Skip to main content

Falimentul Colterm, tot mai aproape! Depăşit de situaţie, Fritz recunoaşte că nu are soluţii pentru a salva compania

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Planurile anunţate de administraţia Fritz pentru redresarea societăţii de termoficare a Timişoarei sunt sortite eşecului, iar Colterm este tot mai aproape de faliment.

În acest moment, cea mai mare problemă o reprezintă ceritificatele verzi, aferente anului 2022, a căror valoare este de aproximativ 17 milioane de euro.

În cazul în care acestea nu vor fi cumpărate, AFM va amenda din nou Colterm.

CITEŞTE ŞI: Şofer beat, la un pas de tragedie! A intrat cu maşina într-un cap de pod, de unde a ricoşat într-un stâlp

Consilierul local, Roxana Iliescu, atrage atenţia că spre deosebire de sancţiunile pentru 2020 şi 2021, în valoare totală de 35 de milioane de euro, a treia amendă ar putea aduce direct falimentul companiei de termoficare.

“Spre deosebire de anii precedenţi, acum Colterm este în insolvenţă, iar o amendă primită în această perioadă, este înregistrată ca datorie curentă. Asta înseamnă că Administraţia Fondului de Mediu poate cere falimentul(…) Vă întreb foarte sincer, dacă vă gândiţi, dacă există vreum plan, pentru cumpărarea acestor ceritifcate de CO2?”, a întrebat Roxana Iliescu, în şedinţa Consiliului Local.

Răspunsul a venit din partea primarului Dominic Fritz, care s-a arătat depăşit de situaţie.

Şi asta în ciuda faptului că în campania electorală îl prezenta pe Ruben Laţcău, actualul viceprimar din partea USR, ca fiind “omul care poate fi trezit la ora 3 noaptea să ofere soluţii pentru restructurarea Colterm”.

CITEŞTE ŞI: FOTO: Profesorii şi studenţii de excepţie, de la UVT, premiaţi într-o gală a excelenţei

“Lumea ştie că sunteţi jurist, aşa că vreau să vă întreb: ce pârghie are Primăria să ajute Colterm de a se achita de această obligaţie, dincolo de subvenţiile pe care le plătim? Nu înţeleg. Ce? Cadou de Crăciun? A fost o întrebare retorică, pentru că nu există nicio altă cale să dăm bani la Colterm, decât prin subvenţie sau pentru pierderile tehologice, pe baza unui audit”, a spus primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Soluţia cea mai la îndemână este evitarea amenzii, prin cumpărarea celor 200 de mii de certificate de CO2 aferente anului 2022.

Cele 17 milioane de euro necesare achiziţiei ar trebui incluşi în preţul gigacaloriei, a cărui majorare este tergiversată de administraţia Fritz, de două luni. DETALII AICI

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

S-a încheiat procedura internă din cadrul USR pentru desemnarea unei noi echipe de conducere, iar cele mai multe voturi au fost adunate de Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
O scenă șocantă petrecută în Jimbolia, județul Timiș, a stârnit revoltă în mediul online, după ce au apărut imagini video în care o femeie în vârstă este agresată fizic de propria noră.
Polițiștii locali timișoreni au verificat, pe linie de mediu, mai multe șantiere din oraș, de la începutul acestui an, și au aplicat amenzi usturătoare, pentru gestionarea proastă a deșeurilor.
Percheziții efectuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Timiș, la locuința unui lugojean, într-un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Pompierii au fost solicitați, în această după amiază, să intervină pentru stingerea unui incendiu puternic ce a cuprins anexa unei case și care amenința să se extindă și la locuința din apropiere.
Delegația Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, condusă de către secretarul general, Marcel Miclău, a participat la Varșovia, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest organizează seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027.