Skip to main content

Faliment evitat, pe ultima sută de metri! Administratorul special al Colterm anunţă a reuşit să cumpere toate certificatele de poluare

Cu doar câteva zile înainte de termenul limită, conducerea societăţii de termoficare a Timişoarei a reuşit să plătească suma de aproape 100 de milioane de lei, pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2022.

Eset vorba despre 227.582 de certificate pe care Colterm trebuia să le cumpere până de data de 30 aprilie.

În cazul în care nu reuşea acest lucru, Administraţia Fondului de Mediu putea cere falimentul companiei.

CITEŞTE ŞI: Accident pe autostrada A1, pe sensul de mers Lugoj-Timişoara! O maşină a intrat într-un tir

Însă, cu economii făcute de administratorul special, care a amânat plata unor furnizori şi cu facturile achitate la timp de Primărie, s-au adunat banii necesari pentru a evita colapsul total al Colterm.

„Am reușit să îndeplinim pe deplin obligațiile de mediu privind certificatele de poluare EUA, aferente anului 2022, respectiv să obținem un număr total de 227.582 certificate, din care 182.622 pentru CET Sud și 44.960 pentru CT Centru. Mai exact, Colterm S.A. – în insolvență a primit,  cu titlu gratuit, un număr de 29.059 certificate EUA (16.674 pentru CET Sud și 12.385 pentru CT Centru), diferența de 198.523 fiind cumpărată, după cum urmează: 165.948 pentru CET Sud și 32.575 pentru CT Centru. Valoarea totală a certificatelor de poluare EUA achiziționate s-a ridicat la suma de 18.204.354 euro, însemnând un preț mediu aferent celor patru tranzacții efectuate în vederea achiziției de 91,6989 euro / certificat”, transmite Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Chiar dacă aceste certificate au fost plătite, societatea de termoficare a Timişoarei are în continuare probleme financiare.

Are de achitat amenzile date de AFM, pentru neplata certificatelor de poluare aferente anilor 2020 şi 2021.

Este vorba despre 21 de milioane pentru 2020 şi 14,5 milioane de euro, pentru 2021.

La aceste sume se adaugă şi plata certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru cei doi ani, a căror valoare se ridică la 9 milioane de euro, respectiv 11 milioane de euro.

CITEŞTE ŞI: Veste bună pentru şoferi! Începe amenajarea a patru sensuri giratorii, pe unul dintre cele mai tranzitate drumuri de acces în Timişoara

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.