Skip to main content

Expoziția “Victor Brauner: Invenții și Magie”, un real succes! A fost admirată de peste 26.000 de vizitatori

Expoziția-eveniment „Victor Brauner: Invenții și magie” s-a bucurat de un interes extraordinar din partea publicului din România și de peste hotare!

Expoziția organizată la Muzeul Național de Artă din Timișoara, a atras un număr record de vizitatori, peste 26.000 de persoane. Doar cu ocazia vernisajului, 6.000 de persoane au trecut pragul expoziției, iar 3.000 de iubitori de artă au venit la Muzeul Național de Artă din Timișoara pentru a admira această expoziție-eveniment, cu ocazia Zilei Mondiale a Muzeelor, care a avut loc în luna mai. Duminică, 28 mai a avut loc finisajul expoziției-eveniment.

Succesul expoziției Victor Brauner a relevat potențialul cultural al județului nostru și ne-a confirmat încă o dată importanța investițiilor în infrastructura care susține acest domeniu. Suntem bucuroși că am reușit să punem Timișoara pe harta culturală a Europei și că alocarea resurselor consistente pentru pregătirea acestei expoziții s-a dovedit o alegere inspirată. Sunt convins că vom avea succes și cu evenimentul fanion al Capitalei Europene a Culturii, expoziția ,,Brâncuși: surse românești și perspective universale”, de la Muzeul Național de Artă Timișoara, urmărind, în felul acesta, să facem din Timișoara –  Capitala Artelor Vizuale din România”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” a beneficiat de un împrumut excepțional de la Centrul Pompidou, Paris, (40 de lucrări), alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate. Această retrospectivă prezintă astfel întreaga carieră a artistului, din anii 1920 până în anii 1960, și creația sa în diverse spectre artistice  (pictură, desen, obiect, sculptură).

„Ca manager al MNArT, ca profesionist și ca simplu cetățean al Capitalei Europene a Culturii sunt copleșit de marea ocazie de a găzdui o expoziție de o asemenea anvergură. Iubitorii de artă ai Timișoarei și nu numai au trăit acest eveniment ca pe o curajoasă provocare și ca pe o experiență menită să contribuie la o cunoaștere aprofundată a evoluției curentului suprarealist. Numărul mare de vizitatori al expoziției demonstrează o dorință de descifrare a unei arte al cărei autor este prezent în muzeele și colecțiile din întreaga lume”, a spus Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.

Expoziția-eveniment a fost susținută de un catalog în limba română și engleză, ce curprinde lucrări academice ale specialiștilor români și străini – Camille Morando, Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner și fotografii vechi, selectate de curatorul Camille Morando. Catalogul este disponibil în rețelele de librării: Cărturești, Humanitas, Librarium, La Două Bufnițe și Kyralinaeste.

„Pe 28 mai am avut finisajul uneia din cele mai spectaculoase retrospective organizate în România, o expoziție-manifest, pentru că a adus în atenția publicului românesc opera lui Victor Brauner, un artist extrem de relevant pentru evoluția suprarealismului global. A fost un efort colectiv, care a implicat Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez, alături de susținerea generoasă a Consiliului Județean Timiș și a altor parteneri privați. După 3 luni de la debutul acestui mare eveniment, putem spune că au trecut pragul MNArT circa 26.385 persoane, iar expoziția a fost reflectată la superlativ în numeroase publicații din Austria, Franța, Germania, Italia, Statele Unite, Mexic, Marea Britanie, Belgia, Spania, Ungaria, Serbia și, desigur, România. Sunt deosebit de mândru și fericit că am reușit astfel să democratizăm accesul și înțelegerea artei lui Victor Brauner, că am putut s-o avem din nou alături de noi, la închiderea retrospectivei, pe Camille Morando, o curatoare de excepție și cea care s-a îngrijit de apariția splendidului Catalog Victor Brauner”, a declarat Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul programului cultural Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023 este expoziția „Brâncuși: Surse românești & perspective universale”, curatoriată de Doïna Lemny. Aceasta va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuși în patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50 de ani, în România.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara au început deja procesul de admitere, prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea cât mai facilă, admitereonline.uvt.ro, unde peste o mie de candidați și-au creat deja cont.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face cunoscută firmelor timișene oportunitatea de a lua parte la o misiune economică la Montréalși New York, care va avea loc în perioada 04 – 15 noiembrie, anul acesta.
Este anchetă de amploare, la această oră, după ce un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că dinspre remorca unei maşini parcate în apropierea locuinţei lui vine un miros ciudat.