Skip to main content

Eveniment de amploare organizat de CCIA Timiș: Adunarea Generală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a găzduit cel mai important eveniment al anului din domeniul economic și anume Adunarea Generală Anuală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene.

Evenimentul a avut loc în această dimineață la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara.

Au fost prezenți reprezentanți ai Camerelor de Comerț membre din Austria, Bulgaria, Serbia, Ungaria și România.

Camera de Comerț și Industrie Budapesta asigură președinția și secretariatul Federației Camerelor de Comerț Dunărene. Ședința a fost deschisă de András Rév, președintele FCCD și de Florica Chiriță, președintele CCIAT și gazda evenimentului. 

După mult timp avem posibilitatea să ne întâlnim cu toții ceea ce e foarte important, pentru că din cauza pandemiei COVD, doi ani nu am putut organiza întâlniri. Anul trecut a mai fost organizată o astfel de întâlnire la Istanbul, dar doar câțiva oameni au putut să ajungă, acum sperăm să fie mai mulți membrii, aici la întâlnirea de la Timișoara. Ne bucurăm și am acceptat cu plăcere invitația din partea Camera de Comerț Timiș și sperăm ca după această periodă dificilă să ne reorganizăm și să reluam activitatea normală a camerelor dunărene”, spune Andras Rev, președintele Camerelor de Comerț Dunărene.

Pentru noi și pentru toate camerele de comerț este foarte importantă această întâlnire, pentru că să știți că nu a fost ușor să-i convingem ca Adunarea Generală a Camerelor de Comerț Dunărene să aibă loc la noi în Timișoara. Sperăm ca anul viitor, în februarie-martie să organizăm și un forum la care să participe și firmele. De la acest eveniment avem multe așteptări, așa cum am spus scopul întâlnirii este  promovarea obiectivelor Uniunii Europene din partea Federației, de asemena Federația este tot timpul în legătură cu camerele de comerț transfrontaliere și nu numai, și de aici evenimentele și acțiunile vor fi în fiecare an, noi credem trei, patru. Contează foarte mult să ai 16 camere de comerț din 8 țări care să fie reunite toate la un loc, președinții camerelor care au totuși posibilitatea de a aduce lângă ei firme importante și întâlnindu-se astăzi, noi putem să  contribuim la multiplicarea acțiunilor care au fost pana acum. Suntem pentru prima dată gazde la această adunare generală. Sunt convinsă că fiecare reprezentant al țărilor respective va veni cu propuneri pentru anul viitor”, spune Florica Chiriță, președintele CCIA Timiș.

Pe ordinea de zi a Adunării s-au aflat atât probleme organizatorice cât şi probleme de natură strategică: raport al activităților desfășurate de Federație de la adunarea generala din septembrie anul trecut, raport financiar, oportunități de proiecte finanțate de UE, prezentarea unui eveniment ce urmează a avea loc la Budapesta – Product Fair in Royal Castle of Budapest, posibilitatea organizării evenimentului DUNAUFEST, organizat în iulie la Ulm, și în celelalte țări dunărene, prioritățile Federației pentru perioada 2022/2023, stabilirea datei și locației următoarei ședințe.

Mă bucur că se face această întâlnire în România, la Timișoara, datorită președintelui Camerei Timiș, avem colegii din toată zona Dunării și nu numai, pentru că sunt și de la Istanbul, iar în urma acestei întâlniri sperăm să dezvoltăm colaborarea camerelor de comerț și industrie din zona dunăreană și în special să dezvoltăm mediul de afaceri din zona noastră și aici mă refer la Europa, prin proiecte comune. Pentru noi cea mai mare provocare este să facem Dunărea navigabilă dintr-o parte în alta, în așa fel în cât cele două puncte de blocaj, care există pe Dunăre, în Bulgaria și Ungaria să dispară în așa fel încât mărfurile de la Constanța-Sulina să ajungă până în Marea Nordului. Avem semnale că se lucrează în Bulgaria la acest proiect, să sperăm că și cu Ungaria vom reuși să facem același lucru”, a declarat Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură București.

Este o oportunitate pentru noi toți să devenim parteneri și să dezvoltăm proiecte pentru Bulgaria și România. Noi reprezentăm Camera de Comerț și Industrie Vratsa din Bulgaria situată în apropierea graniței și avem o cooperare bună cu partenerii români, noi am avut mai proiecte cu partenerii români și suntem convinși că vom păstra buna colaborare și pe viitor. Ne așteptăm ca în urma întâlnirii de azi la noi parteneriate”, Maja Milova – Camera de Comerț Vratsa Bulgaria.

Importanța acestor întâlniri regionale sunt foarte importante, la fel și țările dunărene pentru economia Serbiei, pentru că economia noastră are un surplus în ceea ce privește exporturile pentru cele șase țări dunărene. În urma acestei întâlniri ne așteptăm să reconsolidăm relațiile, investiții economice și să cooperăm în mai multe domenii. Cea mai mare provocare ar fi să devenim o singură economie, toate țările să investească și să coopereze în acest scop”, Igor Kronja – consilier al președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Serbiei.

Avem o serie de așteptări în urma acestei întâlniri, însă trebuie să vedem practic provocările zilnice, precum criza energetică, schimbările climatice, războiul din Ucraina și multe altele și trebuie să ne dăm seama că doar o singură țară nu poate rezolva aceste probleme, ci trebuie să lucrăm împreună. Mă bucur că a fost organizată această întâlnire pentru că cred că avem șansa să contribuim la rezolvarea problemelor pe viitor. Concret sunt subiecte la care lucrăm sunt legate de traficul aerian, traficul rutier și traficul pe Dunăre, al doilea subiect este educația, care este cheia pentru multe provocări din viitor, iar în al treilea rând vom aborda problemele aglomerării orașelor, presiunea din zona centrală, vom analiza situația din alte orașe. Acestea ar fi punctele pe care le vom discuta astăzi” Christian Moser, vicepreședinte al Camerei de Comerț al Austriei Inferioare și vicepreședinte al Colegiului de Conducere al Federației Camerelor de Comerț Dunărene

La finalul întâlnirii, reprezentanții camerelor de comerț au avut ocazia să facă turul orașului și să participe la o degustare de vinuri – prilej de a descoperi Timișoara prin istoria și arhitectura sa cât și povestea de succes a vinului de Recaș.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Au fost finalizate serviciile de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2”, UAT Topolovăţu Mare

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş anunţă finalizarea serviciilor de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2” – cod C3I1A0122000518, UAT Topolovăţu Mare.

Nicolae Robu va transforma Timișoara în cel mai mare centru economic din vestul țării (P)

Nicolae Robu, candidatul Alianței PSD-PNL pentru Primăria Timișoara, va transforma Timișoara în cel mai mare centru economic din vestul țării. Robu vrea să readucă orașul la statutul de altădată și va susține dezvoltarea afacerilor pe plan local.

Au fost finalizate serviciile de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2”, UAT Peciu Nou

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş anunţă finalizarea serviciilor de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2” – cod C3I1A0122000518, UAT Peciu Nou.

Preambul pentru viitorul Consiliu Local: PSDPNL s-a aliat cu AUR și Șoșoacă împotriva lui Dominic Fritz în Biroul Electoral (P)

După ce Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a decis că Nicolae Robu a încălcat legea prin lipirea de afișe peste cele ale contracandidaților și a dispus înlăturarea lor, reprezentanții PSDPNL au contestat hotărârea la Biroul Electoral de Circumscripţie Județeană Timiş.

Corpul de Control al primarului Fritz, la Spitalul Municipal pentru RMN-urile ”cadou” făcute unui clan din oraș

Primarul Timişoarei anunţă verificări ample, la Spitalul Municipal, după ce fosta directoare s-a lăudat cu favorurile pe care le-a făcut ţiganilor de pe Loga, pentru a le câştiga bunăvoinţa.