ARENELE DE TURNIR

13:00 – Întrecerea Oștenilor – Lupte pe puncte (Tap Fight) – dueluri și confruntări pe echipe

15:00 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea I: Deschiderea Turnirului și Probele de îndemânare (Culesul inelelor, Tăierea capetelor, Proba Turcului)

15:40 – Întrecerea Oștenilor – Proba de spadă și scut full contact (HMB Sword & Shield)

16:20 – Jocuri Nomade – Vulturii din Țara Călatei – Întreceri de cavalerie ușoară

17:00 – Întrecerea Oștenilor – Buhurt (ciocnire full contact între echipe de luptători în armură)

18:00 – Hastiludium – Tunirul Cavalerior – Partea a II-a: Turnirul cu Lancea

18:30 – Bătălia menestrelilor și jonglerilor

18:40 – Hastiludium – Turnirul Cavalerilor – Partea a III-a: Nachturnier și răsplătirea învingătorului

PIAȚA CASTELULUI

13:30 – Moment acustic Cimpoierii din Transilvania

15:00 – Teatru de păpuși, cu Bufonul Igor

15:40 – Truverii – cântece și farse

17:00 – Muzică stradală și jonglerii, cu Peregrinii și Deep 6 Project

Pe parcursul întregii zile, târgul medieval și standurile cu mâncare și băuturi vor fi deschise publicului. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să se distreze, încercându-și puterile și dibăcia la diverse jocuri medievale de bâlci: aruncarea inelelor la țintă, aruncarea bușteanului, sau trasul funiei.

“ORDA” – SATUL NOMAD

10:30 – Küreș – întreceri de lupte tătărești

13:00 – Concurs de tir cu arcul istoric , cu Nokors

15:00 – Eyalet-ul de Timișoara – atelier de Matrak (sport de luptă otoman)

16:45 – Vulturii din Țara Călatei – Kök Boru – joc de echipe, călare, din Asia Centrală

Pe parcursul zilei, în satul nomad, publicul va putea participa la ateliere de tir cu arcul recurbat, pictura și caligrafie, jocuri specifice culturii stepelor eurasiatice.

𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟏𝟔 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞: Lumea războiului medieval

Cea de-a treia zi a Festivalului este dedicată lumii confruntărilor militare ale Evului Mediu, din zona Bazinului Carpatic. De la ciocnirile cruciaților cu șarjele iuți ale arcașilor călare, la cumplitele baraje de artilerie din carele de război ale Evului Mediu Târziu, vă invităm să urmăriți pe viu pagini ale istoriei noastre, încheind călătoria cu momentul cuceririi Timișoarei de către Imperiul Otoman și, convențional, sfârșitul Epocii Medievale!

𝐒𝐂𝐄𝐍𝐀̆

12: 45 – Teutonii Transilvaniei și Vulturii din Țara Călatei – Cumani și Cavaleri Teutoni: O trecere prin istoria începutului secolului al XIII-lea

13:30 – Wagenburg: Noul tip de război din secolul al XV-lea (Toate grupurile de reconstituire a Evului Mediu Târziu) – BĂTĂLIE

14:30 – Eyalet-ul de Timișoara, IgnisVultus și Asociația Losonczy István – Bătălia pentru Timișoara, partea II : Asediul din 1552

15:00 – Salutul grupurilor participante și încheierea Festivalului

PIAȚA CASTELULUI

12:30 – Peregrinii și Cimpoierii din Transilvania – animație cu cântece și jonglerii

14:00 – Truverii – Atelier de dansuri medievale

“ORDA” – SATUL NOMAD

12:00 – Nokors – Atelier de tir cu arcul istoric

13:00 – Hrafnabroethr – Prezentare de ateliere si viata cotidiana dintr-o localitate comerciala situata in zona Rus’-Kiev, precum și a negoțului cu sclavi

13:30 – Eyalet-ul de Timișoara – Viața de curte la margine de imperiu: prezentarea a diverse momente cotidiene din viața de la curtea Pașei de Timișoara

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În județul Timiș, printre liderii politici care și-au exprimat dreptul constituțional în prima parte a zilei se numără și Adrian Cionca, actual deputat PSD și candidat pentru Parlamentul României.
Sunt mai bine de trei ore de când secțiile de vot din țară s-au deschis, iar printre cei care au votat până acum se numără și lideri politici.
Alegerile pentru reprezentanții din Parlamentul României sunt în plină desfăşurare. Imediat după ce s-au deschis secţiile de votare, alegătorii s-au prezentat la urne în număr mare, pentru a-și exercita dreptul constituțional.
S-a dat startul alegerilor parlamentare în judeţul Timiş. În urmă cu puţin timp, toate secţiile de votare au fost deschise, iar cetățenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne.
Timișoara a intrat, oficial, în atmosfera sărbătorilor de iarnă! În urmă cu puțin timp a avut loc deschiderea Târgului de Crăciun și aprinderea iluminatului festiv!