Evenimente cu câte 60 de spectatori! Marea realizare cu care se laudă Dominic Fritz, la un an de la redeschiderea Cinematografului Victoria
Se împlineşte un an de când Cinema Victoria a reintrat în circuitul artistic al Timişoarei, după reabilitarea care a costat 9,3 milioane de lei fără TVA.
Programul a început cu secțiunea de film a Festivalului Flight, în weekendul 9-11 septembrie 2022, când au avut loc trei proiecţii urmate de dezbateri cu actori și producători moderate de Irina-Margareta Nistor.
De atunci, Cinema Victoria, cu o capacitate de 200 de locuri, a găzduit 622 evenimente, care au adunat, conform bilanţului făcut de experţii de la Centrul de Proiecte, care administrează locaţia, peste 37.000 de spectatori.
Asta înseamnă cam 60 de oameni la fiecare spectacol, doar că multe dintre evenimente au fost unele private, care au umplut sala, ceea ce înseamnă o prezenţă mult mai scăzută la restul spectacolelor.
“Timișoreni de toate vârstele s-au lăsat cuceriți de programul constant și consistent, atent curatoriat, care a inclus de-a lungul anului 18 festivaluri de film, numeroase focusuri tematice și peste 50 de întâlniri și discuții cu regizori și actori. Sală multifuncțională deschisă spre publicul tânăr și spre comunitate, Victoria a găzduit peste 40 de proiecții școlare, dar și 18 conferințe și dezbateri și 8 spectacole de teatru, la care se adaugă concerte, spectacole de dans sau de circ și alte evenimente ale comunității”, transmite Centrul de Proiecte al municipiului Timişoara.
„Ce a reușit Cinema Victoria și echipa sa într-un singur an depășește mult așteptările noastre inițiale, dovedind totodată că timișorenii au așteptat redeschiderea acestui cinematograf și l-au integrat deja în viața comunității. Acest model de succes ne încurajează să continuăm strategia noastră de reintroducere în circuitul cultural a vechilor săli de cinema ale orașului”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Acum, la ceas aniversar, cinefilii sunt invitați să sărbătorească printr-un program special, în zilele de 15, 16 şi 17 septembrie.
Astfel, cinematograful din Bălcescu găzduiește și în acest an Noaptea albă a filmului românesc, vineri, 15 septembrie, cu trei producții autohtone care se văd pentru prima dată la Timișoara.
Este vorba despre Vulturii din Țaga (ora 18:30), povestea unei echipe de fotbal locale ce găsește puterea de a o lua de la capăt după fiecare înfrângere, Tigru (ora 20:30), o dramă inspirată din fapte reale și premiată la festivaluri internaționale, urmată de o discuție cu regizorul Andrei Tănase, şi documentarul Soțul meu musulman (ora 23:00).
Ziua de sâmbătă, 16 septembrie, se deschide la 16:00 cu Patrula Junglei, o animație franceză pentru micii spectatori, rendez-vous devenit deja clasic în programul cinematografului, și continuă, de la 18:00, cu Crima este a mea, cel mai nou film al celebrului François Ozon, a cărui intrigă este plasată chiar în lumea cinematografiei.
De la ora 20:30, teatrul independent Recul aduce pe scena de la Victoria piesa Aikon, care abordează cu umor dar și cu profunzime preocupările și, mai ales, ratările omului modern într-o lume tot mai conectată.
Duminică, 17 septembrie, este ziua dedicată filmelor de cinematecă și, mai precis, celebrării a doi mari regizori români: Ion Popescu-Gopo și Liviu Ciulei.
Pe ecran vor rula, în prezența nepoatei maestrului Gopo, Anca Moscu, îndrăgita animație pentru copii, Maria Mirabela, de la 15:00, urmată de De-aș fi… Harap-Alb, de la ora 16:30.
De la 18:30 este programat filmul Valurile Dunării, semnat de regizorul Liviu Ciulei.
În încheierea programului, de la ora 20:30, spectatorii vor fi cuprinși de magia universului cinematografului într-o proiecție specială a clasicului film italian Cinema Paradiso.
Lasă un răspuns