Skip to main content

Emisiune de mărci poștale dedicată Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii!

Romfilatelia a lansat astăzi, emisiunea de mărci poștale intitulată „Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii”.

Emisiunea este alcătuită din 4 timbre, o coliță dantelată și 2 plicuri prima zi.

Pe timbrele emisiunii sunt redate următoarele clădiri – monument istoric:

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei este reprezentată Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, edificiu construit în stil neoromânesc ale cărui clopote au fost armonizate de către compozitorul Sabin Drăgoi. Situată pe latura sudică a Pieței Victoriei, este cel mai impozant edificiu religios din Timișoara, monument istoric de importanță națională. Construirea catedralei a început în anul 1936, iar târnosirea (sfințirea) lăcașului de cult, cu hramul „Sfinților Trei Ierarhi”, s-a făcut la 6 octombrie 1946, de către patriarhul Nicodim Munteanu, în prezența Regelui Mihai I, în calitate de ctitor.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei redă Domul Romano – Catolic. Construit în stil baroc, Domul este situat în Piaţa Unirii, cea mai frumoasă piaţă din oraș, străjuită de clădiri construite într-o varietate de stiluri: baroc, clasicist, eclectic istoricist sau al anilor 1900 – curentul Secession. În forma actuală, piaţa a fost amenajată în anii 1988 – 1989, de arhitectul Șerban Sturdza.

Timbrul cu valoarea nominală de 11 lei ilustrează Turnul de Apă din Iosefin, monument industrial situat în imediata apropiere a canalului Bega. A fost construit între anii 1913-1914, în stilul anilor 1900, curentul Secession. Astăzi, turnul este transformat într-un centru cultural permanent, devenind unul dintre cele mai importante obiective turistice din cartierul Iosefin.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei este reprezentat Palatul Culturii, situat în Piața Victoriei. Palatul cuprinde Opera Română Timişoara şi cele trei teatre de stat: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”. Arsă și reparată de mai multe ori, clădirea a mai suportat o intervenție când, între 1934-1936, faţada principală a fost modificată fundamental, prin construirea unui arc uriaş în stil modern.

Colița dantelată a emisiunii are în compoziția sa grafică, alături de imaginea Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din marca poștală cu valoarea nominală de 34 lei, o vedere panoramică a Pieței Unirii, în timp ce pe cele două plicuri prima zi sunt ilustrate Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, respectiv o imagine de ansamblu a Pieței Unirii.

Oraşul de pe Bega este anul acesta Capitală Europeană a Culturii. Sloganul întregii campanii este Luminează orașul prin tine! (Shine your light – Light up your city!).

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la Muzeul Satului să descoperi povestea Ignatului, dar și să intri în atmosfera de sărbătoare alături de colindători și pițărăi!

Timișorenii sunt așteptați joi să participați evenimentele prilejuite de ”Festivalul Colindelor”, ”Alaiul Colindătorilor la fiecare gospodărie”, ”Pițărăii”, ”Concurs de colinde pe scenă” și ”Povestea Ignatului”.

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.