Skip to main content

Exponatul lunii iulie la Muzeul Banatului: Ceramică Arheologică Restaurată!

Muzeul Naţional al Banatului din Timișoara vă aşteaptă în fiecare lună, cu un exponat nou, pe lângă galeriile permanente.

Luna aceasta puteți admira obiecte de Ceramică Arheologică Restaurată în Laboratorul Zonal de Restaurare.

Descoperite în fortificația preistorică de la Cornești – Iarcuri, aceste cinci cănițe ceramice ne-au stârnit imaginația. Aceste relicve din epoca bronzului târziu, dezgropate în 2021, au fost martore la sute de ani de istorie. Dar, așa cum timpul nu iartă, nici ele nu au scăpat neatinse de trecerea anilor. Solul, silicații și alte materii și-au pus amprenta asupra lor, determinându-ne să ne implicăm pentru a le readuce la viață. Și astfel a început un proces meticulos de restaurare în Laboratorul Zonal de Restaurare. De la înlăturarea pământului, la curățare și până la refacerea părților lipsă cu ipsos de modelaj, fiecare etapă a avut rolul său în reînvierea poveștii lor tăcute. În studioul de fotografie, așezate sub reflectoare (ca-ntr-o zi de sărbătoare), cănițele au stau mândre, știind că vor fi, pentru o lună, vedetele muzeului; exponatul lunii iulie”, transmit reprezentanții Muzeului.

Cănițele sunt mai mult decât niște obiecte vechi. Sunt povești în sine, sunt ecouri ale unui timp uitat, sunt conexiuni cu strămoșii noștri, mai spun reprezentanții Muzeului.

Așadar, timișorenii și nu numai sunt invitați să admire aceste obiecte neprețuite, care reprezintă exponatul lunii iulie.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.