Skip to main content

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Național al Banatului: pușcă de tir sportiv din prima jumătate a secolului al XIX-lea!

Muzeul Naţional al Banatului din Timișoara vă aşteaptă în fiecare lună, cu un exponat nou, pe lângă galeriile permanente.

Luna aceasta, timișorenii vor putea admira o pușcă de tir sportiv din prima jumătate a secolului al XIX-lea!

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, vânătoarea s-a transformat dintr-o nevoie esențială de supraviețuire într-o activitate sportivă prestigioasă. Această tranziție a condus la apariția competițiilor de tir sportiv, unde ţintele vii au fost înlocuite treptat cu figurine reprezentând animale sălbatice.

Realizată în atelierul maestrului armurier vienez Johann Baptist Strixner, pușca prezentată reflectă această evoluție. Ea este solidă, grea și detaliată meticulos – de la țeava ghintuită, optimizată pentru lansarea proiectilului metalic, la sistemul de ochire sofisticat care asigura precizia. Pușca beneficiază de un mecanism de declanșare sensibil, permițându-i tragătorului o stabilitate perfectă în momentul declanșării.

Dar, pe lângă aspectele tehnice remarcabile, aceasta este și o operă de artă. Sculptată în esență de nuc, încrustată cu sidef și fildeș și detaliată cu gravuri metalice bogate, arată devotamentul și măiestria artizanului.

Piesa, considerată una dintre cele mai frumoase puști din colecția muzeului, a fost donată de profesorul Osztrovszky József în 1904. Menționată pe platină, semnătura armurierului „Strixner” atestă autenticitatea și originea sa.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Bilanțul admiterii la UVT, din această vară, arată că din ce în ce mai mulți tineri vor să profeseze în domeniul criminalisticii sau psihologiei. Aici, viitori studenți se bat pe locuri, fiind chiar și 13 candidați pe un singur loc la buget.
Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.